U Čitluku obilježena 73. obljetnica tragičnog stradanja 11 učenika

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća te svetom misom, u Čitluku je u srijedu obilježena 73. obljetnica stradanja jedanaest učenika Osnovne škole u Čitluku.

Kod spomen obilježja koje je prošle godine podignuto u njihov spomen, poginulim učenicima počast su odali članovi obitelji, predstavnici Općine Čitluk predvođeni načelnikom Marinom Radišićem, članovi Povjerenstva za obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk, učenici Osnovne škole fra Didaka Buntića te brojni Brotnjaci.

Molitvu kod spomenika te svetu misu u crkvi u Čitluku predvodio je župni vikar fra Ivan Slišković, u suslavlju s don Nikšom Pavlovićem, župnim vikarom župe Gradina.

Podsjetimo, tog kobnog 7. veljače 1951. godine kod gradskog groblja Podadvor, blizu raskrižja za Žitomisliće, djeca su pronašla zaostalu bombu iz II. svjetskog rata i s njom se igrala po povratku iz škole. U jednom trenutku je bomba eksplodirala te je od posljedica eksplozije smrtno stradalo jedanaestero djece – učenika Osnovne škole Čitluk, te ih je još četvero ranjeno.

U spomen na ovaj tragični događaj, u neposrednoj blizini mjesta stradanja, na ulazu u čitlučko groblje Podadvor, podignut je spomenik s imenima stradalih, a u planu je i skoro postavljanje pametne klupe bijele boje s ciljem dodatnog oplemenjivanja ovoga prostora.

Donosimo potresnu ispovijest svjedoka o stradanju 11 učenika u Čitluku

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Strasno, pokoj vjecni, daruj im Gospodine! Tih godina puno je bilo zrtava od zaostalih eksplozivnih naprava ali ova tragedija je najveca, pola razreda 🙁

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.