Rijeka izjednačila iz jedanaesterca u 90. pa Milan zabio u nadoknadi

Rijeka nije uspjela iznenaditi veliki Milan na San Siru, crveno-crni slavili su sa 3.2 u drugom kolu skupine D Europske life. Iznenadio je Matjaž Kek s početnom postavom. Nerijetko kaže da su mu svi u kadru podjednako važni, dokazao je to u trenutku kad je malo tko očekivao. Umjesto iskusnog Prskala, drugog kapetana ekipe, na vratima se našao Sluga koji je sjajno branio u kvalifikacijama za Ligu prvaka, no nakon onog izlaska zbog ozljede protiv Olympiacosa bio je prikovan za klupu. Na velikoj pozornici Kek je dao prednost mlađem, no njegov suparnik na suprotnoj strani je čak šest godina mlađi – Donnarummi je tek 18.

Prvi put se u Europi u prvih jedanaest našao i Pavičić kojeg je Kek do sada dosta i dozirao, kao da ga je skrivao. Dečko s iskustvom igranja u Ligi prvaka priliku je dobio u najboljem mogućem trenutku, ispred kapetana Maleša. A najveće iznenađenje zapravo je bilo povlačenje na klupu Gavranovića i prilika Puljiću u prvih 11. Iako se ne može poreći da se trudio, prvi napadač u zadnje je vrijeme igrao kao da je već otišao iz Rijeke.

Dvaput su u uvodu Kekovi igrači ulazili u šesnaesterac rossonera, samo je smirenosti nedostajalo za konkretniju prijetnju, a Milan je do vodstva u 14. minuti došao na neodlučnost Rijekine obrane i snagu Andrea Silve koji se fintom otresao Župarića, dok Elez nije izašao u blok.

Razlika u klasi

Puštali su Montellini igrači Riječanima da kombiniraju, nije to bila ni najjača Milanova postava ni neki naročito ubitačni presing na loptu. Andre Silva praktički je sam vezao cijelu obranu Rijeke, razvlačio ju je kao harmoniku, fizički moćan, s loptom svemoćan…

O Leu Bonucciju ne treba trošiti riječi, Puljić je imao čast upoznati maestra obrane, a nisu mu bez razloga čim je došao iz Juventusa dali kapetansku traku. Nemaju većeg autoriteta od njega trenutačno. A u 53. minuti bio je i asistent za drugi pogodak. Bilo je biljarski brzo, možda i nisu mislili tako odigrati, ali odbilo se na kraju savršeno za Mussachija. Tu je priča otprilike i bila gotova, ne toliko zbog Milanove nadmoći koliko zbog Rijekine neuvjerljivosti. U drugom poluvremenu rossoneri su zatvorili sve prilaze, a Kekovi igrači izgubili svaku inspiraciju, sve do završnih pet minuta utakmice kada su shvatili da Milan ipak nije neranjiv. Montellina momčad, bar zasad, daleko je od zastrašujuće, ali za Rijeku ipak dovoljno jaka. Iako su još četiri kola za igrati, čini se da ovaj put Rijeka neće imati bajkovitu jesen u Europskoj ligi kao prije tri godine. No, tada je imala Kramarića u polusezoni koje je bila iz reda „messijevskih“. Rijekini navijači i danas s razlogom nose njegove dresove. Kek više nije našao ni novog Andrijaševića, a kamoli novog Kramarića. A bez pravog strijelca na ovoj razini teško je očekivati nekakve senzacije.

Opet incidenti

No, završnica utakmice ipak je bila dramatična. Kek je uvođenjem Acostyja savršeno pogodio: Ganac je u 84. minuti spretnom reakcijom zatresao mrežu Talijana i taj pogodak dao je krila Riječanima. Ubrzo je Črnic izborio 11-erac kojega je Elez pretvorio u senzacionalni remi 2:2.

Nažalost, u 94. minuti Cutrone je iskoristio dekoncentraciju u obrani Rijeke i svladao Slugu ostavivši Riječane na bodovnoj nuli nakon dva kola Europske lige.

Kao i prilikom zadnjeg gostovanja hrvatske reprezentacije u Milanu, utakmica je prekinuta zbog bacanja baklji. Dio Milanovih navijača ispod Armadine tribine morao je bježati od tog vatrometa… Ali Talijani su već navikli da smo opasniji oko terena nego na njemu. I vjerojatno misle da je nova najjača hrvatska firma nakon pada Agrokora – Mirnovec!

(Večernji List)

Komentiraj: