U Indiji otkrivena najveća statua na svijetu

U Indiji je otkrivena najveća statua na svijetu, Kip jedinstva, čija je izgradnja stajala 430 milijuna dolara, a trajala je gotovo tri godine. Statuta je dvaput viša od njujorškoga Kipa slobode.

Kip koji je podignut u zapadnoj indijskoj državi Gujarat, visok je 182 metra, izgrađen od bronce i čelika, a predstavlja borca za neovisnost Indije Sardara Vallabhbhaija Patela.

Spomenik je otkrio indijski premijer Narendra Modi na čiju inicijativu je izgrađen, s ciljem da se ponovo brendiraju “zaboravljeni” lideri.

Patel je želio da Indija bude snažna, čvrsta, oprezna i prilagodljiva nacija i mi radimo na tome, rekao je Modi na svečanosti otkrivanja statue.

Njezinu izgradnju financirale su vlada, državne tvrtke i ostale institucije, a za njezino potpuno dovršenje bila su potrebna 33 mjeseca. U radovima je sudjelovalo 250 inženjera i 3400 građevinskih radnika. Statuu Patela odjevenog u tradicionalnu indijsku nošnju, s dhotijem (posebnom vrstom šala) preko ramena, čini 210.000 prostornih metara cementa, 25.000 tona čelika i 1700 tona bronce, piše Hina.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.