Završeno 8. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, Čović ponovno izabran

U subotu se od 11 sati u Mostaru okuplja više od 600 izaslanika, predstavnika 14 hrvatskih političkih stranaka, na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Ovo je ukupno 8. zasjedanje krovne političke institucije kod Hrvata u BiH.

Hrvatski narodni sabor je tijelo koje okuplja predstavnike svih političkih stranaka koje imaju izborni legitimitet na svim razinama vlasti kod Hrvata u BiH. Pa će tako na ovom zasjedanju sudjelovati svi hrvatski zastupnici koji su dobili povjerenje na posljednjim Općim izborima u listopadu 2018., ali i svi općinski i gradski vijećnici uz načelnike i gradonačelnike koji su dobili povjerenje na Lokalnim izborima 2016. godine.

Rad HNS-a obnovljen je u ožujku 2011. godine, kad se u tom izbornom ciklusu 2. put za redom izabrao Željko Komšić apsolutnom većinom bošnjačkih glasova, te nakon što je uspostavljena Vlada “Platforme” u FBiH bez poštivanja izborne volje Hrvata. U sličnoj atmosferi odvit će se i ovo 8. zasjedanje HNS-a BiH nakon što je Komšić i treći put izabran u Predsjedništvo BiH voljom Bošnjaka.

Prije početka 8. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH, izaslanstva političkih stranaka s hrvatskim predznakom položili su vijence za poginule hrvatske branitelje

Kako je ranije najavljeno, na ovoj sjednici očekuje se usvajanje Deklaracije o položaju Hrvata u BiH, ključnog dokumenta koji će odrediti smjernice djelovanja hrvatskih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini. Očekuje se izbor novog Predsjedništva HNS-a BiH, ali i Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora održava se u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, od 11 sati.

Uživo prijenos:

Iz minute u minutu: Tijek zasjedanja HNS-a pratite na portalu Jabuka.tv

16:15 – Zaključeno je VIII. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH

Dragan Čović: “Uvjeren sam ako ostanemo u ovom zajedništvu, da ćemo ostvariti naše ciljeve”

16:12 Oni koji nastoje izbaciti Hrvate u vlasti, šaljemo im poruku kako će morati pronaći partnere među Hrvatima. Uvjeren sam ako ostanemo u zajedništvo koje smo demonstrirali danas da ćemo mi sigurno ostvariti svoje ciljeve. Hrvati će sigurno i dalje biti relevantan politički faktor u BiH, a moramo zatomiti onu nekorektnost ili nesuradnju koju smo u prošlosti imali između sebe, i uvjeren sam kako nas ništa onda neće zaustaviti na putu prema našim ciljevima, rekao je Čović u svom završnom obraćanju preostalim izaslanicima HNS-a BiH.

16:10Uvjeren sam kako smo napravili snažan iskorak, i pokazali smo da svih 14 stranaka članica HNS-a BiH ima itekako svoje mjesto unutar HNS-a BiH, ističe Čović.

16:05 – Uslijedilo je zaključno obraćanje predsjednika HNS-a BiH, Dragana Čovića te zaključivanje sjednica.

16:00 Čović je pročitao imena onih koji izravno ulaze u Predsjedništvo HNS-a BiH jer su ih stranke članice predložile. To su: Borjana Krišto, Ivan Musa, Ljiljana Lovrić, Pero Barbarić, Milijan Nakić, Ilija Cvitanović, Anto Lozančić, Stanko Primorac, Miro Grabovac Titan, Ivan Krstanović, Slaven Raguž, Mirko Vasilj, Josip Perković i Nikola Raguž.

15:58 – Izabrano je sljedećih 14 kandidata: Mladen Begić, Lidija Bradara, Marinko Čavara, Davor Čordaš, Zdenko Ćosić, Anto Domić, Vlado Džojić, Miljana Glamuzina, Mario Karamatić, Marijan Klaić, Ilija Nakić, Mijo Perkunić, Martin Raguž i Mato Zovko.

15:54 – Mladen Begić 247 glasova, Lidija Bradarada 252, Marinko Čavara 243, Davor Čordaš 245, Zdenko Ćosić 241, Anto Domić 237, Vlado Džojić 241, Miljana Glamuzina 242, Mario Karamatić 239, Marijan Klaić 230, Anto Marković 78, Ilija Nakić 247, Mijo Perkunić 229, Martin Raguž 212, Mato Zovko 228.

15:52 – Glasovanju je pristupilo 387 izaslanika, od čega su 2 bila nevažeća

15:51Tomislav Martinović čita broj glasova koliko su dobili pojedini kandidati za člana Predsjedništva.

