Kako potaknuti potrošače da kupuju domaće proizvode?

U Mostaru je u utorak održan Znanstveno-stručni panel povodom predstavljanje knjige “Potrošački etnocentrizam u teoriji i praksi poticanja kupovine domaćih proizvoda”, autorica profesorice Marije Čutura te profesorice Maje Arslanagić Kalajdžić.

Cilj je ukazivanje na potrebu kupovine domaćih proizvoda, ali i isticanja njihove kvalitete, odnosno brendiranje.

Bosna i Hercegovina ima izrazito negativnu bilancu kada je u pitanju kategorija hrane i pića. Činjenica je da kao potrošači više posežemo za stranim brendovima na policama u trgovinama, nego za domaćima, koji su iste ili čak bolje kvalitete.

Činjenica je da je bosanskohercegovačko tržište visoko konkurentno pogotovo u sektoru potrošačkih dobara. Ali činjenica je također da svatko sa svoje strane treba napraviti posao. Znači to je ponuđač. On mora ponuditi konkurentan proizvod koji će potrošač prepoznati kao takav.

Ovaj etnocentrizam predstavlja sklonost proizvođača domaćim proizvodima, ali nije neelastičan koncept da će potrošač zanemariti da je uvozni proizvod kvalitetniji i bolji, reprezentativniji, bolje opremljen itd. Postoje brojni elementi na koji način potrošač taj proizvod vrednuje. Domaće porijeklo je samo jedan od njih, za RTV HB izjavila je autorica i profesorice Marija Čutura.

Knjiga sveučilišnih profesorica Marije Čutura te Maje Arslanagić Kalajdžić zauzima znanstveno-popularni pristup gdje se posebno analiziralo sve prakse poticanja kupovine, ne samo domaćih proizvoda nego poticanja lokalnog gospodarstva. Tema je to za kojom vlada velik interes.

Nemamo više niti jedan primjerak knjige. Gospodarstvenici i svi oni koji su zaista uvidjeli važnost ove teme tražili su od nas knjigu i mi smo je naravno dali besplatno i sada nemamo niti jednu knjigu u ministarstvu. To znači da je ova tema aktualna i da će gospodarstvu trebati poticaji znanosti, znanstvenog rada i istraživača koji će dati doprinos u smislu trenutnog stanja na tržištu, gdje su kupci, kakva nam je ekonomija i što nam je u ovom trenutku najpotrebnije, izjavio je Seid Masnica savjetnik ministrice obrazovanja i znanosti za visoko obrazovanje znanost i tehnologiju.

Ova knjiga sigurno će poslužiti da se ova tema aktualizira i da se i kroz neka zakonska rješenja i naš rad u institucijama, malo bolje na tome poradi, izjavio je Darko Basić, šef Odjela za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine FBiH.

Kako bi se potaknuo etnocentrizam po pitanju kupovine, iz Gospodarske komore Federacije BiH najavljuju kako će oni uz ovakve znanstvene analize dati doprinos po pitanju provođenja aktivnih kampanja i brendiranja domaćih proizvoda.

Mi sad imamo novu kampanju “Ja BiH naše” koja je svojevrsni nastavak na kampanju “Kupuj domaće”. Zaštitili smo dva vizuala, jedan je za proizvode bh. kvalitete, a drugi je za izvorne domaće proizvode. Oformili smo radna povjerenstva i povjerenstvo za vizualno označavanje te donijeli pravilnike, izjavio je Marko Šantić potpredsjednik Gospodarske komore FBiH.

Naravno u slobodnom tržištu ne može se zagovarati bilo kakav protekcionizam. Međutim, na današnjem skupu moglo se čuti kako postoje brojne metode i tehnike unaprjeđenja kupovine domaćih proizvoda i potpore lokalnom gospodarstvu, a gdje svi akteri na tržištu imaju svoju odgovornost, izvijestila je RTV HB.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Potaknuti kupovinu domaćih proizvoda može se POVEĆANJEM ionako visokih cijena.
    Samo neg
    Samo neka podižu cijene. ( SUBVENCIJA ŠTO VIŠE NEKA DAJE DRŽAVA ).

  • Domaće je jedino što sam proizvedeš ito bez prskanja. Ovo što naši domaći prodaju je jednako prskano tojest otrovno ko uvozno , samo ako kupuješ od naših onda je naš zaradio a od uvoznog samo zaradio tuđin. Na kraju se potrošač jednako truje ili s robom odavde ili uvoznom , toje žalosna činjenica.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.