Upaljen žuti meteolarm za BiH, očekuje se grmljavina i jaki udari vjetra

Europski meteorološki servis “Meteoalarm” za danas i sutra je aktivirao žuti meteoalarm za teritorij Bosne i Hercegovine. Meteoalarm je upaljen zbog grmljavine i obilnijih padalina.

Kako navode meteorolozi, vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako planirate aktivnosti koje su izložene najavljenim meteorološkim prilikama. Budite oprezni i redovno se inforimirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima, prenosi Avaz.

Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva dana od strane nadležnih institucija.

Postoji rizik od udara groma, opasnost za život ljudi i životinja, problemi u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizik od iniciranja pojave vatre, problemi u telekomunikacijama. Mogući problemi u prijenosu električne energije zbog udara groma.

Moguća je lokalna pojava intenzivnih pljuskova, bujica i jakih udara vjetra sa štetama na pokretnoj i nepokretnoj imovini.

Generalno sinoptička slika izgleda zanimljivo. Prostrano polje visokog zračnog tlaka premjestilo se sa prostora Biskajskog zaljeva istočnije na prostor Francuske i središnje Europe.

“Zanimljivo” će biti na Korzici, Italiji i na Balkanu. Na ovom području, lokalno, vremenske prilike mogu biti i opasne. U utorak i srijedu, u Bosni i Hercegovini, moguće je i jače lokalno nevrijeme u vidu obilnog pljuska kiše i grada, naveo je Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Najviša dnevna temperatura do 25 stupnjeva

Prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će biti pretežno oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Poslije podne, postupan prestanak padalina. Jutarnja temperatura zraka kretat će se od 11 do 16, na jugu do 20, a najviša dnevna od 13 do 19, na jugu od 22 do 25 stupnjeva.

Za četvrtak je najavljeno umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Samo ponegdje u središnjim i istočnim područjima može pasti i malo kiše. Tijekom dana, postupno razvedravanje. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 17, a najviša dnevna od 13 do 19, na jugu od 19 do 23 stupnja.

Oblačno vrijeme nastavit će se i u petak. Poslije podne ili krajem dana, ponegdje u sjevernim i sjeverozapadnim djelovima, moguća je kiša ili kratkotrajni pljusak. Jutarnja temperatura kretat će se od 8 do 14, na jugu do 17, a najviša dnevna od 14 do 20, na jugu od 19 do 23 stupnja.

Biometeorološka prognoza je loša

Pogoršanje praćeno padalinama, postupno će se sa sjevera širiti prema ostatku zemlje i kod većine kroničnih bolesnika uzrokovat će pojačane tegobe.

Moguće su meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, promjena raspoloženja, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, u noći problemi sa snom.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti. Opća slika će biti nešto ljepša u Hercegovini.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.