15:50 – Nastavlja se sjednica

15:40 – Dragan Čović se obratio predstavnicima medija u stanci u očekivanju rezultata izbora za predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH.

14:40stanka od 30 minuta zbog izbora članova predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH

Toni Kraljević je izabran za predsjednika Suda časti HNS-a BiH

14:38 – Izabrano 5 članova Suda časti HNS-a BiH u sastavu: Toni Kraljević (predsjednik), Ana Andrić, Marija Silva Vidović, Luka Faletar i Antonija Banožić.

14:36 – Krenuli su kandidacijski postupci za predjedništvo HNS-a BiH i Sud časti HNS-a BiH.

14:34 – Dragan Čović kao jedini kandidat jednoglasno izabran za novog/starog predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Dragan Čović ponovno predsjednik, HNS BiH usvojio Deklaraciju o položaju Hrvata

14:30 Jednoglasno su usvojena izvješća o radu predsjednika HNS-a BiH, Glavnog vijeća HNS-a BiH i jednoglasno je usvojena deklaracija o položaju Hrvata u BiH.

Karamatić proučio kako hrvatski narod neće nestati iz BiH, ma koliko to neki željeli

14:22Oni koji su izdali jednom, izdat će opet. Oni koji sjede ovdje u dvorani su ono što ima trenutno hrvatski narod, i nitko od nas ovdje ne smije ići mimo svih ostalih…Poručili su nam da se iselimo ili asimiliramo, a ja poručujem da nećemo niti jedno drugo, a poruku koju ja šaljem je ili se sklonite ili poklonite, poručio je Karamatić.

14:18 – Posljednji govornik u raspravi bio je Mario Karamatić, predsjednik HSS-a.

Davor Čordaš zahvalio Ljubiću i Čoviću na suradnji i pomoći oko položaja Hrvata u RS-u

14:12 – Riječ je preuzeo Davor Čordaš, potpredsjednik HDZ-a BiH, i bivši ministar u Vladi RS-a

14:10 Ova Deklaracija od danas postaje svojevrsni hrvatski dekalog. Ne smijemo ići protiv sebe kao što smo išli svih ovih godina. Ne smije se više davati prednost podobnima, već kvalitetnima i sposobnima. Ovaj dokument je najbolji do sada koji je ova institucija usvojila. Ali moramo biti dosljedni u njegovoj primjeni, istaknuo je Raguž.

Raguž: “Najbolji dio Deklaracije po meni je taj što se konačno spominju načela izvrsnosti i učinkovitosti.”

14:02 Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke novi je govornik.

13:53 – Sljedeći govornik je Miro Grabovac Titan, predsjednik Hrvatske demokratske unije (HDU)

Lozančić: “Čović ne koristi HNS BiH kao svoj politički instrument”

13:46 – Riječ je preuzeo Anto Loznačić ispred stranke HSS Stjepan Radić. Lozančić je iskazao zadovoljstvo zbog jedinstva hrvatskih stranaka, posebno u Središnjoj Bosni.

13:41Primorac je čestitao Draganu Čoviću na izbornom rezultatu HDZ-a BiH, istaknuvši kako je to trenutno najjača politička stranka. Čestitao mu je i na dosadašnjem radu u sklopu HNS-a BiH.

Primorac : “Treba biti pošten i reći da je HDZ BiH trenutno najjača politička stranka Hrvata u BiH”

13:35 – Riječ je uzeo Stanko Primorac, ispred HSP-a BiH

13:28Pred svim hrvatskim legitimnim političkim predstavnicima je velika odgovornost zbog vremena i stanja u kojem se nalazimo u kojem se nalazimo. Pitanje je kada ćemo opet biti u opet u ovakvoj situaciji da pokažemo ovakvo jedinstvo, istaknuo je Cvitanović

Cvitanović: “Pred nama je posljednji politički boj u borbi za potpunu ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.”

13:25Vjerujem da smo svjesni da je pred nama presudni boj za ostvarivanje punih prava Hrvata u BiH. Moramo poslati poruke za druga dva naroda da zajednički želimo graditi BiH, ali da su ključa načela legitimnih predstavnika. Šaljem poruku onima koji kažu da se HNS zalaže samo za Hrvate južno od Ivan sedla. Odgovorno kažem da to nije tako. Budućnost BiH bit će dobra samo ako se sve uređuje na principu jednakopravnosti. Nikada mi neće biti prihvatljivo da neki Hrvati ne mogu ostvariti svoja prava ako ne podržavaju određene grupacije. Moramo kazati da se takvo nešto neće više događati. HNS mora biti okvir djelovanja svima nama. Ovaj okvir HNS-a nisu prepreka pluralizaciji kod Hrvata te demografskom prosperitetu, kazao je Cvitanović.

