Svi se oporavili: U Tuzlanskoj županiji službeno nema više nijedan aktivan slučaj koronavirusa

Sve osobe koje su u proteklom razdoblju bile pozitivne na koronavirus su oporavljene, tako da u Tuzlanskoj županiji u ovom trenutku nema nijedan aktivan slučaj.

Značajno je da ovaj opaki virus nije ostavio veće posljedice po njihovo zdravlje, potvrdila je za Klix.ba županijska ministrica zdravstva Dajana Čolić.

Posljednja osoba koja je bila zaražena koronavirusom iz klastera Medicinskog instituta Bayer u Tuzli, poznatiji kao Centar za srce, na dva retestiranja je bila negativna, čime se smatra oporavljenom.

Shodno tome, u Tuzlanskoj županiji koji je od 27. ožujka do danas brojao 82 slučaja infekcije SARS-CoV-2 virusom trenutno nema detektiranih pozitivnih osoba. Ugašeno je ukupno osam klastera, a do danas je testirano 4.427 osoba.

Prva dva slučaja zaraze koronavirusom u Tuzlanskoj županiji potvrđena su u večernjim satima 27. ožujka ove godine, a riječ je o ženskim osobama iz Lukavca i Tuzle. Ubrzo se formiralo čak osam klastera, a najbrojniji je bio u Centru za srce i on je imao ukupno 42 SARS-CoV-2 pozitivne osobe.

Potom je uslijedio klaster u Srednjoj Špionici kod Srebrenika sa 16 osoba, zatim Klinika za bolesti uha, grla i nosa u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli s 10, Sapna s osam, obiteljski klaster u Tuzli je imao dvije osobe, a troje zaraženih je bilo u Lukavcu, po dvoje u Gračanici i Živinicama te po jedno u Banovićima i Kalesiji. Jedna zaražena osoba nije svrstana ni u jedan klaster, s obzirom na to da se veza nije mogla pronaći. Ukupno u gradu Tuzli je bilo 49 slučajeva.

Do danas se 80 osoba uspješno oporavilo od koronavirusa, međutim, zabilježena su dva smrtna ishoda i riječ je o pacijenticama koje su bile smještene u Centru za srce i imale su teško kardiohiruško oboljenje uz osnovne komorbiditete.

Razdoblje koje nije dopuštalo pogreške

Osvrnuvši se na proteklo razdoblje resorna ministrica Dajana Čolić  kaže da je u jednom trenutku situacija izgledala beznadno jer su na koronavirus imali pozitivne zdravstvene radnike u Centru za srce i u Univerzitetskom kliničkom centru, a u tom vremenu bilo kakva greška mogla ih je koštati velikog širenja infekcije.

Naša sreća je bila da nismo imali mnogo teških slučajeva, radilo se o srednje teškim, a nikoga nismo imali priključenog na respirator. Ali, u konačnici iza nas je jedan teško razdoblje. O tome kako su se osobe pozitivne na koronavirus osjećale ne mogu govoriti, ali vidimo da oni nastavljaju normalno svoj život, nemaju nikakvih simptoma, ali ni nekog težeg poremećaja zdravstvenog stanja, odnosno da nisu ostavljene teže posljedice na njihovo zdravstveno stanje, kaže Čolić.

Rana detekcija zaraženih osoba dovela je do smanjenja širenja infekcije u ovoj županiji a tome je u velikoj mjeri doprinio angažman nadležnih, ali i svijest građana koji se uglavnom pridržavaju izrečenih mjera.

Poduzimanjem svih mjera blagovremeno, stavljanjem osoba u kućnu izolaciju, uključivanjem MUP-a TŽ u kontrolu svih onih koji se nalaze u izolaciji, pravovremenom reakcijom epidemiologa, Zavoda za javno zdravstvo na čelu s profesoricom Maidom Mulić, radom Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla, predanim radom osoba na Klinici za zarazane bolesti te osoblja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti uspjeli smo doći do ovakvih rezultata. Očito smo na vrijeme pohvatali sve kontakte, oni su testirani po smjernicama, tretirani na adekvatan način i smješteni u izolaciju, kaže Čolić.

“Svaka čast građanima!”

Ova ministrica za Klix.ba je navela da je u borbi protiv pandemije koronavirusa u velikoj mjeri doprinijela i svijest građana koja je na izuzetno visokoj razini.

Svaka čast građanima koji su poštovali smjernice, odredbe i naredbe nadležnih kriznih stožera, a to rade i danas. To su pokazali i za prvosvibnjaski praznik jer su izletišta bila prazna. Ispada lokalpatriotski, ali Tuzlanska županija je uvijek bila specifična i svijetao primjer o čemu god da se radi i danas je situacija ista, ponosno ističe Čolić.

Situacija u Tuzlanskoj županiji  je zadovoljavajuća, međutim Čolić navodi da problem s koronavirusom još uvijek nije završen. Nadležni se u idućem razdoblju plaše dolaska osoba koje se nalaze van granica BiH i na njih apeliraju da se i dalje pridržavaju izrečenih mjera o kućnoj izolaciji.

Čolić naglašava da ni u kojem slučaju nije vrijeme za opuštanje, naglasivši da su i dalje na snazi naredbi o nošenju zaštitne opreme.

U Tuzlanskom županiji već 20 dana nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a u idućem razdoblju bit će nastavljeno testiranje širih grupa gdje postoji epidemiološki rizik od eventualnog “skrivanja” pozitivnog pacijenta.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.