Što učiniti kada se smartphone prestane normalno puniti?

Jedan od najčešćih problema s pametnim telefonima oni su s punjenjem baterije. Ili se ne želi napuniti do sto posto ili općenito odbija poslušnost. Evo par načina na koji tome možete stati na kraj.

Provjerite kabel za punjenje

Kako provjeriti je li problem u kablu? Jednostavno – samo pitajte kolegu ili prijatelja s istim ili sličnim modelom telefona da vam posudi svoj. Ako punjenje radi nakon što ste promijenili kabel, vrijeme je za put do dućana po novi.

Ako telefon ne radi ni uz tuđi kabel, problem se nalazi negdje drugdje.

Provjerite punjač

Prvi osumnjičenik pored kabela najčešće je punjač s kojim je spojen. Velik broj smartona dolazi sa odvojivim punjačem i kablom, što znači da valja provjeriti i jedno i drugo. Metoda provjere je u principu ista kao i kod kabla – uzmite drugi punjač i provjerite da li radi. Ako radi, vrijeme je za posjet dućanu, a ako ne – potraga za krivcem se nastavlja.

Problemi s maskom?

Još jedan uzročnik koji mnogim korisnicima stvara probleme s punjenjem je čudno oblikovana zaštitna maska ili futrola za mobitel. Nerijetko zbog oblika ovi dodaci spriječavaju kablu da se pravilno priključi na uređaj onemogućivši normalno punjenje. Kako biste provjerili je li sve u redu, izvadite uređaj iz zaštitne maske, priključite kabel i provjerite radi li punjenje.Problem nije u kablu, punjaču ili maski? Vrijeme je da pogledamo sam uređaj!

Ako dugo vremena niste punili uređaj, možda mu treba mali ‘šok’ kako bi se vratio u život. Pokušajte jedan ili dva puta brzo upaliti i ugasiti struju putem osigurača. Neki korisnici se zaklinju da ova metoda radi. Ako ne vjerujete neznancima na internetu, vrijedi baciti pogled i na stranicu proizvođača ili forume da biste vidjeli postoji li specijalna kombinacija koja omogućuje korisniku da vrati uređaj u život.

Očistite otvor za punjač

Otvor za punjač s vremenom može sakupiti jako puno nečistoća poput prašine, mrvica, i tko zna čega još. Otpad je moguće očistiti na nekoliko načina. Prvi i najjednostavniji je jednostavno puhanje u otvor. Druga solucija je usisavač, a treća spajalica omotana maramicom ili presavinuti komadić papira kojime možete očistiti port. Također, prije nego što krenete išta pokušavati, ugasite telefon.

Jeste li nedavno nadogradili svoj telefon?

Ponekad se zna dogoditi da nova nadogradnja za operativni sustav stvara poteškoće s radom baterije. Ako ste tek nedavno nadogradili operativni sustav vašeg telefona, a vaši problemi s baterijom su započeli baš u tome trenu, šanse su da su ovi događaji povezana. Da biste ovo popravili, trebat ćete telefon vratiti na prošlu verziju operativnog sustava. Ovo, naglašavamo, nije uvijek tako jednostavno.

Najbolja solucija je uvijek provjeriti jesu li stigle nove nadogradnje. One u velikom broju slučajeva riješavaju probleme koje su prijašnje verzije OS-a uzrokovale. Kako biste to učinili na Androidu, otiđite u Settings>Software Update>Download updates manually i pogledajte postoje li dostupne nadogradnje.

Ako imate uređaj iz Applea, odite do Settings>General>Software Update i provjerite postoji li nova verzija softvera.

Zamijenite bateriju

Da, znamo – ako ste vlasnik nekih novijih telefona, izmjena baterije nije opcija, s obzirom da su čvrsto spremljene u kućištu. Ako imate uređaj sa izmjenjivom baterijom, zamjena je definitivno dobra ideja. Stvar je u tome da baterije s vremenom gube mogućnosti punjenja. Ovo je u pravilu vrlo polagan proces, no ponekad se može desiti odjednom. Kako biste uštedjeli novac, kao i kod većine testova prije ovog – prvo isprobajte tuđu bateriju ili zapitajte osoblje dućana da isproba vaš uređaj prije kupnje.

Dakle…novi telefon, kažete?

Ako vam baš ništa ne pomaže pri paljenju i punjenju uređaja, vrijeme je da razmislite o nekoliko skupljih opcija. Prvo možete odnijeti uređaj u servis (obavezno provjerite je li još pod garancijom, jer ako je – možete ga popraviti kod službenog servisera bez da platite ijednu kunu) ili da razmislite o kupnji novog.

Naravno, potonja je očigledno puno skuplja opcija, no ako se zbilja radi o prastarom telefonu koji počinje biti sve problematičniji, dugoročno jeftinija opcija uvijek je kupnja novog uređaja.

(Tportal.hr)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.