13:22 – Prvi se za riječ javio Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990.

13:20 – Započela je rasprava po pitanju izvješća o radu dosadašnjeg predsjednika HNS-a između dva zasjedanja, izvješću o radu predsjednika Glavnog Vijeća HNS-a BiH te o  Deklaraciji HNS-a

13:15 – Započeo je kandidacijski postupak u izboru Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, Glavnog vijeća HNS-a BiH i Suda časti HNS-a BiH.

Bariša Čolak je istaknuo kako je Deklaraciju jednoglasno usvojilo i usuglasilo Predsjedništvo HNS-a BiH

13:02 – Bariša Čolak predstavlja sadržaj Deklaracije HNS-a o položaju Hrvata u BiH.

12:55Podrška Republike Hrvatske Hrvatima u BiH ne izostaje u raznim projektima u kulturi, zdravstvu, gospodarstvu, a nije i neće, i ne smije izostati ni u političkom pogledu. To smo jasno istaknuli i kroz Deklaraciju usvojenu u Saboru RH-a, istaknuo je Bačić.

Branko Bačić: “Hrvatska daje punu potporu hrvatskom narodu u BiH i njegovom vodstvu u borbi za političku jednakopravnost.”

12:48 – Sljedeći govornik je Branko Bačić, zastupnik u Hrvatskom saboru, te izaslanik u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

12:45 – Predsjednik Udruge Hrvata “Prsten” obratio se Ivica Nujić

12:40 – U ime udruga hrvatskih branitelja proisteklih iz domovinskog naroda obratio se Nikica Tomić 

Fra Ivan Ševo vjeruje kako će hrvatska politika raditi najbolje moguće za svoj hrvatski narod

12:35 – U obraćanjima gostiju Sabora uslijedila su obraćanja Zorana Tomića, rektora Sveučilišta u Mostaru. Nakon njega obratio se i fra Ivan Ševo, zamjenik provincijala Hercegovačke franjevačke provincije.

Rektor Sveučilišta u Mostaru, Zoran Tomić iznio je na koji način se trenutno provodi integracija Sveučilišta.

12:30Nadam se kako ćemo danas izabrati najbolje među nama kako bi dali doprinos u borbi za bolji položaj hrvatskog naroda, rekao je Ljubić na kraja svog podužeg i inspirativnog obraćanja.

Ljubić: “Moramo stati u kraj privatnim fakultetima gdje se za 10 dana može steći diploma, i jasno poručiti stop korupciji u obrazovanju.”

12:25 – Ljubić oštro poručio kako se mora stati u kraj korupciji u obrazovanju, te da se mora ozbiljno poraditi na kvaliteti obrazovanja.

12:15 – Hrvatski narod je spasio Bosnu i Hercegovinu tri puta. Na referendumu, kad se glasovalo o neovisnosti, potom smo prvi stali u obranu BiH kada drugi nisu htjeli ili znali što treba, a treći nas napadali. Spasili smo je i treći put kad smo potpisali Washingtonski sporazum i Daytonski sporazum, istaknuo je Ljubić u svom obraćanju

12:10 – Ljubić je predstavio ključne projekte svih odijela u sklopu Glavnog vijeća HNS-a BiH

12:05 – Izvješće o doprinosu Glavnog vijeća HNS-a radu Hrvatskog narodnog sabora BiH podnosi predsjednik Božo Ljubić

11:50Za nas je novi Izborni zakon BiH pitanje svih pitanja i s ovog mjesta poručujem da nećemo ulaziti u vlast u Federaciji dok se ne izmjeni u potpunosti Izborni zakon, poručio je Čović na što je dobio pljesak dvorane u Kosači.

11:46Euroatlantski put BiH nema alternativu za hrvatsku politiku u BiH i neka to bude svima jasno, posebno onima koji nas prozivaju da smo kočničari toga puta. Ne moramo to nikome dokazivati, samo ćemo nastaviti dinamiku onog puta kojeg smo zacrtali, rekao je Čović o putu BiH prema EU i NATO-u.

