Via Dinarica: Budućnost turizma u prirodi

Novu fazu projekta Via Dinarica vrijednu dva milijuna eura su potpisivanjem sporazuma u Sarajevu službeno najavili veleposlanik Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Steliana Nedera.

Cilj trogodišnje faze koju će financirati talijanska Agencija za razvojnu suradnju (AICS) je daljnja promocija destinacije Via Dinarica na globalnoj turističkoj karti i pružanje potpore svim ključnim dionicima u ponovnom pokretanju i jačanje turizma duž staza Via Dinarice, s ciljem podrške održivom turizmu u BiH.

Projekt nudi novu perspektivu budućnosti turizma u prirodi u BiH usmjerenog ka zelenom razvoju ojačanom novim tehnologijama i inovacijama.

Veleposlanik Ruzza je kazao kako će Projekt doprinijeti regeneraciji i jačanju turizma nakon pandemije, ali i njegovoj tranziciji ka održivosti kao jedne od važnijih grana gospodarstva u Bosni i Hercegovini.

Projekt Via Dinarica je važan korak ka održivom turizmu u državi, i ponosni smo što podržavamo njegov razvoj, rekao je Di Ruzza.

Od pionira u promoviranju outdoor, avanturističkog i ruralnog turizma u BiH, Via Dinarica se razvila do prepoznate regionalne turističke destinacije koja se spominje u svjetski popularnim publikacijama, ili kako je National Geographic napisao “Ono što je nekoć bilo sporna regija postalo je najuzbudljivija prekogranična destinacija na planetu.”

Via Dinarica je također odigrala ključnu ulogu u podržavanju domaćeg turizma tijekom panedmije, te je stvorila nova radna mjesta i mogućnosti za održivi život u ruralnim zajednicama koje se nalaze duž njezinih staza.

Nedera je istaknula snažno partnerstvo između UNDP-a, AICS-a i talijanskog veleposlanstva u BiH, u stvaranju bolje budućnosti za mlade, zaštiti okoliša, borbi protiv klimatskih promjena i jačanju ruralnog turizma.

Talijanska vlada bila je i jeste jedan od ključnih partnera UNDP-a u BiH i veselimo se produbljivanju suradnje kako bismo zajedno podržali napredak Bosne i Hercegovine, posebno u oblasti turizma, rekla je Nedera.

Zahvalila je svim partnerima uključenim u projekt Via Dinarica, relevantnim institucijama – Ministarstvu vanjske trgovine i gospodarskih odnosa BiH, Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i Ministarstvu turizma i trgovine Republike Srpske, koji su bili i ostaju pouzdani partneri projekta Via Dinarica.

U iduće tri godine, projekt će podržati sve ključne sudionike u ponovnom pokretanju i jačanju turizma duž staza Via Dinarice u BiH, prioopćeno je iz UNDP-a.

Također će se usredotočiti na izgradnju kapaciteta lokalnih zajednica, podržavanje prakse održivog turizma i promociju ravnopravnosti spolova u sektoru turizma.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.