Cijene tijekom 2014. godine padale, pozitivni trendovi nastavljeni i u 2015.

Trgovina, hrana

Cijene osnovnih životnih namirnica tijekom 2014. godine u Federaciji BiH su uglavnom padale na zadovoljstvo svih građana.

Analiza Ministarstva trgovine FBiH pokazuje kako je većina cijena hrane i pića bila manja u prosincu nego je to bio slučaj u siječnju prošle godine, a s obzirom na kretanje cijene nafte početkom ove godine svi se nadaju kako će se taj trend i nastaviti.

Iako se kod određenog broja proizvoda radi o padovima cijena za nekoliko feninga, sama činjenica kako su cijene manje predstavlja pozitivnu vijest u apatičnoj bh. svakodnevici.

Pojedinačni proizvodi

Ukoliko gledamo pojedinačno proizvode, cijene, primjerice, kruha, pšeničnog brašna, mlijeka, jaja, krumpira, riže, itd. ostale su nepromijenjene krajem prošle godine u odnosu na početak godine. Kilogram junećeg mesa u siječnju bio je 13,2 marke, da bi u prosincu iznosio 12,8 maraka, a pad cijena bilježi i svinjsko meso, i to s 9,5 na 9,2 marke.

Cijena kilograma svježe pastrve na početku 2014. bila je 10,4 marke, da bi na kraju godine pala na 9,9 maraka, a značajnije pojeftinjenje bilježi tvrdokorni sir (u siječnju kilogram koštao 13,3 marke, u prosincu 11,4 marke), kao i maslac (pad s 18 na 17,1 marku). Prema navedenoj analizi, bilježimo i manje cijene margarina (u siječnju pet maraka, u prosincu 4,9 maraka), jestivog ulja (bilo 2,3, sniženo na 2,1 marku), jabuka (bile 1,5, snižene na 1,4 marke), graha (bio 5,6, pao na 5,3 marke).

Kada gledano razdoblje siječanj-prosinac prošle godine, pojeftinjenja su se dogodila i kod crvenog luka, šećera, meda, čokolade, kave,… I iz ovog kratkog pregleda jasno je kako su cijene mnogo više osnovnih životnih namirnica u pregledavanom razdoblju ili ostale na istoj razini ili su bile manje, a tek neznatan broj njih bilježi skokove.

Nastavak pada cijena

Prema prvim kretanjima u siječnju ove godine, iako za to još uvijek nema službenih podataka, navedeni trend je nastavljen, a slično se očekuje i u tekućem mjesecu. Iako se početkom godine ne trebaju očekivati neka velika sniženja, cijene bi ipak trebale padati za nekoliko feninga.

Međutim, iz Udruženja potrošača u BiH smatraju kako bi cijene hrane i pića trebale padati kudikamo više s obzirom na cijene nafte, ali i nekih drugih pozitivnih trendova u Europi i svijetu.

Bilo kako bilo, većinom osiromašenim građanima naše zemlje ne preostaje ništa drugo nego nada da će nove vlasti početi realizirati obećano (ekonomski rast, smanjenje nezaposlenosti i korupcije, itd.), a da će cijene osnovnih životnih namirnica, u najgorem slučaju, mirovati.

(Dnevni list)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.