Pogledajte kako su 80-tih izgledale svete mise u Međugorju

Nadnevkom Gospinih ukazanja započela je nova povijest Međugorja.

Prošlo se kroz nečuvenu komunističku hajku protiv franjevaca, Crkve, vidjelaca i vjernog puka.

Franjevcima nije bila dopuštena nikakva gradnja, živjeli su u gotovo neljudskim uvjetima, pogotovo časne sestre o čemu više možete pročitati u knjizi fra Tomislava Pervana ‘Na izvoru Međugorja’.

Samo nebo spasilo je Međugorje od katastrofalnih posljedica, ali i utjecaj snažnog vjerskog naboja koji se upalio u srcu naroda pojavom Kraljice mira.

Možemo zaključiti da je nakon Marijinih ukazanja vjera naroda podnijela sve moguće komunističke prijetnje, represije i progone skupa sa vidiocima i svećenicima a da je sakramentalni život unatoč svemu tome jačao, prenosi medjugorje-info.

Duhovna ponuda, molitveni ritam i program rezultirao je rijekom hodačasnika koji se slijevao u Crkvu sv. Jakova koji je ujedno i zaštitnik hodočasnika, a svijetu je ponudio milost koja zahvaća i preobražava svijet.

Evo kako je Hercegovina izgledala 1957. i 1970.

Impresivan svakodnevni molitveni program postao je pokretač duhovnih zbivanja. Crkva je iz dana u dan bila sve krcatija, hodočasnici bi i po noći spavali u Crkvi. Tada nije bilo nikakvih uslužnih djelatnosti.

Prostor ispred i oko crkve bio je najobičnija prašnjava ledina. Upravo tu su korijeni ove današnje prakse koja je proglasila Međugorje ispovjedaonicom svijeta i sakramentalnim čudom.

Podaci iz tog vremena su značajni i impresivni, a odnose se na broj slavljenih misa u Međugorju.

Samo u večernjoj koncelebriranoj misi tijekom 1986. godine sudjelovalo je 4.015 svećenika, brojke bilježe nevjerojatan rast 1987. godine kad se broj svećenika popeo na brojku od 14.335 svećenika. Značajan je i broj biskupa hodočasnika.

U 1988. godini Međugorje je posjetilo 50 biskupa i kardinala, ne računajući one koji dolaze incognito. Taj broj je i dalje rastao. Zanimljivo je kao kuriozitet istaknuti podatak da se 6. listopada 1990. u Međugorju istodobno našlo 5 biskupa.

Bogatstvo sakramentalnog života možda najbolje opisuju impresivne fotografije koje možete pogledati u nastavku.

medjugorje-misa-stare-slike-1.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-5.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-10.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-11.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-12.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-13.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-14.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-15.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-16.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-17.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-18.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-19.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-2.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-20.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-3.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-4.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-9.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-8.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-6.jpg

medjugorje-misa-stare-slike-7.jpg

Fotografija u kojoj je satkana definicija vjere

(www.jabuka.tv | Foto: medjugorje-info)

5 komentara

 • Ma niko nima ništa nije branio išlo se u crkvu normalno to su sve bapske priče i gluposti aj sad reci nešto protiv HDZ pa ću te ja pitat

  • Ne znan Šime od kad si ti, ja san mora ić u školu na Božić, i istina u moje vrime nije branjeno ic u crkvu niti me je ikad iko zbog toga i n koji način kažnjava.
   Što se tiče Komunjara i Hadezenjara to su ista govna, čak su ovi sad i nasljednici komunjara jer su izvorni HDZovci odavno maknuti u stranu, neki jer nisu ni mislili nešto od toga imat a neki da se napravi mista obraćenim komunjarama i njihovoj mladunčadi.
   Što se tiče “piskanja” protiv Hdza to moš neće te niko mlatit a za drugo ne znan.
   Protiv komunjara ko je zucno ubilo je buvu na leđin!
   Zdravi bili!

 • Ja Sam baka od 70 God naj ljepse obicaje nas hrvata iz Tuzle I okolnih katocikih mjesata pamtim samo pi lijepom po nasim Blagdanima po lijepik nosnjama nasih baka ,majkii djevojaka u svecanim nosnjama odlascima Svetu Misu pa posle narodno veselje pisjete rodbini u majestu gdje se Blagdan slavi niko nam nije branio to nase radovanje I slavlje nasih tradicija sad se to pretvorilo u politiku polako a sigurno unistava kao dobro ljude Muslim na sve iskrene vjernoke ,,Ali,,iskrene,,svih Vjrera dobro e pamti

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.