Život Kiseljaka: Broj onih koji odu “ublaže” oni koji dođu

Iako je godinama među najvitalnijim župama Vrhbosanske nadbiskupije, ni župu svetog Ilije Proroka u Kiseljaku posljednjih godina ne zaobilazi trend odlaska i smanjenja broja vjernika.

Busovača, Vitez i Uskoplje

Prema statistici o broju vjernika za 2018. godinu, koja je urađena prilikom blagoslova kuća početkom ove godine, župa Kiseljak ima nešto više od pet tisuća vjernika, točnije 5.021 vjernika koji živi u 1.898 obitelji, što je za 46 vjernika manje u odnosu na podatke dobivene prilikom blagoslova obitelji početkom 2018. godine.

U matice krštenih prošle godine upisana su 82 vjernika, što je značajno više u odnosu na 2017., kada je u župi bilo 55 krštenih, piše Večernji list BiH.

I po broju umrlih 2018. godina bila je značajno povoljnija u odnosu na 2017. godinu. U maticama umrlih u 2018. upisan je 61 vjernik, a u 2017. njih 77.

Fra Drago Perković, župni vikar, kaže da je župa sv. Ilije Proroka i dalje među najvitalnijim u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Od župa u središnjoj Bosni, uz Kiseljak, tu su Busovača, Vitez, Uskoplje, a u drugim regijama među vitalnijim su Prozor-Rama te Tolisa, kazao je za Večernjak kiseljački župni vikar.

Prema statistici župe, utemeljenoj isključivo na stanju zatečenom prigodom blagoslova kuća, a u koju su, prema riječima župnika fra Zorana Vukovića, uključene obitelji i vjernici koji stalno borave u župi, najviše vjernika u župi Kiseljak živi u naselju Brnjaci, njih 1.001, zatim u gradskom središtu gdje ih je evidentirano 876, dok je najmanje vjernika u Završju i Zagoricama, naseljima prema Visokom gdje trenutačno živi u Završju 42, a u Zagoricama 48 vjernika.

Doseljavaju se obitelji

Promatrajući statistiku župe kroz prizmu zaposlenih, stanje je relativno povoljno. Početkom 2019. godine u župi su evidentirana 1.762 zaposlena, što je 40 više u odnosu na isto razdoblje lani.

Unatoč tomu, trend odlaska vjernika nije zaobišao ni ovu župnu zajednicu. Prema najnovijoj statistici, iz 68 obitelji odselilo se 86 članova, dok je župu napustilo ukupno 20 katoličkih obitelji s 59 članova.

Dok su jedni odlazili, drugi su se doseljavali u župu Kiseljak te su oni ublažili trend smanjenja broja župljana.

Osim broja vjernika, u župi Kiseljak u prošloj godini smanjio se i broj studenata. Ukupno ih je 178, što je 18 manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Srednjoškolaca je 28 manje, broj učenika osnovnih škola ostao je na razini iz 2017. godine, dok broj predškolske djece bilježi trend rasta i u prošloj godini ih je više za 29.

ŽZH: U Širokom raste broj stanovnika, prvi po broju sklopljenih brakova

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.