Svi električni automobili će morati imati putovnicu za baterije

Od veljače 2027. godine, sva nova električna vozila na tržištima Europske unije morat će imati vlastite ‘baterijske putovnice‘.

One dokazuju podrijetlo sirovina koje sadrže, koliko se sadržaja reciklira i njihov ugljični otisak tijekom životnog ciklusa, uključujući proizvodnju i transport.

Riječ je o novom načinu dokumentiranja ‘životnog ciklusa‘ svake baterije u automobilima, od porijekla do konačnog recikliranja svih komponenti.

SAD uvodi carine od 100 posto na kineska električna vozila

Na taj se način Europa želi osigurati da se proizvodnja električnih vozila provodi odgovorno jer je poznato da materijali za baterije (litij, nikal, kobalti drugi ključni metali) već godinama dolaze iz rudnika u siromašnim zemljama s kritično ugroženim ljudskim pravima pri eksploataciji kao i o nepoznatim ugljičnim otiskom samog procesa vađenja.

Koje podatke sadrži putovnica za baterije?

  • Jedinstveni identifikacijski broj za praćenje i ažuriranje informacija o bateriji
  • Osnovne informacije o vrsti baterije i statistika o performansama i trajnosti
  • Intenzitet ugljika u proizvodnim procesima
  • Porijeklo korištenih materijala i da li je korišten obnovljivi materijal
  • Sastav baterije, uključujući sirovine i opasne kemikalije
  • Pojedinosti o operacijama i mogućnostima popravka, prenamjene i rastavljanja- Procesi obrade i recikliranja kojima bi baterije mogle biti podvrgnute na kraju svog životnog vijeka
  • Procesi obrade i recikliranja kojima bi baterije mogle biti podvrgnute na kraju svog životnog vijeka

Volvo predstavio prvu putovnicu za baterije

Volvo je početkom tjedna lansirao prvu putovnicu za bateriju električnog automobila koja bilježi porijeklo sirovina, komponenti, recikliranog sadržaja i ugljičnog otiska za svoj SUV model EX90, koji će uskoro početi s proizvodnjom, navodi Reuters.

Putovnicu je razvio Volvo (koji je u vlasništvu kineskog Geelyja), u partnerstvu s britanskim startupom Circulor, a za razvoj je trebalo više od pet godina.

SAD uvodi carine od 100 posto na kineska električna vozila

Vanessa Butani iz Volva je rekla da uvođenje putovnice gotovo tri godine prije stupanja na snagu propisa ‘transparentno poslovanje s kupcima jer je cilj švedske marke proizvoditi samo potpuno električne automobile do 2030. godine‘.

Za nas je jako važno da budemo pionir i lider. Svi vlasnici Volva moći će pristupiti pojednostavljenoj verziji putovnice pomoću QR koda na unutarnjoj strani vozačkih vrata. Putovnica će se postupno uvoditi u sva Volvova električna vozila, rekla je Butani.

(www.jabuka.tv | Foto: BIZLife)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.