Znanje – najbolje rješenje za fenomen 'lažnih vijesti' | Jabuka.tv

Znanje – najbolje rješenje za fenomen ‘lažnih vijesti’

Fenomen lažnih vijesti (fake news) jedna je od glavnih tema dvodnevne konferencije o slobodi medija u nestabilnom okruženju, koju je u Beču organizirao Ured predstavnika OSCE-a za slobodu medija.

Među 200 međunarodnih eksperata na konferenciji je i ekspert s Fakulteta organizacijskih znanosti Univerziteta u Beogradu dr. Đorđe Krivokapić, koji je u kraćem razgovoru za Fenu istaknuo da je lažna vijest postojala oduvijek, ali da postoji razlika između lažne i neistinite vijesti.

Neistinita vijest proizilazi iz toga da novinar nije dobro radio svoj posao, da nije koristio pravila struke na adekvatan način. Lažna vijest je kada novinar uopće nije imao namjeru da izvještava u javnom interesu, već je iskoristio poziciju da može kreirati vijest za koju od početka zna da u sebi ima neistinitu informaciju. Znači, ono što razlikuje lažne od neistinitih vijesti je namjera da se utječe na javno mnijenje i da se određena informacija ubaci u javni diskurs”, kazao je Krivokapić.

U posljednje vrijeme osnovni problem proizlazi iz okolnosti da se medijsko okruženje promijenilo i da ljudi masovno koriste Facebook i da samim tim ne postoji odgovornost samih medija.

”Jedan medij koji je napravljen danas i potpuno je izmišljen ima vijest na Facebooku koja izgleda isto kao vijest New York Timesa ili Guardiana. Za običnoga čitatelja koji nema dovoljno digitalne i medijske pismenosti, ta vijest izgleda isto”, naveo je.

Prof. Krivokapić rješenje prije svega vidi u znanju, sposobnosti svakoga konzumenta medija da razlikuje vijesti, da ih kritički promatra i uvidi što je to istina, a što laž.

Đorđe Krivokapić predaje na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu i programski je direktor SHARE Fondacije. Prema obrazovanju pravnik, za fokus primarnoga profesionalnoga i znanstvenoga zanimanja izabrao je međusobni utjecaj suvremenoga društva i tehnologije.

(Fena)


Komentiraj: