Ova mjesta u Albaniji idealna su za ljetni odmor

Iako je u povijesti često bila ispod radara europskih i svjetskih putnika, Albanija zadnjih godina privlači sve veći broj turista.

U Hrvatskoj ju se spominje kao alternativu visokim cijenama na obali, a otkrivaju ju i putnici iz zemalja zapadne Europe.

Ova zemlja godinama bilježi kontinuirani porast broja turista, a sve ukazuje na to da bi 2023. mogla donijeti rekordne brojke.

Ako i vi razmišljate o ljetovanju u ovoj zemlji, u nastavku donosimo pregled obalnih mjesta u Albaniji koja bi vam mogla biti zanimljiva, piše Putni Kofer.

Albanija ima izlaz na dva mora, Jadransko i Jonsko

Albanija ima dugu obalu, a izlazi na dva mora. Sjeverni dio albanske rivijere izlazi na Jadransko more, a južni na Jonsko more. Prosječne temperature u ljetnim mjesecima su od 30 do 36 stupnjeva, a i more je toplo, između 22 i 26 stupnjeva.

Albanska obala može se pohvaliti s 300 sunčanih dana godišnje, pa sezona kupanja ovdje počinje već u svibnju i redovito traje sve do listopada.

Plaža u Albaniji (Foto: Unsplash)

Plaže su raznolike, od onih plitkih i pješčanih, do šljunčanih i šumovitih. Velipojë, najsjevernija plaža u Albaniji, zbog blizine je često odredište za kupanje gostima iz BiH, Crne Gore ili Srbije. Dugačka je čak četiri kilometra, prostrana i plitka, a zbog pijeska ju obožavaju obitelji s djecom.

Drač je najveći najposjećeniji obalni grad u Albaniji s dugim pješčanim plažama

Najveći grad na albanskoj obali, i drugi po veličini u zemlji nakon Tirane, je Drač. Nalazi se na sjevernom dijelu obale i udaljen je od glavnog grada tridesetak kilometara.

Drač i njegova okolica najposjećenija su mjesta na albanskom primorju, pa su u špici sezone često gužve. No plaže su zaista dugačke, ona koja se proteže od centra Drača do Golema duga je više od 20 kilometara, pa svatko može naći svoje mjesto pod suncem.

Najpopularnije plaže u ovom dijelu zemlje su Šendin, Spilje, rt Rodon, Velipolje…

Lijepe plaže, mjesta za ronjenje i dobar provod u Vlori

Nakon Drača, drugi po veličini grad na albanskoj obali je Vlora. Ona se nalazi na samoj granici Jadranskog i Jonskog mora, a ima poseban značaj u zemlji jer je u njoj proglašena neovisnost Albanije.

Albanija je idealna destinacija za ljetni odmor (Foto: Unsplash)

Ovaj grad odabiru oni koji vole lijepe plaže, dobre restorane i dobar provod spojiti s nešto povijesti i razgledavanja. Dio plaža oko Vlore je stjenovit i idealan za one koji vole roniti.

Plaža u Ksamilu proglašena je jednom od najljepših u Europi

Sam jug albanske rivijere po mnogome je, kažu, drugačiji od sjevera. Mjesta su manja, plaže i dalje prekrasne, a temperature idealne za kupanje čak i na proljeće i u jesen.

Poznato turističko odredište je Ksamil, mjesto sa samo 3000 stanovnika, čiju je plažu čak i The Guardian svojedobno uvrstio među najljepše u Europi. Za ovaj dio zemlje kažu da je prava egzotika, i upravo je zbog fotografija iz Ksamila netko skovao simpatičan nadimak za Albaniju: Maldivi Europe.

Na samom jugu zemlje vidljivi su utjecaji grčke kulture i arhitekture

Na jugu, nedaleko od granice s Grčkom, nalazi se i grad Saranda. Grad na moru s leđa grle planine i prizori dok se kupate ili ležite na plaži zaista su posebni. Mjesto ima 35.000 stanovnika, dugačku šetnicu, brojne hotele, restorane i barove, te dugačke plaže idealne za različite goste, od mladih do obitelji s djecom.

Saranda (Foto: Unsplash)

Na Jonskom moru nalazi se još nekoliko manjih zanimljivih mjesta na albanskoj obali. To su primjerice Himara i Dhërmi, lijepa mjesta koja još nije otkrilo toliko turista pa su i gužve manje. Himara je gradić u kojem je vidljiv utjecaj grčke arhitekture i kulture, kamene ulice i šetalište u more puni su šarma, ali i malih taverni i restorana.

Nedaleko od Himare nalazi se Dhërmi, specifičan po planinama i strmim proplancima koji okružuju mjesto. Odabiru ga ljubitelji prirode, ali i mladi željni zabave u lokalnim barovima uz more.

Na ovim destinacijama možete ljetovati za upola manje novca nego u Hrvatskoj

(www.jabuka.tv | Foto: Unsplash)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.