Završetak južne obilaznice ključan za Mostar i Hercegovinu

Izgradnja mostarske južne obilaznice od ključnog je značaja za prometno rasterećenje Mostara, a završetak kompletne prometnice duge oko 15 kilometara očekuje se u roku od tri do pet godina.

Južna obilaznica podijeljena je na četiri dionice, prva je završena, izgradnja druge je u tijeku, a u pripremi je izgradnja treće i četvrte dionice, kazao je u razgovoru za Fenu načelnik Jedinice za strateško planiranje i upravljanje projektima Federalnog ministarstva prometa i komunikacija Renato Škrobo.

Prva dionica od Međina do rotora Varda je završena u dužini od 7 kilometara i njome se promet već odvija. Druga dionica od rotora Varda odnosi se na vijadukt Marijanovića draga i pristupne ceste u dužini 1,7 kilometara i ona je u procesu izgradnje. Tu nam je rok završetka 10. 7. 2022. godine i prema našim planovima i izvještajima mislimo da bi se taj rok trebao ispoštovati, kazao je Škrobo.

Izgradnja prve dionice koštala je 6,1 milijun maraka, a druge 8,9 milijuna maraka.

Što se tiče treće i četvrte dionice, po Škrobinim riječima, treća dionica je spremna za izgradnju i tu se čeka suglasnost kreditora Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zaključenje ugovora.

U sklopu treće dionice gradit će se tunel Novi dužine 996 metara, a posljednja, četvrta dionica obilaznice ići će od tunela do spoja na M17. Za tu dionicu riješena je urbanističku suglasnost i trenutno se obavljaju pripreme za eksproprijaciju zemljišta.

Škrobo je kazao kako u ovom trenutku ne postoje čvrsti rokovi za preostale dionice, no procjena Federalnog ministarstva prometa i komunikacija je da bi mostarska južna obilaznica mogla biti u potpunosti završena najkasnije za pet godina.

Nezahvalno je govoriti o fiksnom datumu. Dosadašnja iskustva nam govore da se tuneli (op. a. tunel Novi) te dužine mogu završiti u roku od dvije do tri godine. Što se tiče četvrte dionice, ako bi banke brzo dale evaluaciju svojih ponuda i ako bi sve išlo svojim tokom, realno je očekivati završetak kompletne obilaznice u roku od tri do pet godina, kazao je Škrobo.

S obzirom da se sav teretni promet u ovom dijelu Hercegovine odvija gradskim ulicama Mostara dovršetak južne obilaznice iznimno je bitan za rasterećenje prometa u gradu.

Moram naglasiti da je ovaj projekt od prioritetnog značaja za Mostar i čitavu Hercegovinu, jer bi se čitav tranzitni teretni promet izmjestio iz središta Mostara, i svi šleperi i kamioni umjesto kroz grad ići će južnom obilaznicom na M-17 i nadamo se na buduću autocestu, istaknuo je Škrobo.

Još jedan veliki prometni problem u Mostaru je sjeverni ulazak u grad, odnosno spoj magistralnih cesta M6.1 i M17, gdje se često u vrijeme prometne špice stvaraju gužve i zastoji.

Šrkobo je kazao kako je izrađena glavna projektna dokumentacija uređenja tog raskrižja, kojom je predviđeno izgradnja tunela za lijevo skretanje iz smjera Mostara prema sjeveru.

U tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih poslova koju vode mjerodavne službe Grada Mostara, a kada postupak eksproprijacije bude završen slijedi priprema tendera za izbor izvođača radova i nadzora.

Prema glavnom projektu okvirna procjena troškova je 500.000 KM za izvlaštenje, 4,5 milijuna KM za same radove te 135.000 KM za nadzor.

Iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija napominju kako je to ministarstvo aktivno uključeno i u realizaciju drugih cestovnih infrastrukturnih projekata u Mostaru, poput radova u Ulici Ante Starčevića, koji su završeni, te rekonstrukcije Avenije, koja je u tijeku.

Ove godine imamo planiranu izgradnju ”turbo-rotora” na Španjolskom trgu za što su osigurana sredstva. Radovi nisu počeli jer se čeka završetak imovinsko-pravnih poslova što je u nadležnosti službi Grada Mostara, zaključio je Škrobo.

(www.jabuka.tv)4 komentara

  • Planski se rade prva tri dijela da se zaustavi gradnja na cetvrtom i optuzi mjestane da traze previsoke cijene za otkup zemljista i onda nastupa pauza pa novi krediti pa jos izvlacenja milijuna. Iskolo se denis na vađenju para

  • Reče on 3 do 5 godina, majčice draga. Denis zadnjih 20 godina govori o ovoj dionici kao da će sutra biti gotova. Sve su prilike da će Denis biti u penziji a dionica neće biti gotova.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.