Vlada FBiH s 30 milijuna maraka pomaže izvoznike pogođene koronakrizom – Jabuka.tv

Vlada FBiH s 30 milijuna maraka pomaže izvoznike pogođene koronakrizom

Vlada FBiH je na sjednici u četvrtak upoznata da je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, na osnovu Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima gospodarstva FBiH u okolnostima pandemije COVID-19, danas raspisalo javni poziv za dodjelu 30.000.000 KM kao pomoć izvoznim gospodarskim društvima u sektoru industrije koji je otvoren do 10. studenog ove godine.

Poziv je upućen privrednim društvima koja su od 1. siječnja 2019. do 31. prosinca 2019. godine ostvarila izvoz veći od 30 posto od ukupnog prihoda iz oblasti metalne, elektro i automobilske industrije, industrije građevinskog materijala i nemetala, drvne, papirne i grafičke industrije, proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće i kemijske i farmaceutske i industrije gume i plastike.

Očekuje se da Federalno ministarstvo okoliša i turizma javni poziv raspiše do kraja ovog tjedna, a federalna ministarstva prometa i komunikacija i poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva iduće.

Ukupna financijska sredstva za provedbu ove uredbe osigurana su u Proračunu FBiH za 2020. godinu u iznosu od 90.000.000 KM i raspoređena na razdjele resornih ministarstava. Pored ovog, Federalnom ministarstvu okoliša i turizma je raspoređeno 30.000.000 KM za pomoć turističko-ugostiteljskom sektoru, Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija 20.000.000 KM za pomoć ovom sektoru, Federalnomu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 10.000.000 KM za pomoć poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Financijska pomoć jednom korisniku ne smije prelaziti 700.000 KM, za korisnike iz sektora industrije, turističko-ugostiteljskog sektora, sektora poljoprivrede i prehrambene industrije i sektora cestovnog prijevoza putnika.

Prema Uredbi, sredstva mogu biti korištena isključivo za održavanje i poboljšanje likvidnosti, održavanje konkurentnosti izvozno orijentiranih granama industrije, kao i provedbu započetih infrastrukturnih projekata od strane poštanskih operatera, te u modernizaciju aerodroma.

Sredstva dodijeljena održanju likvidnosti namijenjena su isključivo za isplate bruto plaća i troškove poslovanja za razdoblje od 1. srpnja 2020. godine do 31. prosinca 2020. godine, uključujući plaćanje naknada za provođenje stručnog nadzora aerodromskih operatora i odobravanje projekata od strane regulatora.

Finansijska pomoć korisnicima će biti dodjeljivana na temelju općih uslova i specifičnih kriterija za svaki sektor u okviru resornih ministarstava. Korisnici pomoći ne mogu smanjivati broj radnika do 31. prosinca 2020. u odnosu na broj zaposlenih 30.rujna 2020. godine, izuzev korisnika u oblasti aerodroma i željezničkog prometa, te javnih poštanskih operatera.

Pomoć može biti dodijeljena korisniku koji ima sjedište na teritoriju FBiH, te koji je imao pad oporezivog prometa od najmanje 40 posto u razdoblju od 1.travnja do 30. rujna 2020. godine u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini ili je izvoznik koji je ostvario izvoz veći od 30 posto od ukupnog prošlogodišnjeg prometa, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.