SDA, SDP i DF i Naša stranka očekivano protiv HNS-a: “Ničija odbacivanja ne mogu poništiti UZP”

Vodeće bošnjačke stranke SDA, SDP i DF oštro su reagirale na 5. točku Deklaracije HNS-a BiH usvojenoj u subotu u Mostaru u kojoj se odbacuje kvalifikacije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o udruženom zločinačkom pothvatu kojeg se, kako se navodi u Deklaraciji, neutemeljeno i nepravedno pripisuju Republici Hrvatskoj, HRHB i HVO-u.

Takva zlonamjerna kvalifikacija, na žalost, koristi se za pokušaj ostvarenja ratnih ciljeva jedne od strana u ratu u Bosni i Hercegovini i eliminiranja hrvatskog naroda kao političkog subjekta u Bosni i Hercegovini. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije bio pozvan u predmetu “Prlić i drugi”, niti je on uopće pozvan, kako je i sam presudio 2007. godine, da odlučuje o pitanjima državne odgovornosti, jer je njegova nadležnost kaznena i proteže se samo na pojedince, ističe se, uz ostalo, u Deklaraciji HNS BiH, prenosi HMS.

SDA: HNS nasrće na “istinu o agresiji na BiH”

U priopćenju za javnost SDA navodi se kako negiranje pravosnažnih presuda UN-ovog Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora (HNS) predstavlja nasrtaj na “istinu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, uvredu žrtava udruženog zločinačkog poduhvata i pokušaj da se revidira historija.”

Iz ove stranke ističu da se “nikakvim i ničijim ‘odbacivanjem’ ne mogu promijeniti pravosnažne presude Haaškog tribunala i historijske činjenice, ali to šalje jasnu i nedvosmislenu poruku o politici koju zastupa HNS”.

Odbacivanjem i negiranjem presuda međunarodnog suda dodatno se narušava povjerenje među narodima. Korak ka izgradnji povjerenja predstavljao bi odricanje HNS-a od naslijeđa UZP-a, koji je – kako je presuđeno – imao za cilj stvaranje etnički čistog entiteta. Povjerenje i budućnost mogu se graditi jedino na istini i odricanjem od politika koje su za cilj imale pokušaj razbijanja BiH, uz činjenje masovnih ratnih zločina. Stoga, HNS-ov poziv na administrativno-teritorijalno prekrajanje BiH, na temelju glorificiranja UZP-a, predstavlja svjesno otežavanje dijaloga potrebnog za provođenje reforme izbornog sustava, navode iz SDA.

Uzimajući to u obzir, ističu, da se iskazana privrženost HNS-a Bosni i Hercegovini, njenoj cjelovitosti, ustavnom poretku i euroatlantskom putu doima kao deklarativna.

Bilo bi dobro da HNS tu opredijeljenost pokazuje i konkretnim koracima, kojih je do sada itekako nedostajalo. Što više, dužnosnici HNS-a su uglavnom poduzimali korake suprotne od proklamiranih ciljeva, a posebno je problematično narušavanje vladavine prava kroz prisustvo neustavnom obilježavanju 9. siječnja u Banjoj Luci, navodi se u priopćenju Stranke demokratske akcije.

Evo što sadrži 7 točaka Deklaracije Hrvatskog Narodnog Sabora BiH

SDP BiH: Negiranje presude i UZP-a nastavak retrogradne politike HDZ-a

I SDP BiH osudio je stavove Hrvatskog narodnog sabora kojim se, kako navode, negiraju i odbacuju pravosnažne presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu.

Odbacivanje presuda za udruženi zločinački pothvat donesenih pred međunarodnim sudom predstavlja povijesni presedan, smatraju u SDP-u.

Ovakav način negiranja međunarodno donesenih pravnih odluka, samo je nastavak retrogradne politike HDZ-a, koja građane Bosne i Hercegovine drži taocima svojih netočnih tumačenja Ustava i Izbornog zakona BiH, čime se blokira svaki iskorak Bosne i Hercegovine ka stvaranju pravne države i boljeg života svih građana, priopćeno je iz SDP BiH.

