Trend proizvodnje domaćeg craft piva u BiH u porastu

Domaće pivo ili craft znatno je drugačije od piva koje se proizvodi u velikim pivovarama i ova proizvodnja u posljednje vrijeme u BiH osvježila je i obogatila ponudu piva.

Prva zanatska pivovara na području sjeveroistočne Bosne, sa sjedištem u Brčkom, ove godine je na tržište plasirala domaće pivo pod brendom Laufer. Iza tog projekta stoji tehnolog Kosta Stevanović, koji je svoj strastveni hobi pretvorio u preduzetnički poduhvat i domaćem tržištu ponudio zanatsko pivo proizvedeno od kvalitetnih prirodnih sastojaka.

Vjerujem u svoj proizvod, ali i u konzumente koji znaju prepoznati i za sebe odabrati najbolju kvalitetu u izboru piva u kojem će moći istinski uživati, izjavio je Stevanović dodajući da o kvaliteti brine visokokvalificirano osoblje.

Sve organoleptičke osobine tog zanatskog piva, kako je dodao, dolaze od spoja prirodnih sirovina i esencijalnog sastojka – “strasti i vještine tehnologa”.

Po uzoru na recepture stare stotinama godina, to pivo proizvedeno je od četiri osnovne sirovine – ječmenog slada, hmelja, pivskog kvasca i vode, u skladu s njemačkim srednjovjekovnim zakonom o čistoći piva Reinheitsgebot, odnosno bez ikakvih aditiva koji utiču na gubitak izvornog okusa piva.

U zemlji postoji nekoliko zanatskih pivovara, te iako je ponuda još ograničena, primjetan je pozitivan trend na tržištu, jer sve više kvalitetnih ugostiteljskih objekata žele uvrstiti craft pivo na svoje menije.

Zanatsko pivarstvo je još u začetku u Bosni i Hercegovini u odnosu na druge zemlje u regiji i želja mi je, vjerujem kao i svim domaćim pivarima, da zanatsko pivo bude nezaobilazan dio ponude većine ugostiteljskih objekata, dodao je Stevanović.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.