Šef NATO-a govorio o padu bespilotne letjelice u Zagrebu

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg održao je konferenciju za medije uoči izvanrednog sastanka ministara obrane NATO-a na kojem se raspravlja o krizi u Ukrajini.

Stoltenberg se na konferenciji osvrnuo i na letjelicu koja je pala u Zagrebu, navodeći da trenutne informacije pokazuju da nije bilo napada.

Putinova brutalna invazija izaziva smrt i uništenje svaki dan. To je šokiralo svijet, rekao je i dodao: Tvrdili su da neće napasti Ukrajinu, a jesu. Rekli su da će napasti civile, a sada ubijaju civile.

Za ruske optužbe o kemijskom oružju u Ukrajini, kaže da prelaze svaku granicu. Dodao je da zapadni partneri šalju pomoć Ukrajini.

Cilj NATO-a je pomoći saveznicima. Cijeli svijet osudio je ovaj besmisleni rat. NATO i EU su uveli sankcije bez presedana Rusiji. Godinama su NATO saveznici educirali ukrajinske vojnike od kojih se mnogi sada bore na prvim crtama bojišta, poručio je Stoltenberg.

Aktivirali smo obrambene planove i po prvi put smo uveli naše snage za brzo djelovanje. Na stotine tisuća pripadnika vojnih snaga diljem je saveza, 100.000 američkih savezničkih snaga je u EU i mnogi su na istočnim granicama. SAD je rasporedio snage i u Poljskoj. Sve to šalje poruku: napad na jednu članicu saveza izazvat će reakciju cijelog saveza, istaknuo je glavni tajnik NATO-a.

Milanović: Hrvatska se u rat u Ukrajini ne treba miješati

Ruska invazija i Bjelorusija predstavljaju prijetnju i moramo ponovno izgraditi NATO-ov stav u skladu s ovom novom stvarnošću, naglasio je. Dodao je da “moramo učiniti više”.

Glavna odgovornost NATO-a je štititi sve naše saveznike. Pojačali smo prisutnost na istočnim granicama saveza i šaljemo veće kapacitete. Napad na jednu članicu izazvat će odgovor svih članica i spremni smo braniti svaki pedalj NATO teritorija, naglasio je.

Glavni tajnik NATO-a komentirao je i ulogu Kine u ruskoj invaziji.

Kina bi se trebala pridružiti ostatku svijeta i snažno osuditi invaziji. Svaka potpora Rusiji pomoći će Rusiji da provodi ovaj brutalni rat protiv neovisne i suverene Ukrajine.

Na upit je li pravi tren da se NATO umiješa i slomi Putinovu vojnu mašineriju a ne da čeka da ruske bombe počnu padati na europske gradove, Stoltenberg odgovora da NATO već godinama pomaže Ukrajini.

Putin je taj koji je odgovoran za ovaj rat, on ga može zaustaviti sad i odmah i uključiti se u pronalazak diplomatskog rješenja i pozivamo Putina da učini upravo to, dodao je.

Vasilj: Rat u Ukrajini ostavit će posljedice na turizam u Hercegovini

Naglasio je da je Ukrajina vrijedan partner kojeg NATO podržava: Rusija i Putin su odgovorni za ovaj rat i Putin ga mora zaustaviti.

Glavni tajnik NATO-a poručio je da je neprihvatljiva upotreba kemijskog oružja i pozvao je Rusiju da to ne čini.

Svaka uporaba kemijskog oružja bit će smatrana kršenjem međunarodnog prava. Rusija je potpisnica te konvencije. Pozivamo ih da ne koriste kemijsko oružje, i da povuku sve snage. Rusija je i prije koristila kemijske agense, koristila je kemijsko oružje u Siriji. Svaka uporaba kemijskog oružja je neprihvatljiva, naglasio je Stoltenberg.

Moramo ojačati protuzračnu obranu, moramo više uložiti u moderne konvencionalne sustave, dodao je, prenosi N1.

Čović zabrinut zbog pada vojne bespilotne letjelice

Stoltenberg se osvrnuo i na pad drona u Zagrebu.

Istražujemo taj incident. Indikacije koje imamo sada o padu letjelice u Hrvatskoj – nije bilo napada. Zbog sve veće količine letjelica u zračnom prostoru postoji mogućnost za nesreće. Mi ćemo reagirati kad je to potrebno.

Kako je moguće da je letjelica od 6 tona ušla u NATO prostor, sat vremena letjela i srušila se u državu članicu, a vi kažete da branite NATO nebo? Je li to bio dron bez oružja, hrvatski premijer i ministar kažu da je u letjelici bio eksploziv, upitali su novinari.

Razgovarao sam s Plenkovićem, surađujemo, ali preliminarna istraga pokazuje da je to bila naoružana letjelica i da joj je ponestalo goriva te da se zato srušila u Zagrebu. Imat ćemo potvrđenije činjenice uskoro, ovo su činjenice koje do sada imamo. Važno je znati da saveznici razmjenjuju informacije i da je ovaj dron bio praćen od strane NATO-ovog sustava i zatim se srušila u Zagrebu. No, moraju još svi saveznici razmijeniti informacije pa ćemo znati više, komentirao je Stoltenberg.

Plenković: Na letjelici je bio eksploziv, neka vrsta bombe

(www.jabuka.tv | Foto: Slavko Midzor/Pixsell)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.