Ekonomist o životu u BiH: Uzmu vam iz lijevog džepa da bi dali u desni

Život u svim dijelovima Bosne i Hercegovine se odavno sveo na preživljavanje od prvog do prvog u mjesecu i to brine samo one koji se bore sa svojom svakodnevnicom.

Taman kad se pojavi neka lijepa vijest, poput povećanja mirovina, to opet nije dobro za sve, jer to nosi nova poskupljenje, to znači nova opterećenja poslodavcima, a posebno malim biznisima.

Poslodavci u Federaciji Bosne i Hercegovine svjesni su izuzetno niskih minimalnih plaća u poslovnom sektoru, žele ih povećati, ali uz paralelno rasterećenje od obaveza i nameta koje poslovna zajednica ima, no to sada nije moguće. Ako rastu mirovine, rastu i nameti, a olakšica nema.

O ovoj temi govori ekonomist iz Banje Luke Damir Miljević, koji objašnjava zašto je normalno u ovakvom sistemu očekivati povećanje nameta.

U ovom sustavu pričati, mislim, željni da država pomogne njenim građanima, a ona ništa. Nažalost, mirovinski sustav koji je trebao biti održiv je upropašten u zadnjih 20 godina i prešlo se na proračunsko financiranje, djelomično. A to znači prelijevanja novca od gospodarstva građana u proračune i onda preraspodjela dobiti između ostalog i za mirovine, kaže Miljević.

On tvrdi da je sustav neodrživ i da to znači nužno i povećanje nameta.

Uzmu vam iz lijevog džepa da bi vam dali u desni džep. Ovo nisu održiva rješenja, već situacija samo ‘drži vodu dok majstori odu, kaže Miljević.

Damir Miljević

Miljević kaže da se prava rješenja odavno znaju i da se svijet već 200 godina razvija po utvrđenim principima i da nitko ne mora izmišljati toplu vodu.

Ovo kod nas nije pitanje rješenja, ovo je pitanje volje da se radi u korist građana i gospodarstva, a ne u vlastitu korist, ništa drugo. Nema izmišljanja tople vode, iz stanovišta struke sve se zna kako se i šta se radi. Ako gospoda ne znaju kako treba raditi, neka unajme nekoga tko zna, kaže Miljević za Bosnainfo.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH koje okuplja 20.000 članica, kompanija i pravnih subjekata u FBiH, pripremilo je još 2022. godine dokument “Što poslodavci očekuju od vlasti” u kojem su dostavljeni prijedlozi zakona, podzakonskih i provedbenih akata za sve razine vlasti u BiH u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta i rasterećenja gospodarstva.

I u ovoj godini i poslodavci naglašavaju kako je ključno razgovarati o fiskalnim i parafiskalnim reformama, propisima o minimalnoj plaći i utjecaju smanjenja oporezivanja rada na javne fondove. Održavaju se sastanci gospodarstvenika i poslodavaca, ali kada je riječ o ovim pitanjima nema promjena.

Najvažnija stavka za biznise je smanjenje opterećenja poslodavaca, ali za sada od toga nema ništa.

Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak u Federaciji BiH već godinama su strateški cilj vlasti. Njihova reforma planirana je od 2015. godine, ali do danas ti zakoni, odnosno promjena tih zakona nije provedena.

FBiH: Strože mjere za nepridržavanje mjera neposredne kontrole cijena

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Da bas tako ali netko jedva da ima u tom prvom nešto ,zna se koliko posten čovjek može imatiu danasnje vrijeme krize ,posten čovjek ne može imati stanove ,vile ,apartmane ,to sve imaju mafijasi ,lopovi partije HDZ a,ratni profiteri,drogerasi itd jer je BiH drzava za lopove i mafijase mi ostali običan puk ,prezivljavamo od prvog do prvog kad je sve skupo ….istinu velim!!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.