Prijevoznici i taksisti u RS u ponedjeljak bojkotiraju benzinske crpke

Autoprijevoznici i taksisti u Republici Srpskoj sutra neće sipati gorivo na benzinskim crpkama u RS-u kako bi upozorili na neprihvatljivo visoke cijene naftnih derivata. Ovaj vid jednodnevnog bojkota dogovorili su na sastanku održanom 02. ožujka, ogorčeni zbog činjenice da je cijena goriva prešla 2,5 marke i rekordna je u postratnom razdoblju, javlja Fena.

Ukazuju na monopolističko ponašanje naftaša i potpunu nerentabilnost prijevozničke djelatnosti. Predsjednik Udruženja prijevoznika u RS-u za unutarnji i međunarodni transport Nikola Grbić tvrdi da im je to jedino preostalo, jer je oko 2100 prijevoznika s preko 3600 kamiona, već dovedeno ‘na rub propasti’. Umjesto da zarade, ‘prevoze’ samo gubitke.

“Nemamo nikakve šanse da povećamo cijenu prijevoza, jer nećemo imati kupce. Dovedeni smo u situaciju da gasimo autoprijevozničku djelatnost, gasimo kamione i da ne radimo. A što onda”, pita se Grbić. Podršku su dobili i od taksista, jer zbog visoke cijene gorive ni oni, kako kažu, nemaju zarade. I oni su izračunali da im više od 35 posto dnevnog pazara odlazi na kupovinu goriva.

Predsjednik Udruženja banjalučkih taksista Dragan Purišić kaže da se u svako vozilo dnevno natoči oko 30 maraka goriva. Ukupno imaju 265 vozila, pa će tako jednodnevni bojkot taksista napraviti štetu benzinskim crpkama u iznosu od 8000 maraka.

“Mi cijenu našeg rada stalno smanjujemo, a cijena goriva se stalno povećava. Cijelu zimu smo radili s cijenom na koju je bilo 30 posto popusta, a više ne može izdržati poskupljenje goriva”, kategoričan je Purišić.

Iako su bili pozvani sastanku se 02. ožujka nisu odazvali naftni distributeri. Prijevoznici stoga ne isključuju ni blokadu prometnica, jer nitko ne može potvrditi da neće doći do novog poskupljenja goriva u RS-u.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.