Urugvaj prva zemlja koja je ozakonila trgovinu drogom – smiješi im se dobra zarada

Urugvaj je postao prva zemlja na svijetu koja je legalizirala i uzgoj i prodaju i konzumiranje marihuane, što je pionirski socijalistički eksperiment koji će pozorno pratiti druge latinskoameričke države u kojima se raspravlja o legalizaciji droga. 

Zakon, koji je u urugvajskom Senatu prošao sa 16 glasova za i 13 protiv, regulira uzgoj, distribuciju i konzumaciju marihuane i cilj mu je oduzeti taj posao narkokartelima u toj maloj srednjoameričkoj državi. Zagovornici zakona, od kojih su neki pušili džoint, okupili su se ispred Kongresa držeći u rukama zelene balone i transparent: ‘Kultiviranjem sloboda Urugvaj raste’.

Prodaja u ovlaštenim ljekarnama

Potrošači kanabisa moći će kupiti maksimalno 40 grama mjesečno u ovlaštenoj apoteci pod uvjetom da u Urugvaju imaju prijavljeno prebivalište, da su stariji od 18 godina i da su u vladinu registru koji će pratiti trgovinu drogom.

Zakon će stupiti na snagu za 120 dana i od tada će Urugvajci moći godišnje u svojim domovima uzgojiti šet stabljika marihuane odnosno do 480 grama droge i stvarati klubove pušača s 15 do 45 članova, koji će smjeti zajedno uzgajati do 99 biljaka godišnje.

Legaliziran cijeli lanac od uzgoja do potrošnje

Konzumiranje marihuane i do sada je bilo legalno u Urugvaju, ali ne i uzgoj i prodaja, piše HRT. Već su neke zemlje u svijetu dekriminalizirale posjedovanje marihuane, a Nizozemska dopušta njezinu prodaju u coffee shopovima. No Urugvaj je prva zemlja na svijetu koja će legalizirati cijeli lanac od uzgoja preko prodaje do potrošnje. Nekoliko zemlja poput Kanade, Nizozemske i Izraela dopušta uzgoj marihuane u medicinske svrhe.

Urugvaj je jedna od najsigurnijih latinskoameričkih zemalja u kojoj je malo nasilja vezanog uz narkokriminal poput onog koji odnosi živote u Kolumbiji ili Meksiku. (Net.hr)

(www.jabuka.tv)


Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.