Uz cijene goriva nisu se snizile i druge cijene

Istaknuta cijena goriva na benzinskim postajama snizi se gotovo svaki tjedan. Trenutačno se cijena kreće, za dizel i benzin, oko 1,71 marku po litri te ovisi o mjestu u BiH gdje se benzinska postaja nalazi i u čijem je vlasništvu.

Niža cijena goriva pogodna je samo očigledno za vozače u BiH, koji pun spremnik goriva plaćaju znatno manje nego ranije. Pogodna je i za prijevoznike, koji ne snižavaju cijene prijevoza, osim izuzetaka, a nepogodna je za kupce drugih proizvoda te korisnika drugih usluga.

Apsurdima u BiH nikad kraja: kad su se povećale cijene goriva, digle su se i cijene proizvoda i usluga, posebno živežnih namirnica, s opravdanjem da su “skupi troškovi prijevoza”. Sada, kad su cijene goriva niže i do 0,50 maraka, svi šute.

Kretanje cijena
Na koga sve utječu kretanja cijena nafte i naftnih prerađevina i kakva bi situacija trebala uslijediti, razgovarali smo s Igorom Gavranom, ekonomskim savjetnikom u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

– Trenutačno je stanje da je, nažalost, samo gorivo pojeftinilo i ono zapravo nije u mjeri kakvo bi trebalo biti. Kad je riječ o uslugama prijevoza, samo je po mom saznanju do sada Centrotrans snizio cijene. Čudi me da nitko drugi nije čak ni marketinški nešto takvo poduzeo, rekao je on. Podsjetimo, kompanija Centrotrans Eurolines je nedavno objavila kako su u skladu s padom cijena nafte donijeli odluku o smanjenju cijena autobusnih karata na području cijele BiH.

– Cijene autobusnih karata u međugradskom prometu bit će umanjenje od pet do 20 posto, a u prigradsko-gradskom od pet do 15 posto, priopćili su iz ove kompanije koja niže cijene primjenjuje od sredine prošloga mjeseca. Kad se snižava cijena goriva, tu prijevoz ima glavnu ulogu, no, objašnjava Gavran, niža cijena goriva značajna je za sve koji moraju prevoziti robu od trgovine do trgovine.

– Imajući u vidu dosadašnja kretanja, u svakom slučaju, bilo bi logično očekivati pad drugih cijena, jer cijene goriva prate kretanja cijena raznih proizvoda i usluga i na njih utječu. Čak padaju i cijene određenih proizvoda na kojih cijena goriva ne može utjecati, no to iskoriste kao izgovor, opravdano ili neopravdano, u većoj ili manjoj mjeri, rekao je Gavran. Smatra kako gotovo i nema proizvoda na koje cijena goriva ne utječe i nema proizvoda koji u određenoj mjeri ne bi mogao pojeftiniti. Na pitanje koliko bi se u postotcima mogle sniziti druge cijene, on kaže kako je to individualno pitanje i nemoguće ga je prognozirati.

– Postotak je nemoguće predvidjeti, a, primjerice, pojeftinjenja od 1 posto ne bi imala smisla. Vjerojatno bi se snizile cijene za par postotaka, dodaje on.

Pozitivno za gospodarstvo

Niža cijena goriva apsolutno, ocjenjuje Gavran, ima pozitivna djelovanja na ukupno bosanskohercegovačko gospodarstvo.

– Ako uzmemo u obzir da distributeri goriva i proizvođači – prerađivači goriva u korist imaju neke razumne marže u vanjskoj trgovini, promjena cijene sirovine ne bi ni na cijenu ulaznog proizvoda trebala negativno djelovati. Jedini na koje djeluje negativno jesu mali proizvođači nafte, naglašava on.

Budući da su nafta i prerađevine od nafte na prvom mjestu proizvoda koji se uvoze u Bosni i Hercegovini, Gavran najavljuje da će, makroekonomski gledano, biti pozitivnog utjecaja na smanjenje deficita, odnosno smanjenje vrijednosti uvoza.

– Naša najveća stavka kad je u pitanju i uvoz i deficit je nafta te naftne prerađevine. Zadržavanjem cijena na nižoj razini bitno se mijenja, u pozitivnom smislu, i vanjskotrgovinska slika, zaključuje ovaj ekonomski analitičar.

(Dnevni list)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.