Dodaju, kako “nažalost, politički saveznici HDZ BiH i dalje zatvaraju oči pred ovako radikalnim zaključcima, a sve zarad što brže raspodjele izbornog plijena i zauzimanja ključnih poluga vlasti”.

SDP BiH smatra da svi oni koji sudjeluju u promoviranju i zagovaranju ovakve politike, ne mogu na bilo koji način biti kredibilan partner za bilo kakve reforme u Bosni i Hercegovini.

Politika koju zagovara HDZ BiH, mora biti odbačena i poražena, kako bi Bosna i Hercegovina mogla nastaviti svoj put ka NATO i EU. Takva politika suprotna je temeljnim vrijednostima na kojim su utemeljeni NATO i Europska unija i to je, nakon otvorenog negiranja haaških presuda, valjda sasvim jasno, dodaje se u priopćenju.

DF: Međunarodna zajednica mora zaustaviti veličanje UZP-a

Demokratska fronta poziva međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini da “osude veličanje Udruženog zločinačkog poduhvata od strane tzv. HNS-a, koji je na subotnjoj sjednici putem usvojene Deklaracije još jednom pozvao na odbacivanje presude suda Ujedinjenih nacija, stoji u priopćenju stranke Željka Komšića.

Njegova stranka poziva sve međunarodne predstavnike da “neizostavno osude ovaj anticivilizacijski čin veličanja zločina i negiranja pravosnažno utvrđenih činjenica, kao i Vijeće za implementaciju mira da na narednoj sjednici kao točku dnevnog reda uvrsti spomenuto veličanje zločina, jer ovakav odnos prema zločinima i presudama međunarodnih sudova nije ništa drugo nego ohrabrivanjenje na činjenje novih zločina i izravno ugrožavanje mira”.

Komšić Čovića proglasio predsjednikom trećeg entiteta

Predsjednik DF-a Željko Komšić u izjavi za Radiosarajevo.ba kazao je da se danas usvojenom Deklaracijom HNS BiH praktično potvrđuje kraj Daytonskog sporazuma, Bosna i Hercegovina naziva “neostvarenom državom” i traži njegovo preuređenje na način kako to želi HDZ BiH.

Nije to jedina sporna sporna stvar koja se danas dogodila na parasaboru trećeg entiteta. Odbacivanje presuda Tribunala u Haagu je još problematičnija odluka!, kazao je Komšić, te dodao:

Nažalost, iako su već nama svima jasne ideje i namjere HNS-a, ne vjerujem da će sve to što se događalo u Mostaru biti predmetom neke ozbiljnije analize. Pogotovo ne vjerujem da možemo očekivati reakciju opravdanu međunarodne zajednice, kao u slučaju imena RS-a. Sve dok veleposlanik Wigemark (Lars Gunnar) redovito obilazi predsjednika trećeg entiteta, to se sigurno neće dogoditi!, kazao je Komšić.

Naša stranka: Nećemo legitimirati sudjelovanje u vlasti onima koji veličaju ratne zločince

Negiranje presuda Haškog suda neodgovorno je i opasno. Hrvatski narodni sabor BiH nema pravo da, skrivajući se iza imena jednog naroda, dovodi u pitanje rad i legitimitet Haaškog tribunala. Deklaracije poput ove dodatno udaljavaju građane Bosne i Hercegovine od konačnog pomirenja, ističu iz Naše stranke.

Smatraju da je Hrvatski narodni sabor imao priliku distancirati se od presuđenih ratnih zločinaca.

On se, umjesto toga, Deklaracijom koju je donio, proklamirao kao njihov vječni zaštitnik. Time se još jednom potvrđuje kao ispravan rezolutan stav Naše stranke da, između ostalih nacionalnih stranaka, ni s HDZ-om neće ni u kakvu koaliciju. Nećemo biti ti koji će legitimirati sudjelovanje u vlasti bilo kome tko podržava presuđene ratne zločince, poručili su iz te stranke.

