Narančasto upozorenje: Novi snijeg i olujni vjetrovi u BiH

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narančasto upozorenje za dijelove BiH gdje se u petak predviđaju veće količine snježnih padalina i vjetrovi koji će puhati brzinom do 70 km/h.

Posebno će biti otežana situacija u planinskim dijelovima, gdje će na već postojeći bijeli pokrivač pasti dodatnih 30 cm snijega.

Prema podacima s karte meteoalarma, na području Sarajeva i Tuzle očekuje se novih 15 cm snijega, dok će na okolnim planinama i naseljima biti i do 30 cm. U Višegradu i Foči očekuje se novih 30 cm snijega u gradu, dok se u planinskim dijelovima očekuje i do 50 cm.

U Livnu će biti vrlo niske temperature i udari vjetra jačine između 50 i 70 km/h, što će dodatno pogoršati već tešku situaciju. Nastava je već bila odgođena u osnovnim i srednjim školama, a sela su odsječena od svijeta, piše Klix.ba.

Na području Općine Glamoč zbog snježnih nanosa proglašeno je stanje elementarne nepogode, visina snijega je veća od jednog metra. U Općini Bosansko Grahovo sva sela su pod snijegom koji je doseže i do metar visine. Odsječeno je i selo Kamenica u općini Pale, pa su im pripadnici Federalne uprave civilne zaštite dostavljali hranu i lijekove probijajući se do njih na motornim sankama.

U području općina Pale proglašeno je stanje prirodne nesreće.

I na području Mostara se očekuju udari vjetra do 70 km/h, a izdano je upozorenje i za područje Trebinja gdje se očekuje vrlo jak sjeveroistočni vjetar s olujnim udarima od 65 km/h.

Republička uprava civilne zaštite RS-a izdala je upozorenje na najavljene vremenske uvjete. Iz RHMZ rečeno im je da se očekuju smetovi i olujni vjetrovi, te niske temperature.

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske skreće pažnju službama za održavanje cesta u zimskim uvjetima, nadležnim organizacijama za isporuku energenata i vode potrošačima da uzmu u obzir najavljene meteorološke uvjete kako bi svoje zadatke efikasnije izvršili. Građanima savjetujemo da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru planiraju u skladu s ovim potencijalno opasnim vremenskim uvjetima, kažu iz RUCZ RS.

Timovi civilnih zaštita i spasilačkih službi širom BiH su u pripravnosti.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.