Velika očekivanja od novih letova, Međugorje očekuje “hodočasnički boom”

Zračna luka Mostar konačno pokreće nove letove, a da bi bolja povezanost mogla znatno utjecati na broj stranih posjeta, posebno se nadaju u Međugorju.

Razdoblje pandemije i nemogućnost nesmetanih putovanja tijekom prethodne tri godine, bacila je na koljena desetke međugorskih ugostitelja i turističkih djelatnika, a turizam je doživio neočekivani krah.

Međutim, četiri godine nakon početka pandemije, Međugorje je uspjelo stati na noge te se vraća uspješnim pred-pandemijskim brojkama posjeta i noćenja.

Trenutno se u Međugorju nalazi manji broj stranih hodočasnika, a dobar dio restorana i suvenirnica je zatvoren. No, to nije neuobičajeno za ovo doba godine, budući da sezona u ovom mjestu uglavnom započinje u proljeće. A od ovogodišnje sezone, možda i nikad veća očekivanja.

Zračna luka Mostar uvodi izravne letove za Zagreb, Beograd, Munchen, ali i za Međugorje posebno značajne talijanske gradove – Rim, Bari i Veronu. Talijani su, naime, tradicionalno jedna od vodećih nacija kada je riječ o broju dolazaka u Međugorje. A da su od ovogodišnje sezone posebno visoka očekivanja, slaže se i Davor Ljubić, direktor agencije G-tour.

Očekivanja od sezone su velika, tim prije što je Uskrs, koji tradicionalno označava početak dolaska većeg broja hodočasnika, ove godine vrlo rano, već 31. ožujka. Većina međugorskih hotelijera ističe dobro punjenje kapaciteta.

Na žalost, jedan od razloga većem broju rezervacija prema Međugorju i drugim svetištima u Europi, leži i u činjenici da se u Svetoj Zemlji kao najvećoj hodočasničkoj destinaciji ratuje i kraj se ne nazire. Stoga se hodočasnici okreću sigurnijim destinacijama, a Međugorje to zasigurno jeste, kazao je Davor Ljubić za portal Jabuka.tv.

Davor Ljubić

Ističe da će Međugorje dobiti mnogo pokretanjem letova, a posebno će profitirati Mostar.

Svi ti putnici, bilo da su dijaspora, turisti ili hodočasnici, će posjetiti Mostar, te ostvariti određeni promet, bilo u vidu noćenja ili korištenjem drugih usluga – rent a car, prijevoz, taxi služba, ugostiteljstvo, trgovine… Svi profitiraju. I drago mi je da je i gospodarstvo uključeno u ovaj projekt kroz razne vrste promidžbenih usluga, te da je politika prepoznala značaj zračne luke kao pokretača razvoja turizma i gospodarstva jednoga kraja, istaknuo je Ljubić, dodajući da bi povećanje broja putnika moglo biti i stopostotno.

Uz najavljeni veliki broj charter letova, očekujemo da će povećanje broja putnika u ovoj godini biti ponovno 100 %, odnosno preko 45.000 putnika. Nekome je to možda zanemariva brojka, ali za Mostar sigurno nije, znajući da je realan prihvat zračne luke do 120.000 putnika godišnje, uz sadašnje uvjete. Da je o preporodu zračne luke zaista riječ, svjedoči i popunjenost svih poslovnih prostora na njoj, kazao je Ljubić za portal Jabuka.tv.

Uskoro otvaranje puta svetog Jakova između Dubrovnika i Međugorja

Dosta se posljednjih godina govorilo i o potencijalnom dovođenju niskotarifnih kompanija poput Ryanaira i Wizz Aira.

Niskotarifne kompanije su dobrodošle, ali ne po svaku cijenu. Poznato je da je moguće rezervirati određeni broj pojedinačnih karata po jako povoljnim cijenama, ali za grupe se sve iz temelja mijenja. Prtljaga je jako skupa, svaka promjena je skupa, karte se moraju platiti prilikom rezervacije, što većina grupa izbjegava.

Prednost niskotarifnih prijevoznika je marketinški pristup i distribucija destinacija, što bi za Mostar i Hercegovinu bilo poželjno, ali za njihovo dovođenje trebalo bi puno više sredstava. To bi bilo moguće pod uvjetom da prepoznamo potencijale koje sam već spomenu, da će od putnika cijelo gospodarstvo imati koristi.

Navodim poznati primjer Zadra u Republici Hrvatskoj. Sinergijom ministarstava turizma i prometa, županijskih i gradskih turističkih zajednica, te svih pružatelja usluga u turizmu, doveden je Ryanair, da bi danas Zadar mogao birati prijevoznike i destinacije s kojima želi biti povezan.

Nadam se sličnom scenariju, ne nužno s Ryanairom ili Wizz airom u Mostaru. Bitan je broj putnika, a kad imamo velike brojke, prijevoznici će sami nuditi destinacije. Nadam se već iduće godine, kazao je Ljubić.

Po pitanju nove sezone i utjecaja koji će ove godine imati novi letovi iz mostarske zračne luke, optimistični su i u Udruzi turizma, hotelijera i iznajmljivača soba (UTHIS) Međugorje.

Uvelike teku pripreme za početak nove hodočasničke sezone, a prema saznanjima članova naše udruge, najave za ovu sezonu pokazuju solidan trend rasta.

Posebno nas veseli povratak talijanskih hodočasnika u sklopu čega se pridružila i Zračna luka Mostar s otvaranjem tri linije prema Rimu, Bariju i Veroni u Italiji i jednom linijom prema Munchenu, a tu su i Air Serbia s letovima iz Beograda kao i tradicionalni nastavak povezivanja sa Zagrebom kroz cijelu godinu, kazao je za portal Jabuka.tv predsjednik UTHIS-a Mario Vasilj, dodajući da će to svakako omogućiti kvalitetniji proizvod u smislu pristupačnosti i vidljivosti ove destinacije na međunarodnom tržištu.

U Međugorju se svake godine pa tako i ove čine dodatni napori da se podigne smještajna i vanpansionska kvaliteta usluge čime naša destinacija postaje još konkurentnija na veoma zahtjevnom i osjetljivom svjetskom turističkom tržištu, kaže nam Vasilj, ističući kako bi sve ovo bilo nezamislivo bez zajedničkih napora svih uključenih u proces.

Uz Božju pomoć, ovo bi svakako bilo nezamislivo bez sinergije svih relevantnih faktora uključenih u provođenje zajedničkih ciljeva i pri tome zahvaljujem svima koji daju svoj nesebičan obol da naše Medjugorje prikažemo u što boljem svjetlu, zaključio je Mario Vasilj za portal Jabuka.tv.

Pogledajte kako su 80-tih izgledale svete mise u Međugorju

(www.jabuka.tv)

7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.