HRS traži prijenos sjednica Skupštine ŽZH

G.O. HRS-a Široki Brijeg uputio je u četvrtak priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

Budući kako javnost ima pravo znati na koji se način donose odluke kojima se direktno utječe na njihov život i budućnost, smatramo kako nema niti jednog razloga da se sjednice Županijske skupštine ne snimaju i trajno javno objavljuju.

Županijska skupština u potpunosti mora ići u korak s vremenom u kojem djeluje. Danas uistinu nije zahtjevan zadatak osigurati video snimanje Skupštine te javnu objavu tih snimaka kako bi građani koji su ju i birali mogli lakše ocjenjivati njihov rad. Na taj način bi mogli prosuđivati o radu Skupštine u cjelini, kao i svakog pojedinačnog zastupnika i zastupnice.

Živimo u društvu koje već godinama gubi povjerenje u predstavnička tijela, a jedan od osnovnih razloga je njihova nedovoljna transparentnost.
Javnom objavom video snimaka sjednica Skupštine sve će imati uvid u rasprave i glasanje svakog zastupnika/zastupnice. Biti zastupnik, odnosno zastupnica je čast i na tu poziciju su ih izabrali stanovnici naše Županije. Kako su oni u praksi naš glas u Skupštini, obvezni su na svaki način omogućiti svima nama da pratimo njihov rad, odnosno učiniti nam dostupnima sjednice Skupštine.

Trenutačno Skupština ŽZH ima na raspolaganju samo tonski zapis sjednice. Unatoč tehnološkom razvoju u 21. stoljeću gdje se ovaj prijedlog riješi u jako kratkom vremenu Skupština ŽZH još nema uživo prijenos sjednica.

Skupština ŽZH treba predano raditi na podizanju razine transparentnosti i u tome prednjačiti. Upravo snimanjem sjednica i predstavnicima medija bi olakšali praćenje sjednica te time osigurali javnost rada same Skupštine. Naime, zbog nerijetko maratonskog trajanja javnost često ostane zakinuta za pojedine informacije sa sjednice.

Ovim putem pozivamo vladajuće da budu transparentni i sve sjednice snimaju te da omoguće da snimke budu trajno dostupne na internetu, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)15 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.