Dragan Čović poručio kako bez ravnopravnosti hrvatskog naroda neće moći opstati Bosna i Hercegovina kao država

11:35Hrvatski narod u BiH iako je najmalobrojniji za mene je najveći narod u Bosni i Hercegovini. Bilo je puno truda, ulaganja, lobiranja proteklih godina kako bi nas kao narod politički diskriminiralo i kako bi se hrvatski legitimni predstavnici izbacili sa svih razina vlasti. Mi šaljemo poruku svima njima da je nama u interesu stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina i da svojim djelovanjem samo to tražimo, ali da u tome u potpunosti zaštitimo interese hrvatskog naroda, napomenuo je Čović u svom obraćanju.

11:28 – Dragan Čović počeo iznositi izvješće o radu Hrvatskog narodnog sabora BiH u proteklom razdoblju

11:26 – Usvojen je Poslovnik VIII. zasjedanja HNS-a BiH

11:22 – Izabrana radna tijela Hrvatskog narodnog sabora, od čega je jedno povjerenstvo za provođenje izbora, zapisničar te povjerenstvo za vjerodavnice.

11:20Dragan Čović preuzeo zasjedanje Hrvatskim narodnim saborom

11:15 – Jednoglasno usvojen Dnevni red sjednice

11:05 – Otvoreno 8. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora u BiH. Sjednica je započela himnom Bosne i Hercegovine, a potom je zasvirala i “Lijepa naša”

10:55 – Pogledajte što je Dragan Čović izjavio uoči početka 8. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH OVDJE.

10:50 – Prije početka zasjedanja HNS-a BiH, izlaslanstva hrvatskih političkih stranaka položili su vijence kraj spomenika Hrvatskih branitelja blizu Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

(www.jabuka.tv)


55 komentara

 • Govno Kraljević je dalo ostavku, sad mu treba pretresti porijeklo imovine…. priprema se nova igranka, dzaba kad vam ljudi vise ne vjeruju… Još ćete stavit Tomu Saskurovog, bolje bi bilo da zapalite grad…

 • Samo potpuni “reset”hrvatskog naroda ima smisla. Moramo ispočetka. Sabor će biti uspješan ako ostavke daju svi komunisti, titoisti, ekstremni ljevičari, jugofili,….Ali bojim se da bi onda u sali od 600 delegata ostalo njih možda stotinjak.

  • Jebeš velike Hrvate koji se pozivaju na jednoumlje. Po čemu se razlikujete od komunista? Ni po čemu. Istie metode, isti teror samo drugo znakovlje. Trebaju nam normalni školovani i moralni ljudi različitih uvjerenja i svjetonazora a ne zaglupljeni smrdljivi ekstremi sa bilo koje strane.

 • ajde čoviću, kad te god slušam u vezi izbornog zakona, imam osjećaj da će biti rješen u roku pola godine, a evo, prođe 5 i opet slušam o tom

 • politika iz zagreba nas je nategla da na referendumu glasujemo za bih
  jeste li sigurni da ćemo glasovati za nato,
  srbi ni u ludilu
  muslići piskicu kakicu

  • Pa, morali smo glasati za neovisnu BiH. Da nismo raspad Jugoslavije bi se zvao “nasilno otcjepljenje Slovenije i Hrvatske od SFRJ. Onda bi to imalo sasvim drugcije politicke konotacije. Srbiia, Crna Gora i JNA bi imali pravne argumente za masovni napad na Hrvatsku.

 • Ja znam kako cemo ja znam gdje trebamo i znam s kime mozemo…..a ima stara i dobra nicija do zore…..pa tumacite kako zelite kako vam odgovara ili kako vam se naredi….imat cemo treci kanal…dajem kuvertiranu ostavku….borit cemo se protiv korupcije….nas fotelje ne zanimaju….sve su to izjave koje su davali ovi gore….takodjer ja ne idem na polaganje cvijeca, racuna ili bolje reci ispovijedanje nekome ili nekima….mi smo ti koji rade i radit ce i postovat ce……ne hvalim drage vodje ne doniram sredstva kud ovima ne dajem pare nikome….

 • Bas zanimljivo. Sabor se pretvorio u mjesto uhljeba i poslusnika. Sve u znaku zastite hrv. naroda… Tko u komunizmu… Druga partija, ljudi isti. Sad ce prosiriti spisak za javne sluzbe, Elektroprivredu, postu, Eronet… Novi ljudi, novi spiskovi zelja..

 • Pogledajte samo ko je izabran za sud casti HNSa, sve leziljebovici, a za Dragance se znalo , iako sto bi reko combe nema logike, trebo bi predsjednik HNSa biti Komsic.

 • Smjesan skup pa imali oporbe svi ko ovce cekaju sta ce reci Covic i samo klimaju glavom.Di se ide na rucak pola ih ovdje nezna sto su dosli.

