Vasilj: Rat u Ukrajini ostavit će posljedice na turizam u Hercegovini

Rat u Ukrajini će, zasigurno, ostaviti posljedice i na turistički sektor u BiH.

Nakon što je pandemija koronavirusa počela jenjavati, val optimizma da će se predstojeća turistička sezona vratiti na pravi kolosijek je splasnuo i donio novu prijetnju ovoj, jednoj od najvažnijih gospodarskih grana u BiH.

Uz izostanak gostiju iz Ukrajine, koji su posljednjih godina značajno sudjelovali u turističkom prometu BiH, upitan je dolazak i turista iz okolnih zemalja. Posljedice rata u Ukrajini najviše će se osjetiti u Hercegovini.

Više od 100.000 Ukrajinaca na godišnjoj razini posjećivalo je Međugorje. Odatle i poveznica s dolaskom stotinjak izbjeglih u to marijansko svetište.

No, uz Međugorje, gosti iz Ukrajine su pohodili i Mostar, ali i druga hercegovačka mjesta poput Neuma.

Za Hercegovinu su poseban značaj imala i tržišta iz Poljske, Slovačke, Češke i Mađarske.

Zaista, cijeli svijet je iznenađen i zaprepašten ratnim događajima u Ukrajini i mi u Međugorju smo, također, zbog naših Ukrajinaca. Oni su nam, uz Poljake, bili najbrojniji gosti i, s obzirom na ratno stanje, sve će se to bitno odraziti na turizam ovdje. Teško je unaprijed bilo što govoriti, ali je sigurno da će njihovi dolasci, ako ih uopće bude, u smislu hodočašća, biti desetkovani, kaže za Avaz Željko Vasilj iz Turističke zajednice Međugorje.

Ukrajinci su posljednjih godina počeli značajnije pohoditi i naš jedini grad na moru. Posljednji organizirani dolasci ukrajinskih turista zabilježeni su za Novu godinu.

Ipak, u ukupnoj strukturi gostiju u hotelskom smještaju Poljaci čine 20 posto, što nije zanemarivo. Stoga, u Udruzi hotelijera Neuma izražavaju nadu da će se situacija s ratom u Ukrajini što prije stabilizirati, jer su potpisani i ugovori s poljskim turoperatorima.

U Međugorju se trenutno nalazi oko 300 ukrajinskih izbjeglica

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Nema od toga ništa. Ruski patrijarh otkanto sve. Fatimu, obraćenje, ukazanje, započinjanje i završavanje, Adama i onu nekakvu njegovu Ruku, nevidljivu i providonosnu. Treba već pomalo prešaltavat biznis. Eventualno neka poljoprivreda, solarni paneli, smanjenje emisije stakleničkih plinova, neka tvornica. Šta je s onim kavadama što ih je hadeze pop škropio?

  • A joj sta sad a bilo se sve svelo na luksuz i biznis i sta sad ovi mladi nemaju pojma kako se treba snac u zivotu jer su navikli da novac raste negdje tamo visoko zive bez muke i sta sad kad voda dodje do grla kuku lele

  • Baš tako,iznajmljivači bi ležali a da da se dobro živi.Sve sami neradnici,napravit onolike zgradurine a sve okolo zaraslo od lijenosti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.