Pozder u Mostaru: Provodimo dvije aktivnosti u vezi deponije Uborak

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder boravila je u četvrtak u posjetu Mostaru.

Tom prilikom održala je sastanak s ministrom trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Emilom Balavcem, te ministrom građenja i prostornog uređenja HNŽ-a Bekirom Isakovićem i zastupnicom u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Suadom Halilović.

Tema sastanka bila je deponija Uborak, gdje je kazano kako je ova deponija već desetljećima jedno od životno važnih i otvorenih pitanja u Mostaru, priopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Sugovornici su se informirali o trenutnom statusu, problemima, te o koracima koji se poduzimaju i koji bi trebali biti poduzeti kako bi se stanje popravilo i konačno trajno riješilo.

Mostar: Prosvjednom šetnjom traži se zatvaranje deponije Uborak

Ministrica Pozder informirala je prisutne da Federalno ministarstvo trenutno provodi dvije aktivnosti koje se odnose na Uborak.

Prva, o čijoj važnosti su svi okupljeni bili suglasni, odnosi se na pripremu ugovora koji bi uskoro trebao biti potpisan s Gradom Mostarom za izgradnju i stavljanje u funkciju pročistača procjednih voda.

Ova aktivnost proizašla je iz aktualnog Plana prilagođavanja i njenom realizacijom bi se konačno počeli otklanjati evidentni problemi koji postoje na ovom području, a za šta je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdvojilo 366.000 maraka.

Iz Ministarstva navode da ažurirani i aktualni Plan prilagođavanja upravljanja otpadom za regionalnu deponiju Uborak-Buđevci u Mostaru predviđa i saniranje postojećih ploha, te njihovo ozelenjavanje i na tome će se u narednom razdoblju također inzistirati i raditi. U razdoblju zatvaranja postojećih ploha, Planom je predviđeno i otvaranje plohe za odlaganje otpada do konačne sanacije i zatvaranja.

Europa daje 17 milijuna eura za Uborak i sportsku dvoranu u Mostaru

Druga aktivnost, dodaju iz Ministarstva, je provođenje obveza proizašlih iz sudske presude, odnosno ponovljeni postupak izdavanja okolišne dozvole za otvaranje spomenute plohe, a upravo je u tijeku javni uvid nakon čega će uslijediti javna rasprava po dostavljenom Zahtjevu – Studiji za ovu aktivnost.

Želimo se suočiti s izazovima koji evidentno postoje, ne samo u HNŽ-u nego i u čitavoj Federaciji. Suglasili smo se da je nemoguće donijeti neko ad hoc, brzo rješenje, koje bi otklonilo sve odavno nagomilane probleme, te da su jedina moguća rješenja ona koja se poduzimaju korak po korak, u skladu s postojećim zakonskim propisima i sudskim presudama koje su donesene po ovom pitanju.

Poseban izazov predstavlja i nadležnost koju dijele sve razine vlasti, te odgovornost za upravljanje koju nosi uprava deponije. Važno je da to razumiju sve zainteresirane strane i da samo sinergijom i kvalitetnim odlukama možemo popraviti stanje, izjavila je ministrica Pozder.

Aktivisti u Mostaru obilježili godišnjicu blokade deponije Uborak

Na inicijativu koju su uputili iz Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, sudionici sastanka su se dogovorili da će se u narednom razdoblju organizirati sastanak na koji će biti pozvani i predstavnici Grada Mostara i JP Deponija d.o.o. Mostar, te inicijatori, a kako bi se zajednički radilo na poboljšanju upravljanja otpadom u Mostaru i ovom dijelu Federacije.

Nakon sastanka, ministri Pozder i Balavac obišli su neke od turističkih atrakcija u Mostaru, te su razmijenili informacije i o povećanom broju turista u ovom gradu i županiji.

Dogovorene su zajedničke aktivnosti i podrška s razine Federacije kada su u pitanju zaštićena područja i parkovi prirode na ovom području, priopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.