U Vojnićima kod Ljubuškoga ne ostaje pedalj neobrađene zemlje

U Vojnićima u Ljubuškom sve je obrađeno i zasađeno, prema slobodnoj procjeni, više od 90 posto krumpirima koji će, kao nigdje drugdje u BiH, s otvorenoga biti zreli za vađenje početkom svibnja.

I ranijih godina marljivi Vojnićani trudili su se oko krumpira, međutim, dojam je da ih je ove godine zasađeno više nego ikada. Poticaj za to svakako je ukidanje carine za izvoz u EU, koja je po kilogramu krumpira bez PDV-a iznosila 10 feninga.

Vojnićani se nadaju da će ih ukidanje carine vratiti na hrvatsko tržište, gdje su desetljećima bili neprikosnoveni. Naravno, u planu nije samo hrvatsko tržište nego i šire, dokle se stigne, odnosno dokle dotekne  krumpira, piše Večernji.ba.

Podsjećamo, procjene Poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje” iz Ljubuškoga, čiji su Vojnićani odreda članovi, upućuju da bi ovogodišnja proizvodnja ljubuškoga ranoga krumpira, podrijetlo je zemljopisno zaštićeno, mogla dostići 6000 – 7000 tona.

Ako klimatski uvjeti budu povoljni, čak i 8000. Naravno, tom urodu će doprinijeti i druga sela na zapadu ljubuške općine – Šipovača, Veljaci, Klobuk…, međutim, najviše se očekuje od Vojnića.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Bravo Vojnici! U bolnici sam upoznala jednu iz tog sela.Jako vridni.Svima nam je paprika i kavada njem covik donio,a jednome malom sta je sam bija cilu GAJBU!Svaka cast!!!! I ako ovo ona cita veli pozdrav iz svice!!!

  • Treba nagrada za vrijedne ljude ,neka mogu svoje sto urade i izvozit ,uvjek je bilo lijepo pogledat obradene njive .
    A ne da kukaju ne isplati se posadit i posijat a zemlja bogom dana.

  • evo primjera svim bosancima i hercegovcima a ne samo kukat i govorit ma ne isplati se ovo neisplatise ono i sjedit po kafićima i kladionicama

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.