SIP dodatno objasnio postupak brojanja i utvrđivanja glasova u izborima za GV u Mostaru

Središnje izborno povjerenstvo BiH će, u skladu s Izbornim zakonom BiH, u idućim danima objavljivati preliminarne rezultate izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara održanih u nedjelju, 20. prosinca 2020.

Iz te institucije navode da odbor na redovnom biračkom mjestu nakon zatvaranja biračkog mjesta utvrđuje rezultate glasanja s tog biračkog mjesta, a zapisnik o radu biračkog odbora i odgovarajuće obrasce potpisuju svi članovi biračkog odbora.

Pojašnjavaju da je odredbama Izbornog zakona BiH propisano da nakon što od biračkih odbora dobije svu dokumentaciju i materijale za izbore, općinsko/gradsko izborno povjerenstvo utvrđuje objedinjene zbrojene rezultate glasanja provedenog na teritoriju te općine/grada za organe za koje su provedeni izbori i o tome sastavlja zapisnik, koji se podnosi Središnjem izbornom povjerenstvu BiH u roku od 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Ukoliko općinsko/gradsko izborno povjerenstvo nije u mogućnosti objediniti utvrđene izborne rezultate to izborno povjerenstvo podnosi izvještaj Središnjem izbornom povjerenstvu BiH sa zahtjevom za otvaranje vreće sa izbornim materijalom kako bi bilo izvršeno pravilno utvrđivanje izbornog rezultata, a u cilju pravilnog objedinjavanja izbornih rezultata.

Središnje izborno povjerensvo BiH je na sjednici održanoj 21. prosinca 2020. po zahtjevu Gradskog izbornog povjerenstva Mostar izdalo 45 naredbi kojim je odobrilo otvaranje vreća radi objedinjavanja izbornih rezultata.

Aktivnosti iz naredbe Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Gradska izborna komisija Mostar provela je u Mostaru dana 22. prosinca 2020. od 11 do 18 sati u prisustvu oko 30 izbornih promatrača.

Ukoliko nadležnoo izborno povjerenstvo, u ovom slučaju Gradska izborna komisija Mostar, pravilno ne objedini zbrojene rezultate glasanja s pojedinih biračkih mjesta, glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu izbornih rezultata kojeg je imenovalo Središnje izborno povjerenstvo BiH može zahtjevati od SIP-a da se u Glavnom centru za brojanje pravilno broje glasovi s određenih redovnih biračkih mjesta za određena tijelavlasti, te SIP BiH na osnovu izvještaja glavnog kontrolora može narediti ponovna brojanja s pojedinih redovnih biračkih mjesta Glavnom centru za brojanje, ako za to bude postojala potreba.

U Glavnom centru za brojanje će biti brojani glasački listići koji se u svakom izbornom ciklusu inače broje u Glavnom centru za brojanje i to: listići s biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, glasački listići iz inostranstva, glasački listići birača koji su glasali putem redovnih i COVID-19 mobilnih timova, glasački listići birača koji su glasovali na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Prve aktivnosti Glavnog centra za brojanje u vezi sa izborima u Mostaru počele su dan nakon izbora. Glavni centar za brojanje u skladu s Planom rada neće raditi u dane praznika, odnosno neće raditi 25 i 26. prosinca 2020. godine, 1. i 2. siječnja 2021. kao ni 6. i 7. siječnja 2020.

Utvrđeni rezultati izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara će uslijediti tek kad budu objedinjeni rezultati s redovnih biračkih mjesta i rezultati brojanja glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, najavljeno je iz SIP-a.

Tek nakon što SIP BiH donese odluku o utvrđivanju i objavi izbornih rezultata, subjekti navedeni u Izbornom zakonu BiH mogu u roku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića, odnosno u roku od dva dana može Apelacijskom odjelu Suda BiH biti podnijeta žalba na odluku SIP-a BiH.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Ne objavljuje nista . Sve znamo.Ti rezultati su se znali prije izbora. SIP radio po uputama Inzka i Sarajeva.Kao da smo mi svi budale , a jedino oni pametni.Ne smjenjuje se onaj gad Inzko bez veze.Proklet bio.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.