 • Imena unaprijed sve dogovoreno. Čuj glavna stavka im da neće podobne više gurati nego sposobne ? VIdili smo sve kad se DOm naroda birao, opet isti otišli… mazanje očiju jadnom narodu.
  Okanite se nas majketi, jedite i pijte dole po Mostaru o našem trošku samo nas ostavite na miru, ne zanima nikoga sta se dogadja kad isto vrtite u krug vec 20 godina, fuj

 • jadni naši ljudi misle da se nešto bitno danas dogodilo u mostaru, gamad bila gamad ostala. Samo jos 20 ljudi uhljebili na ove neke izmiđljene funkcije

 • Pa ne bježe ljudi u njemacku zbog majorizacije ,da je to jedini problem ljudi bi ostali i borili se za jednakopravnost ,. problem je sto vi radite nepravdu,zaposljavste ljude s clanskom iskaznicom stranke koji nemaju dana fakulteta a netko tko je studirao 5 godina n sjedi kuci e tu je problem.NEPRAVDA

 • A zna li se jeli gago duboko uvjeren ili malo pliće? I boga ti koji dangubari i vucibatine..Bradara,Ćavara,,bla..blaa.ma mrš više u tri p.m.svi.

 • Vise govana i smeca na jednom mjestu odavno se nije okupilo, ovaj skup je bio idealan za oprobat mostarsku kanalizaciju, sto bi se hrvatski narod procistio da se ovo sve uceralo u kanalizaciju.

 • Sto om radi medju ovim udbasima i zlotvorima svoga napacenog naroda.? Ljudi moi ja sam otisao i spasio sebe i svoju obitelj. Bkazite ili uzimajte stvari u voje ruke ove udbase lustrirajte i pravedno kaznite. A mlade i sposobne zaposlite. Sve uhljebe i partijske podobnike kaznite i eto napretka prek noci. Ako budete ovo zlo i njegove lazi slusali eto vam jos narednih par godina jada i bjede kao sto je bilo od kad su na vlasti.

 • Evo samo 2 komentara podrške političkoj eliti. Nije im jasno zašto časno muški ne priznaju, da, izgubili smo sve političke i pravne bitke zadnjih 15 godina, sve bitke za promicanje i prosperitet Hrvata u BiH. Najveće zamjeranje je na ama baš nikakvom naporu u zaštiti ljudi u Hagu što iz toga proizlazi i domovinski rat nije zaštićen, zbog političke nezainteresiranosti za te teme, pa smo bukvalno i postali narod drugog reda u državi, i na kraju-zna se ko je kriv, nije narod već oni koji ga vodi, a tek da pričamo o korupciji i iseljavanju

  • Nako što je uspješno oformio kanal na Hrvatskom jeziku, zatim na briljantan način promjenio Ustav Bih i omogućio Hrvatima da sami sebi biraju predstavnike, sada je odlučio da oslobodi Haške uznike. Kakva je sila taj Dragan. Vrh.Nema dalje.

 • Bravo Slavene. Od svih izaslanika na Saboru HNS-a ti si jedini zastupao interese hrvatskog naroda. Jedini si ukazao na probleme s kojima se susrećemo. Svako jednoumlje dovodi do diktature proleterijata pa tako i današnje na Saboru. Hrvatski nacionalni interesi ne mogu se braniti s kupljenom diplomama, stipendijama za siromašne ministre u RH, uhljebljivanjem poslušnika u javna poduzeća i ustanove, iseljavanjem cijelih obitelji, pljačkom bivših društvenih poduzeća…

 • Narode! Kako si lakovjeran! Izbijen, izranjen, bolan, napaćen, gladan, proboden, rasječen, popljuvan, prerezan, u robijaškom ruhu, stojiš kao stup u tučnjavi! To su komedijaši! Po vašaru putuju! A ti krvariš! Ti se patiš! Ti umireš! Tebi bi trebalo da se moli! Oni bi trebali da padnu pred tobom! A ne ti pred njima!

 • Dok su podanici ovce, vlast su vukovi. Da se udba nije uvukla i u crkvene redove, davno bi spriveli lustraciju.HNS je kao kongres SKJ na čelu sa voljenim vođom podržan od pojedinih svećenika udbaša.Sve za doživotnog voljenog vođu, a stoka sitnog zuba će i onako upast nešto za preživit.

 • Hebo te Slaven, on je filijala HDZa, na sljedecim izborima ce biti na listi HDZa, to sto on prica supljake to je za take ko ti koji ne razume. Odnosno , sad se sjetih, mozda to pises ti Slavene. Ajde zvio ti menj, dobar ti je fol.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.