Nenadić: U FBiH vjerojatno i na disanje zraka imamo parafiskalne namete

Predstavnici Udruge poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine (UPFBiH) organizirali su sastanak s poslodavcima Grada Mostara na kojem se razgovaralo o problemima i preprekama za kvalitetnije poslovanje u lokalnim zajednicama te o aktivnostima koje je potrebno poduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta.

Direktor Udruge poslodavaca u FBiH Mario Nenadić naglasio je kako su ključni problemi u FBiH i dalje vezani za fiskalne i parafiskalne namete, opterećenja koja imaju gospodarstvenici u svom poslovanju, te za radnu snagu, odnosno potrebu liberalizacije tržišta rada.

Imamo veliki trend odlaska radnika iz BiH, a s druge strane kao odgovor na tu manjkavost i taj nedostatak u sustavu nemamo odgovarajuću mjeru države za liberalizaciju uvoza radne snage, što je trend svugdje u svijetu, posebno u zemljama u okruženju, naglasio je Nenadić.

Govoreći o opterećenjima na plaću, kazao je kako je trenutno situacija takva da radnik mora zaraditi jednu plaću za sebe, jednu za državu.

Foto: Fena

Opterećenje cijene rada je zaista neizdrživo, preko 72-73 posto su opterećenja na neto plaću radnika prema državi samo kada se radi o porezima i doprinosima i kada se tome dodaju i neka druga opterećenja prema javnom sektoru vi danas imate situaciju koja je vrlo približna stanju plaća radniku, plaća državi.

Naplaćivat će se ulaz u stari grad u Mostaru?

Nije samo važno da tu plaću mora poslodavac isplatiti, puno važnije od toga je da radnik mora zaraditi jednu plaću za sebe, jednu za državu. I tu se onda javljaju svi oni problemi o kojima slušamo svakodnevno te rad na crno, neprijavljeni radnici, isplata iz kuverata i ostalo, istaknuo je Nenadić.

Kako je kazao, sve to vodi u jedan veći kaos, u još veći problem i jedno nesređeno stanje. Napomenuo je i kako svoje stavove preispituju na razini reprezentativnog Udruge poslodavaca.

Mi otprilike okupljamo blizu polovine svih registriranih gospodarskih društava i obrta u FBiH i smatramo da smo vrlo reprezentativni da upozorimo vlasti i da im ukažemo na ono što su naši ključni prioriteti i interesi. Uostalom, to nam je po međunarodnim i domaćim propisima i obaveza, kazao je Nenadić.

Foto: Fena

Po njegovim riječima, jedna smo od rijetkih zemalja koja ima napisanu knjigu parafiskalnih opterećenja te da ih je ukupno 3200 na razini FBiH.

Vi više ne možete zamisliti oblast u kojoj nemamo neko parafiskalno opterećenje bilo da su to naknade za turističku taksu, bilo da su to vode, šume, rijeke, zaštita okoliša, vjerojatno disanje zraka i ostalo.

To europsko tržište i konkurencijski odnosi ne mogu izdržati, tako da to u konačnici rezultira veoma limitiranim razvojem, stranim ulaganjima, investicijama i ostalo. U tom kontekstu očekujemo da se makar dio ovih ključnih opterećenja za gospodarstvo eliminira, istaknuo je Nenadić.

Kako potaknuti potrošače da kupuju domaće proizvode?

Kako je kazao, puno se razgovara i o pokrenutim izmjenama propisa u oblasti rada i zapošljavanja, naglasivši kako smo jedna od rijetkih zemalja u kojima studenti nemaju pravo rada te da su pokrenuli inicijativu kako bi se omogućio rad redovnih studenata.

Napomenuo je i kako o svim tim problemima već mjesecima vrlo sustavno razgovaraju s gospodarstvenicima na terenu te da će po završetku ovog kruga sastanaka o svemu tome obavijestiti vlasti.

Moramo učiniti sve da zaustavimo odlazak mladih ljudi i generalno stanovništva, moramo omogućiti liberalizaciju uvoza strane radne snage tamo gdje domaće nema, moramo promijeniti pristup trošenju javnih fondova kroz projekte zapošljavanja i sve su to, pored brojnih drugih, teme o kojima ćemo razgovarati. Po završetku ovog kruga obilaska terena o svemu tome ćemo obavijestiti vlasti i nadamo se jednoj unaprijeđenoj suradnji kako bismo makar dio ovih problema zajednički rješavali, poručio je.

Studentima u FBiH će biti dozvoljen rad?

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.