Što piše u točki 5. Deklaracije HNS BiH?

Podsjetimo u točki 5. Zaštita digniteta Domovinskog rata, danas usvojene Deklaracije Hrvatskog Narodnog Sabora stoji:

Hrvatsko vijeće obrane vodilo je pravedan i legitiman obrambeni, a ne osvajački rat, u kojem je branilo teritorij na kojem živi hrvatski narod unutar međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine.

Temeljne vrijednosti Domovinskog rata su sloboda, vladavina prava, mirotvorstvo s nacionalnom ravnopravnošću i poštovanje prava čovjeka. U skladu s temeljnim načelima pravednosti i građanske solidarnosti, u okviru materijalnih mogućnosti treba osigurati svim hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih i stradalnicima Domovinskog rata, punu zaštitu, dostojanstvo i skrb.

Radi dostojanstva Domovinskog rata pravosuđe u Bosni i Hercegovini dužno je procesuirati sve slučajeve pojedinačnih ratnih zločina i svih drugih zločina počinjenih u ratu, strogo primjenjujući načela individualne odgovornosti i krivnje, te se odlučno suprotstaviti selektivnim i tendencioznim optužnicama po zapovjednoj odgovornosti prema zapovjednicima Hrvatskog vijeća obrane. Na taj način čuvamo moralni dignitet hrvatskoga naroda i štitimo čast, ugled i dostojanstvo svih branitelja i građana koji su sudjelovali u obrani Bosne i Hercegovine.

Odbacujemo kvalifikacije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o udruženom zločinačkom pothvatu koje se neutemeljeno i nepravedno pripisuju Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj Republici Herceg Bosni i Hrvatskom vijeću obrane. Takva zlonamjerna kvalifikacija, na žalost, koristi se za pokušaj ostvarenja ratnih ciljeva jedne od strana u ratu u Bosni i Hercegovini i eliminiranja hrvatskog naroda kao političkog subjekta u Bosni i Hercegovini. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije bio pozvan u predmetu “Prlić i drugi”, niti je on uopće pozvan, kako je i sam presudio 2007. godine, da odlučuje o pitanjima državne odgovornosti, jer je njegova nadležnost kaznena i proteže se samo na pojedince.

Hrvatska zajednica Herceg Bosna, Hrvatska Republika Herceg Bosna i Hrvatsko vijeće obrane odlučujuće su doprinijeli očuvanju i obrani Bosne i Hercegovine.

Pozivamo građane, državne i društvene institucije, udruge i medije, da na navedenim načelima štite temeljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata, kao zalog naše narodne ravnopravnosti i civilizacijske budućnosti Bosne i Hercegovine.

Završeno 8. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, Čović ponovno izabran

(www.jabuka.tv)


5 komentara

 • Da su ovi za bio bi problem. Oni su protiv hrvata u svakom slucaju. Mrznja i bjes ne moze od njih…Ovo je znak da su ovi naso nesto dobro napravili iako nikada nisu dosljedni svojih odluka. I ovaj put ce biti slagan samo hrv. narod…

 • UZP su napravile zločinačke Alijine lojave bande. Uz Aliju najveći ratni zločinci su : Ganić, Bičačkić, Čengić, Džaferović, Oručević, Silajdžić, Dreković, Dudaković, Orić, Delić, Patković, Hadžihasanović, Alagić, Tigar, Mlaćo, Cikotić, Ćibo i još puno sličnih koljača. Sad lažu i kuju nove zločinačke UZP. Sejdo Komšić je toliko plašljiv i nesposoban, da nije uspio doći među velike zločince. I u ratu je bio obični kokošar, isto kao i danas. Isti su Nikšić (njegov je striko bio veći koljač), Suljakić, Bajrović, Tokić i još puno sličnih lojavaca.

