Sutra se obilježava 26. obljetnica Hrvatske Republike Herceg-Bosne

U srijedu, 28. kolovoza, održat će se svečani program povodom 26. obljetnice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Program započinje polaganjem vijenaca na grob Mate Bobana, predsjednika HR-HB u 12 sati u mjesnom groblju Gorici – Sovići.

Isti se nastavlja polaganjem vijenaca ispred Spomenika hrvatskim braniteljima – Trg hrvatskih velikana (Mostar) u 19 sati.

Slijedi svečana akademija, pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Galeriji s početkom u 19:15 sati.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna utemeljena je 28. kolovoza 1993. godine, a predstavljala je nastavak na Hrvatsku Zajednicu Herceg-Bosna osnovanu 18. studenog 1991. godine.

Washingtonskim sporazumom koji je predstavljao svojevrsno potpisivanje mira između Bošnjaka i Hrvata, dogovorena je Federacija ova dva naroda s 10 županija/kantona, a Herceg-Bosna je time prestala postojati kao teritorijalna jedinica Hrvata.

Herceg-Bosna je zajedno s Hrvatskim vijećem obrane (HVO) u ratu predstavljala zaštitu Hrvatima od agresorskih namjera druga dva naroda, a bila je značajna u svrhu organizacije Hrvata u političkom, društvenom, gospodarskom, vojnom i svakom drugom pogledu u tom teškom razdoblju.

(www.jabuka.tv)


25 komentara

 • Je li igdje sutra NERADNI DAN?Ako jest da znamo jer kod nas nije a po meni je ipak TREBAO biti!Tek onda bi nekomu ttebalo skinuti kapu do poda!A ovako???

  • Slazem se sa vama o neradnom danu , samo do juce se nije smilo progovoriti o HZHB , a kamoli da se ne radi.Nadam se , da se uskoro nece ni raditi i da ce to biti nasa drzava..Daj Boze…

  • Ali političari nas vratiše 500g unazad… 🙁 ZDS i pokoj vječni svim braniteljima, a zdravlje i sloboda poštenom puku napaćenom

 • I da je ostala što bi dobili,samo još veću otimačinu naši veli domoljuba i hrvatina…Ne živi se od mahanja zastavama,držanjem ruke na srcu za vrijeme himne,a onda isti taj narod pokradi…Da u BiH smo većina,uz ovakve političke lopine isto bi nam bilo….Srbi imaju Republiku i kako žive?Imaju mizerne plaće,mirovine sve im se iseljava….Dodig je uz svoj aparat stvorio potpunu diktaturu,a tako bi bilo i kod nas….Znači obični ljudi ništa bolje živjeli,isto bi iseljavali….Samo bi više novca završilo kod ovi tkz.hrvatina i domoljuba….Sve te tvorevine su sebi političke elite stvarale da lakše kontroliraju protok i uzimanje novca,a najmanje neku zaštitu običnog naroda…

 • Dalavan je ukosti erceg bisna na tisuce izbijeglica kuca zapaljeni i sruseni mladez izginula sirotinja prakticki unisten hr zivalj u bih moj ualudzeni narode nikad pameti jos dsetak godina i biticemo manjina eto toje politika kradezeja i pojedinaca kojisuse obogatili i danas bogate pojedinci imadu erceg bosnu a sirotinja franfurt zali boze svita sta poginu za huzatore

 • COCICU IDI NA MARAKANU I SLIKAJ SE PORED TENKA. ZIVIM U BERNU I DOSTA SIMPATIZERA YONG BOYSA BOJKOTIRALI ODLAZAK U B. KAZU DA IM JE TO PRIMITIVNO.STO I JA SAM TO OSUDUJEM. NO STA DRUGO OD B. OCEKIVATI.SRAMOTA.

 • Ovi sto sjede u HNS du je sahranili a ono sto je valjalo na tom prostoru pokrali i privatizirali. A oni koji su je stvarali ili su prisiljeni otici vani ili ne rade ili ce sutra na posao dok ce ovi slaviti, piti i jesti. A toliko su bili za nji da su je ugasili.

 • i šta sad , sve lopovi.Kod nas i srba a u muslimana sve djeca cvjeća i poštenjačine velike ko Trebević!
  Moš mislit, prodaji te bajke sejdi i njegovim jaranima u titinim pionirskim organizacijama koje su im i sada u srcu.
  Herceg Bosno,serčeko moje ponosno, ha, ha.

 • Ja glupih “hrvata bosanaca” Od Kraljice drzave Bosne, Katarine i njenih Bosniana, prihvati jadnica
  drugu vjeru, svoju Bogumilsku prodade rimu za lažnu pomoć protiv srbo-slavlja, ode dio Bosne preko Drine, pa se povuče medju Bosniane u Visoko, izdana od svih hrvatskih katolika-rimljana, dodje i treći osvajac, prosu još jednu vjeru Bosnianima i tako danas Bosniani-Bošnjaci imaju tri vjere nametnute.I Kad susjedima-agresorima vjekovnim ne uspje, nametnuše i svoju naciju Bošnjanima osnovaše ratne kvazi-državice, koje završiše ko ndh, il sk, il kshs. UBosni ima samo Bosniana-Bošnjaka ostale etno-zajednice su agresori a “domaći” hrvati” su izdajnici roda svoga.

 • Herceg Bosno srce ponosno.Sretan ti rodendan i dok zivim ,zivjeces u srcima onih koji te vole iskreno .Nedamo te nikom,cuvamo te kao djete mati .Herceg bosno nikada te nikom mi necemo dati .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.