Naplaćivat će se ulaz u stari grad u Mostaru?

Hercegovinu iz godine u godinu posjećuje sve veći broj turista koji u posljednje vrijeme pokazuju i veliko zanimanje za sportski turizam.

No, i ova se regija kao i ostale europske turističke destinacije suočava s nedostatkom radne snage pa su iznajmljivači i vlasnici ugostiteljskih objekta primorani tražiti radnike iz drugih zemalja.

S obzirom na to da je Hercegovina značajnije razvila oblike turizma kao što su vjerski, kupališni, kulturni-gradski i sportski, u kontekstu dolazaka izvan ljetne turističke sezone, treba reći da je sportski oblik turizma privukao najviše gostiju u prvom tromjesečju ove godine. Za sve ostale oblike turizma prisutne u Hercegovini, najznačajnije vremensko razdoblje u smislu značajnog turističkog prometa je proljeće-jesen, rekao je u razgovoru za Fenu v.d. direktor Turističke zajednice HNŽ-a Anđelko Maslać.

Anđelko Maslać i Andrija Krešić (Foto: Fena)

Konkretnih pokazatelja, kako kaže, još nemaju, ali sustavno rade na uvezivanju svih destinacija kako bi u budućnosti imali točne pokazatelje dolazaka, boravka, noćenja, kao i kretanja gostiju.

Informacije dobivene iz poslovnog turističkog sektora i s prošlih sajmova upućuju na to da će ova turistička sezona biti dobra, a očekuje se i da će premašiti prošlogodišnju po ukupnom turističkom prometu u HNŽ-u.

Realno je očekivati da će turizam ove godine po ukupnom turističkom prometu nadmašiti predpandemijske rezultate. Prema podacima kojima raspolaže TZ HNŽ-a, turistička 2023. godina je bila uspješnija od prethodne i približno je slična rekordnoj 2019. godini po broju posjetitelja i ostvarenih noćenja, napominje Maslać.

Vrhunska turistička godina

Kako kaže, prvo tromjesečje je za nijansu bolje od istog promatranog razdoblja prošle godine.

Pored stalnog angažmana naših turističkih djelatnika na turističkom tržištu, može se reći da su sve blaže zime na Sredozemlju jedan od bitnijih razloga promjena trendova u turističkim putovanjima i ponudama na ovom području, pa se može očekivati da će buduće investicije i sadržaji u turizmu pratiti te trendove, dodaje v.d. direktor Turističke zajednice HNŽ-a.

Ranije spomenuti oblici turizma dobrim dijelom određuju strukturu gostiju i njihovo porijeklo. Međugorje kao hodočasnička destinacija je do sada privukao hodočasnike iz preko stotinu zemalja svijeta, dok Mostar, Neum i druge naše destinacije većinom posjećuju turisti iz srednjoeuropskih zemalja i zemalja bližeg okruženja. S tim da je Mostar značajno iskoračio po tom pitanju pa su česti gosti iz dalekih zemalja i Bliskog istoka, govori Maslać.

Sjajan početka turističke sezone u Mostaru, ali problem je džeparenje

Današnja svjetska prometna povezanost, nastavlja, osigurava dostupnost svake destinacije tako da će sve snažnije pozicioniranje Hercegovine na turističkoj karti svijeta donositi i promjene u dosadašnjoj strukturi gostiju u Hercegovini, ali i u ponudi.

Upitan kakva su očekivanja od ove sezone, odgovara kako bi, prema informacijama dobivenim od profesionalnog sektora u turizmu i s proteklih svjetskih i regionalnih sajmova, ova turistička godina trebala nadmašiti prošlu po svim parametrima.

Iako živimo u nemirnom svijetu, makro turistička regija Sredozemlje je trenutno svojevrsna sigurnosna oaza potencijalnih turista, a to će se sigurno odraziti i na Hercegovinu kao mediteransku regiju. U tom smislu, a s obzirom na to da je Hercegovina već postala stvarna turistička destinacija glede atrakcija, smještajnih kapaciteta i posjećenosti, očekuje se ove sezone iznadprosječna popunjenost svih turističkih kapaciteta i snažniji ukupni turistički promet, napominje.

