Vlada FBiH odobrila 8 milijuna KM za gradnju bazena u Mostaru

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, donijela odluke kojim je usvojila programe utroška sredstava tekućih transfera u ukupnom iznosu od 7.680.000 KM s kriterijima raspodjele.

Prvi usvojeni program utroška Federalnog ministarstva kulture i sporta odnosi se na raspodjelu ukupno 1.200.000 KM kulturnim društvima i drugim institucijama u svrhu podrške projektima nacionalnih zajednica kulture/matica, a sredstva će se dodijeliti na osnovu javnog poziva kojeg raspisuje federalna ministrica kulture i sporta.

Drugim današnjim programom utroška se vrši raspodjela ukupno 1.630.000 KM s tekućeg transfera za kulturu od značaja za Federaciju, a u skladu s općim i posebnim kriterijima u svrhu sufinanciranja, podrške, organizacije raznih kulturnih programa i projekata, ali i sudjelovanja bh. umjetnika na međunarodnim događajima, te kao interventna sredstva.

Sredstva od 100.000 KM raspodjelit će se programom utroška tekućih transfera za podršku mobilnosti umjetnika. Raspodjela ovih sredstava vršit će se u skladu s utvrđenim općim i posebnim kriterijima ove odluke.

Pudar ismijala kašnjenje radova na olimpijskom bazenu

Četvrti program utroška koji je danas usvojen se odnosi na raspodjelu ukupno 1.000.000 KM tekućeg transfera za institucije znanosti i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu u skladu s općim i posebnim kriterijima.

Raspodjela ukupno 3.350.000 KM tekućeg transfera odnosi se na program utroška za sport od značaja za Federaciju BiH, dok će programom utroška tekućeg transfera za mlade biti raspodijeljeno ukupno 400.000 KM za programe omladinskih organizacija, te kao podrška Vijeću mladih FBiH.

Vlada je u četvrtak, također na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, donijela i Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava „Subvencije javnim poduzećima – sufinanciranje rada JP Filmski centar Sarajevo za očuvanje i zaštitu filmske građe“, u iznosu od 200.000 KM, kao i Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava „Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima – Sportske igre mladih“, u iznosu od 200.000 KM iz Proračuna FBiH za 2024. godinu.

Gdje je zapelo s izgradnjom olimpijskog bazena u Mostaru?

Također, na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlada FBiH je na sjednici donijela i Odluku o usvajanju programa utroška 8.000.000 KM s kapitalnog transfera drugim razinama vlasti i fondovima za izgradnju bazena u Mostaru.

Ovaj program utroška realizirat će će Direkcija za izgradnju KSC u Mostaru. U Odluci je navedeno da će se sredstva sukcesivno prenositi na račun implementatora odobrenog projekta u najmanje dvije tranše. Prva tranša od 20 posto uplatit će se nakon što implementator dostavi zahtjev s predračunom za izvođenje radova i usluga. Sljedeća tranša će se uplatiti nakon što implementator dostavi zahtjeve za uplatu tranše i dokaze o realizaciji prethodne tranše, a rok za implementaciju projekta definirat će se Ugovorom.

U skladu s ovom odlukom, pojedinačne ugovore o dodjeli sredstva s korisnicima potpisuje federalna ministrica kulture i sporta, a korisnici sredstava su obvezni dodijeljena sredstva koristiti namjenski, kao i dostaviti izvještaj s kompletnom dokumentacijom.

Federalno ministarstvo kulture i sporta vršit će kontrolu namjenskog utroška odobrenih sredstava na osnovu dostavljenih izvještaja korisnika, a po potrebi i neposredno kod korisnika. Za realizaciju ove odluke zadužena su federalna ministarstva kulture i sporta, te financija, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(www.jabuka.tv | Foto: AAA group)

4 komentara

  • Kome to treba , ima pričnijih stvari u šta se treba trošiti novac. Lana Pudar more u Trebinju ili na drugom mjestu trenirati. Drugi sportaši se presele u drugu državu zbog boljih uvjeta treninga i niko nepravi problem oko toga samo u nas vazda neka kuknjava

    • Sa razlogom kuknjava zbog lazi i gradonacelnika i Mostara kao i gradonacelnice Sarajeva i svih sto obevandrad bazen i slagase.. Obecali najeli se Napoli i jos dosli iz Sarajeva da pametuju i obecaju skupa sa gradonacelnikom Mostara da ce se izgraditi bazen a Eto nista od toga daju pare za ne planirane sitnice svakome a glavni za drzavu sama laz .

  • Što izvođaču ne dajte rok, ako ga probije, kamate 100%, ako ga opet probije, neka vraća svu lovu. Ovako, kad skupi ljude odradi neki kurac, i opet na drugo gradilište gdje je prošao opet na namještenom tenderu. Lopoviiiiii

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.