Preporuka! Obavite zaštitu vinove loze nakon cvatnje

Nakon završetka cvatnje, i formiranja bobica, vinovu lozu moramo štititi pripravcima sistemičnog djelovanja jer samo oni pružaju djelotvornu zaštitu posebno u onim vinogradima u kojima nije adekvatno obavljena pljevidba. Osim toga, i meteorolozi za prvu polovinu lipnja najavljuju padaline koje samo pospješuju razvoj bolesti. 

U većini vinograda na području Hercegovine, vinova loza završava s cvatnjom te nakon toga ulazi u fazu porasta bobica i formiranje grozda. Nakon završetka cvatnje nastavlja se redovita zaštita vinove loze. To je posebno bitno u ovoj godini jer je u većini vinograda na području Hercegovine, zabilježena štete od plamenjače i na listu ali i cvijetu.

Nakon završetka cvatnje vinovu lozu moramo štititi od plamenjače, pepelnice i sive plijesni (truleži), tri najznačajnije bolesti vinove loze. Posebno je bitno naglasiti važnost zaštite jer za prvu polovicu lipnja meteorolozi najavljuju padaline koje samo pospješuju zarazu uzročnicima bolesti.

Završetak cvatnje je vrlo kritična faza u zaštiti vinove loze jer su mlade bobice vrlo osjetljive na pepelnicu, ali i plamenjaču. Osim toga, za zaštitu vinove loze u ovoj fazi razvoja mora se koristiti i neki od pripravaka za suzbijanje truleži. Završetak cvatnje, odnosno vrijeme do zatvaranja grozda, je vrlo kritičan period kada zbog ostataka cvjetova koji ostaju unutar grozda dolazi do razvoja sive plijesni.

Veliki izbor bazena, bazenske opreme i kemije potražite u Sjemenarni.

Što se tiče druge dvije bolesti, plamenjače i pepelnice, i one u ovom periodu znaju pričiniti velike štete, posebno plamenjača ako potraje dulji kišni period kakav je zabilježen ove godine kada je u mnogim vinogradima plamenjača krajem svibnja i početkom lipnja mjeseca pričinila velike štete na cvijetu i mladim bobicama. To je bilo posebno izraženo kod proizvođača koji su koristili kontaktne pripravke  te onih koji nisu na vrijeme obavili zaštitu.

Pravilo je da se zaštita vinove loze nakon cvatnje obavlja pripravcima sistemičnog djelovanja koji moraju štititi vinovu lozu do zatvaranja grozda. U ovom prskanju dobro je koristiti pripravke koji imaju i usputno djelovanje na trulež.

Stihl kosilice potražite u Sjemenarni. Saznaj više…

Za zaštitu vinove loze od plamenjače nakon cvatnje koriste se pripravci kao što su : Armetil 25, Reboot, Magma triple i Forum star, a protiv pepelnice : Collis i Vivando.

Posebno ističemo primjenu pripravaka Forum Star i Magma triple nakon cvatnje iz razloga što ovi pripravci osim plamenjače djelujete i na sivu plijesan odnosno trulež. Dobri partneri navedenim pripravcima su Collis i Vivando koji suzbijaju pepelnicu vinove loze.

Svakako, uz primjenu kemijskih pripravaka protiv uzročnika biljnih bolesti, potrebno je koristiti i pripravke na osnovi aminokiselina (Sinergon plus), koji pomaže vinovoj lozi u bržem oporavku nakon tuče.

Ukoliko želite dodatne informacije o zaštiti vinove loze nakon cvatnje, izboru preparata i dozama primjene potražite savjete od agronoma u Sjemenarninim agrocentrima ili pozivom Agro Podrške na broj 039-700-000.

Poljoprivredna TV