Čović zabrinut zbog pada vojne bespilotne letjelice

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda PS BiH Dragan Čović sastao se u ponedjeljak navečer u Zagrebu s predsjednikom HDZ-a i predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem.

Teme sastanka obuhvatile su izmjene Izbornog zakona BiH te situaciju u Ukrajini i u susjedstvu.

Prigodom razgovora, Čović je izrazio zabrinutost zbog pada vojne besposadne letjelice u Zagrebu te izrazio nadu kako će se istragom utvrditi sve okolnosti ovog ozbiljnog incidenta, koji je  mogao imati i tragične posljedice.

Čović i Plenković razgovarali su o situaciji u Ukrajini, osudivši rusku agresiju i invaziju na Ukrajinu, kao i žaljenje zbog činjenice da svakim danom raste broj stradalih i izbjeglih Ukrajinaca.

Čović je najavio predstojeći radni posjet Bruxellesu i razgovore s visokim dužnosnicima Europske unije o procesu pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH. Naglasio je važnost obraćanja pred Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta te posjet Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu  politiku Josepa Borrella Bosni i Hercegovini sredinom tjedna, s kojim je tijekom vikenda razgovarao i predsjednik Vlade Plenković.

Čović o akcizama na gorivo i manjem PDV-u: Moramo znati pomažemo li time zaista

Također je kazao kako su Bosni i Hercegovini potrebne izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne izmjene, ne samo kako bi se stekli formalno-pravni uvjeti za održavanje Općih izbora, već i za relaksiranje odnosa između konstitutivnih naroda i postizanje novog zamaha na putu BiH k Europskoj uniji.

Plenković je istaknuo važnost nastavka pregovaračkog procesa i postizanja žurnog dogovora između čelnika hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona, kako bi se ostvarila ravnopravnost i legitimna zastupljenost triju konstitutivnih naroda u BiH.

Kazao je da je neodrživa praksa da Hrvati ne izabiru svoje legitimne predstavnike u Domove narode i Predsjedništvo BiH. Dodao je da s predstavnicima EU-a i međunarodne zajednice nastavlja  razgovore o položaju hrvatskog naroda te situaciji u BiH. Poručio je da je Hrvatska najsnažniji zagovornik napretka BiH na njezinom putu prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

(www.jabuka.tv | Foto: HDZ BiH)

25 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.