Hoće li mjera isplate neoporezive pomoći radnicima biti produžena?

U Federaciji nitko ne posjeduje službene podatke koliko je poslodavaca iskoristilo mogućnost isplate neoporezive pomoći od 2.520 maraka radnicima.

Iz Porezne uprave FBiH kažu da ne raspolažu traženim podacima jer ih poslodavci nisu dužni dostaviti Poreznoj upravi s obzirom na to da se radi o neoporezivim naknadama zaposlenicima koje su vid olakšica za poslodavce i na koje poslodavci nisu obavezni plaćati doprinose, a na koja primanja zaposlenici nisu dužni plaćati porez na dohodak.

Federalni zastupnik i ekonomski analitičar Admir Čavalić kaže da je dobro pitanje jesu li poslodavci sebi isplatili ovu pomoć. Podatke je, kaže, uputio i Ministarstvu financija te očekuje odgovor. Ako ne od ovog ministarstva, onda “nekog tko ga može osigurati”.

Bilo bi loše i čudno da nemamo službenu evidenciju. Neslužbenu nam možda može dati Udruga poslodavaca. Podatke tražim jer su se i u Parlamentu i u javnosti pojavile polemike koliko je učinkovita ova mjera. Pitam tko je kredibilan izvor koji prati ove podatke i kako se to evidentiralo. Jednostavno, jeste dali pomoć ili ne?, kazao je Čavalić.

Nenadić: U FBiH vjerojatno i na disanje zraka imamo parafiskalne namete

Ova uredba je bitna, smatra, dok se ne donesu fiskalni zakoni, “od kojih nema ništa u skorijoj budućnosti jer nemamo ni online fiskalizaciju, nije se uradilo ništa”.

Uputio sam inicijativu da se od 1. srpnja produži uredba o isplati pomoći, ne zato što je dobra već zato što je ona jedino što sada možemo osigurati radnicima i poslodavcima uslijed činjenice da nismo spustili stopu doprinosa, kazao je Čavalić.

Adnan Smailbegović iz Udruge poslodavaca FBiH kazao je kako ni oni nemaju ove podatke jer ne vode evidenciju.

Nisam siguran da itko ima tu informaciju. Tražimo od Federalne vlade da, u najmanju ruku, produži ovu odluku kakva je, mada smo predlagali bolja, fleksibilnija rješenja, ali i i ovakva odluka je bolja nego nikakva.

Radnici su se već pomalo navikli da dobivaju određeni iznos. Ako im to sada ukinete, nastat će nezadovoljstvo, poručio je Smailbegović.

Ovim povodom Udruga poslodavaca održat će sastanak u Vladi Federacije. Sastanak bi trebao, prema najavi Smailbegovića, biti održan nakon 16. lipnja, javlja Faktor.

Koliko je poslodavaca isplatilo pomoć donesenu Uredbom Vlade FBiH?

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

21 komentar

 • Ne znam ko je dobio ja i moje klege sa minimalcem ni feninnga nek se natjeraju oni skrti koji misle samo na sebe

 • Ovo nije nikakav benefit za radnike ni ikog. Samo problemi unutar firme nastanu. Smanjite doprinose okanite se jednokratnih davanja

 • Radnika treba platiti za rad a ne davati pomoć. Nisu firme Caritas da dijele pomoć. A vi smanjite poreze na rad a ne suludi doprinosi i masa neoporezivih davanja i pomoći. Ne zna se više šta je plaća a šta pomoć

 • Sramota samo prikazu da su dali,a onda uzmu novac sto daju na ruke.Sramota,di ce im dusa sram ih bilo.Vidi Bog sve,sve boli jadnog radnika.Svaku suzu od siromaha treba platit.Bog ce providit na kraju i sudit onima koji muce radnike.Eto tako ce bitt,uzivajte veliki jos malo doce kraj i vama

 • Možete vi produžavati rokove ali gazde ne daju ništa prije bi im obrve spale nego marka iz džepa. Samo dobili uhljebi što im je niksic dao.

 • Ataco isplatio prvi dio u 12 mj a sada isplacuje drugi. Plaća komplet na racun, tako da nema uzimanja iz koverti i tih gluposti,neradne subote,godišnji odmor. Većinom se prijavljuju za posao radnici iz Mostara, iz SB malo. Ovi sto komentiraju da im se uzima i da nisu zadovoljni samo da znaju da ima posla kod korektnih poslodavaca,nema potrebe da trpe ničija sranja.

  • rođak znaju radnici iz ŠB o kome se radi, ne prijavljuju se …dosta trpili jazavce ima se di drugo raditi..ja ne bih u njih da sam kruha gladan (a samo uprava ne radi subote, ostali kako kad)..aj ćaoooo i ne vraćaj se

   • Koliko ja znam samo vozači u Atacu rade subotu kada je gužva i to im se posebno plaća ali nije Ataco poanta vec je poanta da ima korektnih poslodavaca,između ostalih Ataco,Emerus,TT, Iform… , i da mi nije jasno da netko danas trpi samovolje nekih umišljenih gazda kada ima opcija za promjenu na bolje. Ne kazem da je savrseno,ali je bolje i poštuju se neke norme.

 • Moja firma isplatila davno. 2520 odjednom i sve na racun. Zar ima firmi koje jos daju place u koverti. Zasto postoje inspekcije. Prijavite pa neka se slikaju

 • Bozana pa gdje ti zivis?!Naravnilo da ima firmi koje daju dio place u koverti, pun je Siroki takvih.Svaka cast za za tvoju firmu,malilo ih je takvih.Feal nije dao nista a kamoli pola ili cijelu pomoc.

 • Ima ih svakakvih, većunom je sistem dam ti na mostu a uzmem na ćupriji. I vuk sit i novci na broju, a poreza manje uplate, nit koristi ima država niti radnik. Osvjestite se vi koji donosite takve odluke, ili je veće vjerovatnoća da ste u istom talu.
  Sram i stid i vladu i poslodavce neka je, radnici su prepušteni na milost i nemilost poslodavca.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.