 • Zaboraviše Muslići priko noći da je ova država ili bolje rečeno sada protektorat stvorena samo zahvaljujući krvi hrvatskih vojnika te nesretne 1992 godine kada je srpska ili srbo četnička vojska palila i žarila širom BiH, i kada su veliki djelovi zemlje obranjeni i oslobođeni samo zahvaljujući prolivenoj krvi hrvatskih vojnika..
  Tada se nije ni znalo za takozvanu armiju bih, koju su srbi ganjali poput zečeva na kakvoj otvorenoj ledini i igrali se mačke i miša snjima..
  Danije bilo hrvatske oružane sile i žrtve hrvatskih sinova i kćeri, srpska bi vojska potjerala te muslimanske borce sve do Afganistana tamo kod braće isilovaca.
  Hrvati su oslobodili Hercegovinu sami bez ikakve pomoći muslimana jer su oni bili tada tek vojska s praćkam koje su srbi naganjali poput vrabaca..
  neće muslimani nikad priznati da su Hrvati oslobodili Mostar sami samcati i da se tzv armiju bih ,tada nije ni znalo..
  neće ti bjednici iz nekakve kvazi demokratske a zapravo isilovske ideologije također nikad priznati daih je Hrvatska država i hrvatski narod te 1992-93,godine branio, hranio, smjestio više od 600 tisuća kao izbjeglice(na svoju danas sramotu) diljem Hrvatske i jadranskih odmarališta, da su ih naoružavali, oblačili, liječili i u konačnici oslobodili te 1995 godine..
  Da nije bilo hrvatske Oluje vjerojatno bi i sad Bihać i Sarajevo bili opkoljeni gradovi iz kojih bi se danomice čulo hellp, heljp Bosnia, dok bi onaj islamski čudak i pripadnik terorističke organizacije radikalnog Muslimanskog Bratstava Alija Izetbegović i dalje govorio;pa valjda će nam netko pomoći ako nas i pobiju pola miljuna ,nema veze , glavno da dobijemo svoju šerijatsku i islamističku državu..
  Ispunilo mu se kmečanje bz obzira na žrtve naroda..Hrvati ih oslobodiše, naoružaše i liječiše u svojim bolnicama..
  Samo se u Splitu prvih godina rata liječilo više od dvadest tisuća pripadnika tzv armije BiH.
  Za zahvalu Hrvatima što ih spasiše i primiše kao prijatelje-prvom prilikom zabiše Hrvatima nožu leđa napavši ih s leđa na svim bojišnicama gdje su dotle bili u neprijateljstvu sa Srbima..
  Tako Hrvati ponovo osjetiše na svojoj koži tursku i arapsku gadnu osvetoljubljivu i poganu ćud koja zna samo za izdaju, ubojstva i opakost svojstvenu osmanskim divljacima..
  Eto, doživjeli smo i to da nam ta arapsko, afrička sorta ,preteča svih isilovaca i mudžahedina tako zahvaljuje što smo branili i sebe i njih od sličnih im Srba.
  To je velika pouka< nam Hrvatima a još i više krščanskoj i demokratskoj EUropi da dobro moraju paziti koga primaju kao migrante u svoje zemlje..jer čim uhvate prvu priliku vratit će tu zahvalnost i dobročinstvo na način da ćw terorizmom i ubojstvima udariti na one koji su ih primili u svoje domove neznajuči koga primaju.
  Židovi su napametniji narod na svitu, oni znaju s kim imaju posla i kako se s njima može razgovarati..
  Jedini jezik koji razumiju ti arapski teroristi je jezik sile i zato Židovi s pravom kažu da nikad nijednog ne bi pustili u državu Izrael kao migrante jer znaju tko su i što su!
  Nažalost, Europa će na svojoj koži upoznati poganu ćud tih terorista i ubojica ali će prije ili kasnije baš stoga svi ti migranti bez iznimke dobiti šup kartu u jednom smjeru.Nepovratnu u svoje afričke i arapske pećine..
  Hrvati danas znaju s kim imaju posla i to je naš najveći adut i naša prednost koju nam nitko više ne može pokolebati..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.