Naplata ulaska u stari grad u Mostaru?

Na pitanje je li u planu naplaćivanje ulaska u Stari grad u Mostaru kaže kako je ulaz i dalje besplatan, no da su postojala određena razmišljanja oko regulacije ulazaka u Stari grad tijekom ljetne sezone.

Međutim, do sada nije pokrenuta nikakva ozbiljna rasprava po tom pitanju, tako da dolasci i svi uvjeti boravka turista u Mostaru ostaju isti. Buduće formalno djelovanje i organizaciju turizma u Gradu Mostaru preuzela je Turistička zajednica Grada Mostara te vjerujemo kako će oni u dogledno vrijeme razmotriti i tu mogućnost, nadodaje Maslać.

Gužva na Starom mostu (Foto: Fena)

Što se tiče turističke potrošnje, kaže kako se ona u Hercegovini razlikuje od destinacije do destinacije. U hodočasničkoj destinaciji Međugorje, u koju dolaze najvećim dijelom grupni gosti s punim ili polupansionskim aranžmanom, ne ostavlja se puno prostora za vanpansionsku potrošnju pa se može reći da je tu potrošnja skromna, odnosno maksimalno 30 eura po osobi.

S druge pak stane, Neum kao kupališna-ljetna destinacija ima veću vanpansionsku potrošnju i ona bi prosječno iznosila oko 50 eura po osobi. U tom kontekstu se za Mostar može reći da ima najveću vanpansionsku potrošnju jer je riječ specifičnom obliku turizma, a samim ti i specifičnim potrebama i preferencijama gostiju, te bi prosječna potrošnja bila iznad 50 eura po osobi.

Turisti se i dalje u Hercegovini zadržavaju prosječno dva do tri dana, a izletnici obično ostaju u prosjeku do 5 sati.

Nedostatak radne snage

Kada je u pitanju radna snaga, ističe kako je deficit stručne radne snage u turističko ugostiteljskoj djelatnosti postao problem za turističko-ugostiteljska poduzeća i obrte.

Praktično su sva zanimanja iz ovog sektora tražena i teško se popunjavaju upražnjena radna mjesta i potrebe. Zbog toga je i hercegovački turističko-ugostiteljski sektor primoran tražiti radnike u zemljama iz okruženja, a nerijetko i iz udaljenih zemalja. Zanimanja kao konobar, kuhar, pomoćni kuhar, slastičar, recepcionar, vodič, trgovac, vozač itd., su zanimanja najviše tražena tijekom turističke sezone, kaže Maslać, dodavši kako ovaj problem definitivno zahtijeva ozbiljan i sustavan pristup njegovu rješavanju.

Rastu broja turista donijelo je i povezivanje Mostara s nekoliko talijanskih gradova, Zagrebom i Beogradom uvođenjem izravnih zračnih linija.

Uspješna predsezona u Međugorju, vratili se Amerikanci

Zračna dostupnost je uvjet razvoja određene ekonomske regije pa tako i turističke regije Hercegovina. Uvođenje novih avio linija ove godine i povezivanje Hercegovine s međunarodnim zračnim lukama u okruženju i Europi dat će veliki doprinos povećanju posjećenosti ovog dijela Sredozemlja zračnim putem ove turističke sezone, ističe Maslać.

Drži i da nijedna ekonomska regija pa tako ni turistička destinacija ne smije smetnuti s uma da je prometna povezanost jedan od ključnih čimbenika razvoja.

Po njegovim riječima, moderni turist je naviknut da ima opciju prijevoza zračnim putem u željenu destinaciju pa su hercegovačke nadležne institucije ove godine najozbiljnije pristupile povezivanju Zračne luke Mostar s međunarodnim zračnim lukama te na taj način dale značajan doprinos dostupnosti Hercegovine na turističkom tržištu.

