Učenici ZHŽ-a na nastavu i za Uskrs

Nakon snijega i niskih temperatura koji su uzrokovali prekid nastave u cijeloj Federaciji, ovih dana glavna briga onih koji imaju veze sa školom jest kako i kada nadoknaditi izgubljeno vrijeme. Iako iz Ministarstava tvrde kako učenici nemaju razloga za glavobolju niti trebaju brinuti hoće li se na vrijeme upisati u srednju školu ili fakultet, mnogima sama činjenica da će do kraja školske godine većinu subota provesti u školskim klupama, nije nimalo ugodna.

U Zapadnohercegovačkoj županiji koja prednjači po broju izgubljenih dana, njih čak 17, održan je sastanak ravnatelja osnovnih i srednjih škola s predstavnicima resornog ministarstva, koji su ravnateljima predočili novi kalendar rada.
Prema riječima ministrice obrazovanja ZHŽ-a Helene Lončar, predviđeno je da se rade subote u onim tjednima kada je neki praznik, dakle kada je ta subota 5. radni dan.
Također, učenici u ovoj županiji će u školu morati i na tjedan između velikog i malog Uskrsa.
– Radit će se na Veliki četvrtak, pa se neće raditi na Veliki petak i subotu te na Uskrs i na uskrsni ponedjeljak, ali će se u školu morati u subotu pred mali Uskrs, kazala je Lončar.

Inače, nastava je u ovoj županiji trebala završiti 8. lipnja, no taj datum će se pomjeriti na 12. lipnja, osim kod maturanata srednje škole koji će s nastavom završiti 18. svibnja kako je i planirano.
– Samo se jedna subota radi kao 6. dan, to je 24. ožujka, s tim da će u pravilniku biti navedeno i ravnateljima rečeno da se te subote učenici ne mogu ni ispitivati niti im se davati pismene provjere znanja. Tako da će ta subota biti samo za novo gradivo. Također, ravnateljima je ostavljena mogućnost da, uz suglasnost ministarstva, mogu zamijeniti subotu s nekom drugom subotom, rekla je Lončar.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji jučer su se s resornim ministrom Zlatkom Hadžiomerovićem sastali predstavnici sindikata, ravnatelji pedagoških zavoda i ravnatelji osnovnih i srednjih škola. Na sastanku je isključivo bilo riječi o nadoknadi propuštene nastave. Riječ je o 3 radna tjedna, odnosno 15 dana koji će se, prema Hadžiomerovićevim riječima, obvezno morati nadoknaditi, a nastava će se završiti 20. lipnja.
– Jedan tjedan skoro je nadoknađen. Pet nastavnih dana u razdoblju od 6. do 10. veljače najvjerojatnije se neće nadoknađivati ili će se ti dani nadoknađivati, ali skraćeno. No, o tome još nije donesena konačna odluka. A drugih pet dana kada nastava nije održana u razdoblju od 13. do 17. veljače nadoknađivat će se po okončanju nastavne godine u skladu s kalendarom. Osim toga, koristit će se i subote da nam na kraju godine ostane što manje dana za nadoknadu, kazao je Hadžiomerović. Ono što će učenike ove županije zasigurno obradovati jest vijest da se nastava neće morati nadoknađivati tjedan iza Uskrsa, kao što je to bilo u nekoliko navrata najavljivano.

On nadalje dodaje kako će se isplata toplih obroka i ostalih nadoknada zaposlenicima škola za dane koji su proglašeni neradnim izvršitikao i drugim korisnicima proračuna.

Također je naglasio kako je odlučeno da se nastava koja nije održana prvi tjedan ove školske godine zbog velikih vrućina, a koja nije u potpunosti nadoknađena, nadoknadi što prije.

Nadoknade u svim županijama

I u Sarajevskoj županiji izgubljeni sati morat će se nadoknaditi, no u školske klupe učenici neće sjedati svake subote. Naime, prema informacijama iz županijskog Ministarstva obrazovanja, propuštena nastava će se najvjerojatnije nadoknađivati svake treće subote. Nastava će se završiti 15. lipnja, dok će za maturante nastava biti završena 10. svibnja.
– Propuštene lekcije je nužno nadoknaditi, ali postoje modaliteti koji će djeci olakšati to nadoknađivanje. Nadoknadu nastave organizirat ćemo tako da im ne bude naporno. Ima još vremena do kraja školske godine, tako da se učenici ne trebaju brinuti hoće li stići nadoknaditi propušteno gradivo i hoće li se na vrijeme upisati u srednju školu ili na fakultet, izjavio je Sretko Žmukić, stručni savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u županijskom Ministarstvu obrazovanja.

Učenici Hercegbosanske i Srednjobosanske županije mogli bi naići na puno veće probleme prilikom nadoknade nastave. Naime, u ove dvije županije osnovnoškolci još uvijek nisu sjeli u svoje školske klupe zbog štrajka prosvjetnih djelatnika. Kako nadoknaditi sve te izgubljene sate, pitali smo ministra obrazovanja SBŽ-a Jozo Jurinu koji je jučer tijekom cijeloga dana bio u pregovorima sa sindikatima osnovnog obrazovanja.
– O nadoknadi nastave još se nije donijela nikakva odluka. Svjestan sam da je dosta izgubljenih dana, posebno za učenike osnovnih škola. No, unatoč tome, nastojat ćemo sve regulirati na vrijeme. Vodit će se računa o tome kada će se završiti nastavna godina za maturante kako bi se na vrijeme mogli upisati u srednju školu, rekao je Jurina.

Nastava će se morati nadoknaditi i u drugim županijama Federacije. Primjerice, u Zeničko-dobojskoj već je započela nadoknada nastave subotama, a učenicima će se nastava produžiti jedan tjedan u lipnju. Naime, prema informacijama iz resornog ministarstva obrazovanja, umjesto do 13. učenici će u školu morati ići do 20. lipnja. Izuzev završnih razreda osnovne škole kojima će se nastava, umjesto 30. svibnja, završiti 6. lipnja i srednje škole čiji učenici će morati u školu ići do 16. svibnja, umjesto do 9. svibnja kako je to bilo prvotno odlučeno.

(www.dnevni-list.ba)

13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.