Pogledajte što donosi Deklaracija koju će usvojiti Hrvatski narodni sabor BiH

U subotu se u Hrvatskom Domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru održava VIII zasjedanje Hrvatskog Narodnog Sabora Bosne i Hercegovine, krovnog predstavničkog tijela Hrvata u BiH. Na zasjedanju će sudjelovati preko 600 izaslanika iz 14 stranaka.

U HNS ulaze svi zastupnici izabrani na listopadskim općim izborima koji će se pridružiti svim izabranim hrvatskim vijećnicima u općinskim vijećima s lokalnih izbora 2016. godine, piše HMS.

Zasjedanje HNS-a održava se u atmosferi političke obespravljenosti Hrvata u BiH koje je uzrokovano trećim izborom Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog Člana Predsjedništva BiH. Hrvatski Narodni sabor je krovno političko tijelo koje definira strateška nacionalna pitanja i nacionalnu politiku, koja se obličava u Deklaraciju HNS BiH.

HNS BiH osnovan u Novom Travniku 2000.

Hrvatski narodni sabor BiH uspostavljen u Novom Travniku u listopadu 2000. godine kao odgovor na udar na konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH što je uzrokovano zloglasnim Barryjevim amandmanima, i formiranjem izvršne vlasti u FBiH tzv. Alijanse za promjene, bez legitimnih predstavnika Hrvata.

Tada je HNS usvojio obvezujući dokument o načinima i principima djelovanja svih hrvatskih zastupnika na svim razinama vlasti u BiH. Tada usvojenom Deklaracijom svi izabrani predstavnici hrvatskog naroda u BiH obvezali su se da će djelovati u cilju ostvarivanja pune institucionalne jednakopravnosti Hrvata u BiH.

Rad HNS-a obnovljen je u ožujku 2011. godine kao odgovor na ponovno izbacivanje legitimno izabranih predstavnika Hrvata iz vlasti FBiH kroz tzv. Platformu. Od tada HNS egzistira u kontinuitetu i vremenom je postao najjača instanca kreiranja hrvatske nacionalne politike u BiH što uvažavaju svi relevantni međunarodni faktori koji Bosnu i Hercegovinu imaju u svojoj sferi interesa i djelovanja.

Predsjedništvo HNS-a pripremilo sve za 8. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora

Glavna tijela HNS BiH

HNS svoje političko djelovanje generira i ostvaruje kroz dva glavna radna tijela; to su Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS-a BiH. Hrvatski Narodni Sabor zasjeda jednom u dvije godine, nakon općih i nakon lokalnih izbora kada u njegov sastav uzlaze svi novoizabrani zastupnici kako sa županijskih, entitetske i državne razine, tako i svi hrvatski vijećnici u općinskim i gradskim vijećima.

Tko su sabornici ?

U subotu će preko 600 izaslanika iz 14 hrvatskih političkih stranaka raspravljati o prijedlogu Deklaracije o položaju Hrvata u BiH kao ključnog dokumenta koji će odrediti smjernice djelovanja svih legitimnih hrvatskih političkih predstavnika u BiH.

Što sadrži prijedlog Deklaracije HNS BiH?

Prijedlog nove obvezujuće Deklaracije podijeljen je u sedam točaka, a u njoj se govori o svim društveno-političkim segmentima za koje se smatra da su od vitalnog nacionalnog interesa Hrvata u BiH. Govori se o europeizaciji daytonskog Ustava, novoj teritorijalnoj reorganizaciji BiH, provedbi presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, Izbornom zakonu BiH, položaju Hrvata u BiH.

U Deklaraciji će se, također, naći i dio o položaju Hrvatskog vijeća obrane i društvenom statusu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Sabornici će raspravljati i o odnosima unutar HNS-a, a cilj je da izabrana tijela HNS-a pokazuju legitimitet svih izabranih dužnosnika krovne političke organizacije Hrvata u BiH.

Očekuje se da će uz usvajanja Deklaracije HNS biti izabrano i novo Predsjedništvo HNS-a BiH , koje će uz ostale, činiti predsjednici stranaka, članica HNS BiH, a za predsjednika bi trebao biti ponovo izabran Dragan Čović, lider najjače političke stranke Hrvata u BiH -HDZ BiH.