Važnost mostarske Zračne luke

Zračna luka Mostar konačno je prepoznata kao važan i nezaobilazan segment uvezivanja što će i godine pred nama, nadamo se potvrditi. Zračna luka Mostar ima ogroman potencijal i vjerujemo da će konačno ispuniti očekivanja svih, ističe v.d. direktor Turističke zajednice HNŽ-a pa naglašava da bi turistička politika regije Hercegovine morala snažnijim mjerama osigurati još veću ulogu zračnog prijevoza u dostupnosti Hercegovine kao turističke destinacije jer je Zračna luka Mostar osposobljena za puno veće korištenje svoje infrastrukture.

Za kraj je podsjetio da je Turistička zajednica HNŽ-a u sklopu svojih marketinških aktivnosti, nastupila na svim značajnijim svjetskim i regionalnim sajmovima turizma koji se održavaju na europskom kontinentu.

Pored svih promotivnih alata koji se koriste, treba izdvojiti proizvod Virtual Tour Herzegovina kojeg je TZ HNŽ-a učinila dostupnim putem svoje web stranice. S ovim proizvodom turistička zajednica je omogućila potencijalnim turistima Hercegovine da na novi način – iz udobnosti svoga doma ili bilo kojeg drugog mjesta, istraže, planiraju i uživaju u ljepotama hercegovačkih prirodnih i društvenih turističkih atrakcija i vrijednosti, zaključuje Maslać.

Još jedan avioprijevoznik će letjeti iz Mostara

(Fena)

50 komentara

 • Ne bi tamo otisao da mi oni placaju, a ne ja da njima placam da gledam tursku okupatorsku ostavstinu i da se gusim u smradu loja

 • Bolje ć proći ako budu aplaćivali IZLAZ, Svatko pametan rado ćepobjeći od “peksinluka” i smrada. Sad će netko reći da prosipam mržnju među narodima, ali ja samo prosvjedujem zbog smrdeža. Jesam li u pravu?

  • Jesi ,smrde vam brabonjci ispod krscine na Humu,Goranaca ,Zovnice pa se smrad osjeca cak i u C.Gori.Operite brabonjke oko anusa jos vam stoje od rodenja pa nece biti smrada,kupajte se redovno

 • Izgradnjom brane negdje između Bune i Žitomislića kvalitetno bi se riješilo pitanje ciganske mahale. Dok bi se novo jezero punilo vodom, zatvoriti Vardu, Žovnicu i Goranačku cestu. Bar bi bilo struje, a ne bi bilo nikakve štete.

  • Mozes popusit karinu ti i tvoja familija za tu zelju ,pokusali ste hinjski ali pusite laru ko cigaru.pokusajte sad kad vam agresori iz hr ne smiju pomoci da vidimo kako ga gutate obrezane inace vam zene uzivaju u njima

  • Joj, najslađi su mi zavidni seljoberi poput tebe, koji pokušavaju Mostarce prikazati ovakvima i onakvima, a ne čitaju vijesti!
   Pa prijatelju, svako malo vijest iz neke Š.B.vukojebine, našli plantažu droge,uhvatili švercere duhanom, našli ukradeno auto, lik iz Graca krao mesingane ručke po grobljima,… zatvorskom čuvaru iz Biograca našli drogu i oružje, ….pa kud ćeš većih cigana od vas???
   Dovoljno je reći da su D.Čovića odgajali Ljutodočani, a A.Kvesića Mamićani.
   Pametnome dosta!

