Umirovljenici u FBiH: Očekivali povećanje, a sada mirovine upitne

Umirovljenici u Federaciji BiH ne žive dobro i nisu ni blizu zadovoljni materijalnim i socijalnim statusom, kazao je Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruga umirovljenika FBiH.

Ističe da je novi zakon donio poboljšanja, ali da je i mnogo manjkavosti. Iako su očekivali minimalno povećanje od 3,2 posto, sad je upitno hoće li ikako dobiti mirovinu za veljaču.

19 posto ukupne populacije

Naime, ukoliko u sljedećih nekoliko dana ne bude riješeno pitanje usvajanja proračuna u Domu naroda Parlamenta FBiH, neće biti isplate ni plaća ni mirovina, javlja Klix.ba.

U FBiH trenutno ima blizu 416.000 umirovljenika, što je 19 posto ukupne populacije stanovništva. Na ovaj broj umirovljenika radnika je blizu 500.000.

Dok bi očekivani prosjek trebao biti tri radnika na jednog umirovljenika, u FBiH za jednog umirovljenika radi 1,14 radnika.

Prosječna mirovina iznosi 42 posto prosječne plaće u FBiH, odnosno 375,4 KM.

Uzmite, na primjer, umirovljenika koji živi u urbanoj sredini, koji nema nikoga drugog da mu pomogne sa strane. Kako jedan umirovljenik može podmiriti sve neophodne troškove minimalnom mirovinom, pita se čelnik krovne udruge umirovljenika u FBiH Redžo Mehić.

Radnici ne trebaju pristajati na uplatu doprinosa na minimalne plaće

A minimalnu mirovinu od 348 KM prima blizu 190.000 umirovljenika. Sada je i to neizvjesno i ovisi od usvajanja proračuna.

Ja kao čelni čovjek rukovodstva umirovljenika, uz puno uvažavanje premijera Fadila Novalića, za kojeg vjerujem da ima dobre namjere, ističem da umirovljenici uopće nisu zadovoljni materijalnim i socijalnim statusom. Mi smo populacija koja je izgradila ovu zemlju, bili smo branitelji i sve što ima u FBiH smo mi stvorili. Shvaćamo da je bio rat i da su silne tvrtke propale, da mladi odlaze iz zemlje, ali mi samo tražimo da, ako postoji kriza, teret krize podjednako podnose svi, kazao je u razgovoru za Klix.ba.

Prosječna plaća u FBiH iznosi 894 KM, ali zahvaljujući administraciji i državnoj upravi.

Mehić smatra da trenutno u FBiH postoji veliko raslojavanje i da se pravi jaz između bogatih i siromašnih.

Treba razmišljati i o budućim umirovljenicima. Pogledajte koliko radnika radi u realnom sektoru i kolike su njihove plaće. Prosječna plaća u FBiH iznosi 894 KM, ali zahvaljujući administraciji i državnoj upravi. Realni sektor je mnogo niži. Žao mi je što sindikat više nije glasan. Moramo učiti naše radnike da ne pristaju na uplatu doprinosa na minimalne plaće, a da im se razlika uplaćuje u džep. Vidjet ćete da radni vijek brzo prođe i dođe vrijeme za mirovinu, a osnovica je nikakva, naglasio je.

Alarmantno: Moguće da pola milijuna umirovljenika u FBiH ne primi mirovinu idući mjesec

Novi Zakon o MIO-u u FBiH donio je neke bitne izmjene, poput uvođenja bodovnog sustava za utvrđivanje iznosa mirovine. Ipak, pitanje je koliko umirovljenici trenutačno mogu osjetiti beneficije obećane zakonom.

Vidjet ćete da radni vijek brzo prođe i dođe vrijeme za mirovinu, a osnovica je nikakva.

Novim zakonom uveden je bodovni sustav, ali je on veoma rigorozan. Pa se kaže da radnik za 40 godina staža treba skupiti najmanje 40 bodova, odnosno jedan bod za godinu staža. A da bi imao 40 bodova, radnik svake godine mora imati prosječnu plaću. Koliko to naših radnika u posljednjih dvadeset godina u realnom sektoru ima prosječnu plaću? Zbog toga prijeti opasnost da će i budući umirovljenici biti itekako raslojeni, poručuje Mehić.