Također očekuje se izbor novog predsjednika Glavnog Vijeća HNS-a BiH, a određeni mediji za sada nagađaju da bi to mogao biti Ilija Cvitanović kao predsjednik najjače oporbene stranke kod Hrvata u BiH, koji bi na toj poziciji zamijenio Božu Ljubića, sadašnjeg zastupnika u Hrvatskom saboru.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

 • Sve je osto samo njega nema,, Tita,,… Partijski uhljebi namjestaju srbe i srbi podobne. Ovo sto spomenu da treba uraditi za dobrobit hrvatskog naroda, mladih, branitelja itd. Nista od toga, na to smo navikli. Neka nam gospoda nabroji pet bitnih tocaka za dobrobit hrv. naroda koje su uradili i pbecali u ovom sazivu sabora i pd njegove uspostave… Ovo je normalnim, razumnim hrvatima postalo gadljivo kao i ozbor Komsica bosnjackim glasovima…JNS- or koristi da se utisaju manje szranke, grupacije, pojedinci tako da se njima daju funkcije. To se desava i sa Cvitanovicem i njemu bliskim. Onog Bozu uhljebili u Hrvatski Sabor, sad idemo dalje. A autobusi mladi odlaze svaki tjedan…

 • Pobunit ce se HNS ako se bude uvodio porez na dobitke u kladionici, ako se ukine bingo, tada ce se oni dignuti na noge, a koga briga za penzionera, branitelke, …

 • za pojedine dolazi lošije vrijeme pa traže zaštitu preko tog tijela kojeg je svrha da ZAŠTITI NJIHOVE PRLJAVE RABOTE PLJAČKE SVOG DRAGOG NARODA

 • Koja patetika sa polaganjem vijenaca,uz dužno poštovanje poginulima i živućim braniteljima,ali degutantno je postalo slušati priče hadezovaca o HVO-u i domovinskom ratu!
  Branitelji hoćete li se vi nastaviti boriti za mirovine koje ste dobili ili za državotvornu stvar!
  Znam ja da vam je dosta rata i svega ali ispade da ste se borili za mirovine unutar nekave Bosne i nekakve Hercegovine…
  Nije mijasno da HRVATSKI BRANITELJ I SUDIONIK OBRAMBENOG DOMOVINSKOG RATA može podupirati vlast sa Božom liječnikom armije BiH-a Ljubićem,
  i Draganom UJDIJEM Čovićem.
  Eto danas će kmečat o majorizaciji nekoliko sati i skrenuti pozornost sa afere LAŽNE DIPLOME,jer se “narodna hrvatska vlast” umrežila uposlila nepismene i omogućila svojoj primitivnoj nepismenoj rodbini da posjeduje diplomu…nakon toga ide uposlenje u elektroprivredu nakon toga ide povišica plaće,radno vrijeme od 9 do 12,i eto … S druge strane obrazovan čovjek koji je muku mučio da NAUČI nešto ima čir od sekiranja i 1100 maraka plaće i mora trpiti ženu od nekog ratnog profitera jer je ona direktorica iako joj je crno između nožnih prstiju,ali ima merca ili bemvejca,i onako rado bi se kresnula ali nesmio čovika jer će nestat izvor fiancija!
  Onda postaneš ministar i ostaviš ženu a zaljubiš se u prostitutku iz Sarajeva…

  Nadam se da sam u kratkim crtama opisao čelnike TAKOZVANOG narodnog sabora!

 • Ovo je mlaćenje prazne slame mazanje očiju narodu netreba sedam zahtijeva treba samo jedan a to je potpuna jednakopravnost hrvatskog sa ostala dva naroda ili povlačenje iz svih institucija i formiranje hrvatskog entiteta hrvatske firme ne uplaćivati u državni već u županijske proračune Itd ako niste sposobni provesti u dijelo navedeno onda gospodo raspustite sabor podnesite ostavke i kažite narodu stvarno stanje od deklaracija nema ništa

 • Evo da uz opasku da ih uopce ne podrzavam i uopce se ne slazem sa njihovom politikom,samo upitam-DA LI CE DANAS UZETI DNEVNICE IKOLIKO INACE DOBIJU NOVCA ZA CLANSTVO U OVOM TKZ.HNS?KOLIKO CE KOSTATI OVO NJIHOVO NAPRDIVANJE?KOJI CE RESTORAN PROFITIRATI?Daoni misle o nama Hrvatima ne bi uposljavali samo ulizice vec mlade i sposobne Hrvate sa pravim diplomama i zaustavili bi ovo MASOVNO iseljavanje nase omladine!Za ovo samo veeeeliki minus,jer se nista novoga nece dogoditi!

 • HNS je Parlament Hrvata u BiH. To je Parlament Hrvatske Zajednice Hercegbosne. Hrvatski Narodni Sabor je zakonodavno tijelo hrvatskoga Entiteta u Bosni i Hercegovini. To je tako bilo. Tako je sad i tako će ostati.
  Sve Odluke, Zakoni, Rezolucije i Zaključci Hrvatskoga Narodnoga Sabora obvezujući su za svakoga Hrvata u Bosni i Hercegovini.
  Hrvatski Narodni Sabor je jamac demokracije unutar Hrvatskoga Naroda u Bosni i Hercegovini.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.