   • Zato su tako i uspješni.. E sad mi reci tko ti je odgajao Đuguma,Demirovića,pa i onog što ruši pola brda i ostale krimose … Bakira, Komšića, Novalića …
    A bit će da si dalekovidan pa ne vidiš u svom dvorištui…

    • Zato si ti tako glup! Ponosiš se onim, čega bi se svatko normalan stidio!
     Btw., Đugum je rođeni Livnjak, za tvoju informaciju. A znaš kako kažu: dovoljna je jedna trula jabuka, da pokvari čitavu košaru! E pa te došle su iskvarile dosta ljudi u Mostaru, kojem vi i danas, čak i takvom, ne možete vode dodati!

    • Ne vidim jer gledam vas kako silazite niz Zovnicu i sa Gorancin sad na 4 kotaca a kazu da je bilo pravo kino gledati vas u opancin

 • Prvo malo sredite grad pa onda naplacujte ..svi poslovi arhitektonski se dobivaju preko partijskih veza i ovdje u Sirokom i Mostaru uvijek isti…imate radnika i firmi koji ne prijavljuju radnike ..gdje je inspekcija gdje ….zao mi tih radnika
  Skolstvo degradirano.. fakultet danas nije mjerilo inteligencije,imate danas pogotovo glupih ljudi s fakultetom kao i pametnih bez faxa,kazem iskreno…sama sam završila i vidim neke stvari.. pogotovo fakulteti kao sto je teta u vrtiću, uciteljica, pedagog ..to svatko moze biti tko je završio gimnaziju ta ne treba zato neki fakultet od 5 godina …samo ubiru pare rektor i prorektori od jadnih studenata i profesora..pa Rektor i njegova svita prorektora kupuju auta sebi od 70 000KM ,prave vile ,putuju ,a ovamo jadni profesori strajkaju,sta čekaju studenti ..ne smiju od studentskog zbora…gdje zivimo ,gdje .. zdravstvo jadnoo i puno veza od medicine nadalje ,pravde nema zasad…narod grozan…blago se svakom koje otišao odavde vani a nije lako otici…nepravda je veeliki problem ..ratni profiteri,partijasi HDZ nemaju nimalo morala niti srama sve pokradose sebi i svojima kako mogu Ici u crkvu onda ,kako ?? Svi sutimo ,tamo nam i treba …nema ovdje nekog zivota dokle god bude vladala partija HDZ i UDBA i njihova mladež sve je to tupasto ,glupasto kao i njihivi prethodnici ,kupuju diplome i rade po državnim institucijama,tuga i nepravda znamo svi da ne vladaju sposobni sa bilo kojim znanjem vec podobni tupavci ..iskreno kazem ❤️

 • Naravno da treba naplacuvati,Placaju se zidine u Dubrovniku,u Splitu i bilo gdje u Eu obilasci znamenitosti.Samo treba voditi racuna kad su u pitanju ekskurzije da bude povoljno.Opancarima i brabonjasima sa okolnih brda pet puta skuplje ili im zabraniti dolazak.Mozda napraviti razglednice pa nek gledaju

 • Gledaj velikih Katolika i Rvatina u komentarima, slika i prilika svetog hercegovackog naroda, odabranog naroda! Bas kao sto je i Isus Krist govorio, idite i mrzite bliznjega svoga, kao sto sam i ja mrzio vas. Mislim da bi preponosan bio kad vidi koliko ste odrasli u mrznji i zatucanosti, prekrasno!

  • Jel” da , jesi vidio ovog rječitog opasnozeznutog , ne znam samo ko ga je tako lijepo naučio ljubavi…. a bit će muhamed ili možda kako ga je majka fino naučila … nama šta, na čast vaše vjere pune ljubavi i razumijevanja hm

 • Daleko ste vi od DUBROVNIKA I SPLITA prvo sredite i počistite oko starog grada da ne smrdi i sklonite onu ciganiju od suvenira što prodajete u radnje da turisti mogu prolazit i prosijačenje zabranit i skakače umijte pa onda naplaćujte

 • KAKO VAS NIJE SRAM PISATI OVE RUŽNE RIJEČI, ma tko bio samo to govori koliko ste jadni, nekulturni i neodgojeni i jedni i drugi,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.