Iz Saveza umirovljenika FBiH ističu da je novi zakon bio neophodan, naglašavajući da je stari na snazi bio 21 godinu i da je devastirao umirovljenički fond.

Poboljšanja u zakonu i prednosti

Sada donekle možemo govoriti o pravičnosti. Više se neće moći dogoditi da u mirovinu ide netko tko nema staža. Bitne promjene su i to da sada zakon regulira da je FBiH jamac isplate naših mirovina. Sada se mirovine isplaćuju uredno do 5. u mjesecu. Sada i obitelji umrlih umirovljenika prvi put imaju pravo na pomoć za pogrebne troškove koji su enormni. Zakon je predvidio i da se izdvoje sredstva za rehabilitaciju i liječenje najteže ugroženih umirovljenika, govori Mehić.

Pojam povećanja mirovina više ne postoji u zakonu, postoji samo usklađivanje mirovina.

Tako se u članu 79 kaže da je Vlada FBiH dužna svake godine 15. travnja na osnovu rasta BDP-a i troškova života i da se na osnovu toga odlukom vlade usklađuju sve mirovine, osim maksimalne koja iznosi 2.174 KM.

Član 80 opet predviđa da Vlada FBiH jednom godišnje može ići u usklađivanje mirovina ako je rast BDP-a veći od 3 posto. Najniže mirovine se mogu povećati/uskladiti izvanredno.

U međuvremenu je MIO Vladi predložio da najniže mirovine poveća sa 348 na 359
KM, ali to je za sada neizvjesno i ovisi od usvajanja proračuna koji je trenutačno “zapeo” na Domu naroda.

Umirovljenicima mirovine nisu bile povećane četiri godine, točnije od 1. siječnja 2014. do ožujka 2018. Obećavan je zakon koji je kasnio i sporo je usvajan. Zbog toga su svi umirovljenici ulaskom u novi zakon oštećeni za 10-12 posto naših mirovina. Taj zakon se dugo neće moći nadomjestiti. Zato ćemo zahtijevati da Vlada FBiH više vrši izvanredno usklađivanje mirovina, zaključio je Redžo Mehić.

Predloženo povećanje mirovina u FBiH. Evo koliko će iznositi minimalna mirovina

(www.jabuka.tv)


10 komentara

  • Upitne su vaše plaće velike od 3000 KM i 5000 KM i 7000KM i više,na svim razinama vlasti od Federacije do mjesne zajednice i povlaštene mirovine od 2100 KM .
    Prestanite više plašiti umirovljenike koji su zaradili svoje mirovine pošteno i za 40 godina rada a dajete im sramotnih 300-000 KM i plašite ih svako malo da bi dobili i izvukli što više iz Proračuna od naroda!?

      • Šta plašite više ne boje vas se ni umirovljenici jer Mio-Pio nije proračunski korisnik ivi se plašite jer vaše plaće,dodaci,odvojeni životi,auti,telefoni,reprezentacija…. jeste na proračunu,tj.proračunu naroda s kojim decenijama manipulirate osobsamo zani probitak.

  • Vi koji plašite umirovljenike samo im vratite njihove uplate a nemojte prelijevati njihove novce na neke koji nisu zaradili ni minimalnu mirovinu a primaju 2170 KM i po novom sada i 2800.Sramota da sa najugroženijim ovako
    manipulirate.

  • Koje licemerje sa novim zakonom.Od aprila 2018 sam u penziji sa 42 g.staza po resenju,prosjecna placa je bila 1200KMpo resenju PIO penzija je 528KM,umanjena za 11% jer sam imao 62g po penzionisanju.Kaznjen po novom zakonu.Ucesnik s rata.Sada vlada ponovo dize minimalne penzije koje po nov zakonu ne bi iznosole ni 220KM.Znaci da se za te penzije dodaje jos 130KM da bi imali minimalne penzije,sto je so po sebi povecanje od 50%.Minimalno im je uplacivano za penzije,sada treba pored svega davati bonus,plus redovno uslladjivanje.Od Fadila Novalica i tzv.pedsjednika penzionera FBiH(SDA)velika prevara nas koji smo radili puni radni vijek i lijepo punili fond MIO FBiH.Aferim gospodo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.