U FBiH 1.395 djece izdvojeno iz svojih bioloških obitelji

Na području Federacije Bosne i Hercegovine 1.395 djece izdvojeno je iz svojih bioloških obitelji i smješteno u 15 ustanova čiji su osnivači država, nevladine organizacije ili vjerske udruge.

Najčešći razlozi zbog kojih se djeca izdvajaju iz svojih obitelji su nezaposlenost, siromaštvo, neprilagođeno ponašanje roditelja te neriješeno stambeno pitanje.

Rezultati su to analize koju je u 2014. godini provelo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u suradnji s nevladinom organizacijom ”Hope and Homes for Children”. Urađena je sveobuhvatna analiza situacije djece bez roditeljskog staranja i djece i obitelji pod rizikom od razdvajanja u FBiH.

U ime organizacije ”Hope and Homes for Children” Jasna Hodžić, prezentirajući analizu, kazala je da djecu iz obitelji uglavnom izuzimaju centri za socijalni rad, a da je manji broj slučajeva kada roditelji sami traže pomoć putem smještaja djece u ustanove.

U odnosu na analizu koja je rađena pet godina ranije povećan je broj djece koja su smještena u ustanove i unutar njih duže borave.

”Za dijete sem nakon što bude smješteno u institucijem vrlo rijetko promišlja o nekom drugom rješenju”, navela je Hodžić.

Također, istaknula je da je mali broj djece koja su usvojena, a i ona koja jesu prvo budu smještena u institucije. Razdoblje njihovog boravka u njima, prema rezultatima analize iz 2014. godine, je od šest mjeseci do 3,5 godine.

Kaže da je veliki broj mladih koji odrastaju u institucijama, a domove napuštaju s 18 godina.

Ove godine 35 mladih je napustilo domove u kojima su boravili deset i više godina.

”Nažalost, briga države za djecu prestaje kada ona postanu punoljetna”, naglasila je Hodžić.

Dodala je da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u protekloj godini, što je jedan od prvih koraka pomoći vlasti toj populaciji, napravilo određene standarde i programe za rad s mladima koji napuštaju domove.

To ministarstvo je izdvojilo fond za županijska ministarstva koja su trebala osmisliti program radi pomoći mladima koji napuštaju domove za staranje o djeci bez roditelja.

Šef Odsjeka za zaštitu obitelji i djece pri Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike Miroslav Mauhar značajnim smatra što se trend zbrinjavanja djece u ustanove pomjera u korist zbrinjavanja djece u obitelji. Kaže da će se raditi na tome i na smanjenju broja djece u ustanovama.

Dijeli mišljenje s nevladinim sektorom da je najveći problem izlazak mladih iz ustanova za zbrinjavanje, uz ocjenu da se tim problemom moraju svi baviti.

”Ta djeca nailaze na probleme kao i djeca koja žive u svojim obiteljima, naše društvo nije naklonjeno za probleme rješavanja djece i mladih uopće. No, ovoj populaciji svi skupa moramo pomoći”, zaključio je Mauhar.

(Fena)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.