Ministar Delić: Korak smo bliže početku isplate jednokratne podrške za novorođenčad

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić istaknuo je da Uredba o isplati novčane pomoći porodiljama za novorođeno dijete u FBiH koju je na sjednici u utorak donijela Vlada Federacije BiH, predstavlja korak bliže početku isplate ove jednokratne podrške iz Proračuna FBiH, u visini od 1.000 KM po djetetu.

Nakon što Uredba bude objavljena u Službenim novinama FBH, odnosno nakon njenog stupanja na snagu, aplikacija previđena za prijave će se povezati sa bazom podataka Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), te će se zajedno sa UNDP-em testirati.

Očekujemo da će ove procedure biti završene u narednih nekoliko dana, te da ćemo do kraja mjeseca pustiti aplikaciju u rad, da bi se mogle podnositi prijave elektronskim putem, pojasnio je ministar Delić.

Podsjetimo, Uredbom je utvrđeno da se zahtjev za odobrenje pomoći podnosi putem elektronske aplikacije koja će biti dostupna na službenoj web stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Precizirano je da ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objave u Službenim novinama FBiH.

Pogledajte uvjete za ostvarenje novčane pomoći porodiljama u FBiH

(www.jabuka.tv | Foto: Vlada FBiH)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.