Prvi Schmidtov izvještaj UN-u, evo što u njemu piše

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, dostavio je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) svoj prvi, a 60. po redu izvještaj o provedbi Mirovnog sporazuma za BiH.

Kako piše Faktor.ba, izvještaj se odnosi na razdoblje od 16. travnja do 15. listopada ove godine, a odmah u njegovom uvodu je istaknuto da se BiH suočava s “najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom razdoblju”.

Uporni, ozbiljni izazovi osnovama Općeg okvirnog sporazuma za mir od strane vlasti entiteta RS, predvođene najvećom strankom u RS-u SNSD-om, na čelu s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regije, već, ako na njega ne odgovori međunarodna zajednica, može dovesti do poništavanja samog Sporazuma, navedeno je u izvještaju.

Dalje je Schmidt naglasio da je Milorad Dodik, za kojeg je naveo da je de facto lider Republike Srpske, pozvao na jednostrano povlačenje ovog entiteta iz postignutih sporazuma o prijenosu nadležnosti na razinu države te da entitet “vrati” ono za što tvrde da su uzurpirane ustavne nadležnosti.

Prema najavljenim planovima, to bi značilo povlačenje pripadnika Oružanih snaga BiH iz RS, preuzimanje objekata OSBiH na teritoriju RS, te ponovno uspostavljanje Vojske RS od osoblja koje se povlači iz OSBiH, što je potez koji bi vratio sat unazad 15 godina samo u oblasti reforme obrane i još dalje u smislu izgradnje povjerenja i sigurnosti. To bi značilo i povlačenje entiteta iz UNO-a, VSTV-a, SIPA-e i OSA-e, te mjere za sprječavanje tih institucija da djeluju na teritoriji RS, naglašava Schmidt.

Dodik ove poteze naziva “povratkom na izvorni Dayton”, pojašnjava dalje Schmidt koji smatra da je to pogrešan naziv zasnovan na pogrešnom tumačenju Ustava BiH.

U praksi, ova politika ima za cilj poništiti mnoge teško postignute reforme u posljednjih 26 godina, ne da bi se striktno pridržavala slova Daytona, već radije da se vrati na situaciju koja je postojala na terenu prije implementacije Daytona. Ukratko, Dodik želi povući RS iz ustavnog poretka uspostavljog prema Aneksu 4 Općeg sporazuma za mir i da se odustane od civilne implementacije Sporazuma navedenog u Aneksu 10. Ovo je jednako otcjepljenju bez njegovog proglašenja. Jednostrano povlačenje bilo kojeg entiteta iz uspostavljenih državnih institucija, što pravno nije moguće prema sadašnjem ustavnom okviru, dovelo bi do kolapsa tih institucija i na kraju potkopalo sposobnost države da funkcionira i izvršava svoje ustavne odgovornosti, dodaje Schmidt u izvještaju.

Visoki predstavnik je podsjetio i to da su državne institucije paralizirane od srpnja te da je to sve posljedica blokada iz entiteta RS zbog donošenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i ostalih ratnih zločina.

Kao dio orkestriranog odgovora, vlasti RS usvojile su Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika. Ovaj zakon odbija odluku visokog predstavnika od 22. srpnja i propisuje da se zakonodavstvo na državnoj razini neće primjenjivati u RS i obvezuje vlasti RS da ne surađuju s institucijama BiH koje pokušavaju provesti zakone na državnoj razini. Ovo predstavlja konkretna kršenja Aneksa 4 i Aneksa 10 Daytonskog sporazuma. Dodik je izjavio kako te aktivnosti nemaju za cilj izazivanje sukoba, ali je upozorio da će na svaki pokušaj intervencije državnih institucija biti odgovoreno silom, navedeno je.

Spomenuo je i Dodikovu izjavu prema kojoj bi, ako intervenira NATO, RS tražio i dobio pomoć “prijatelja”.

Kao konačni tumač Općeg okvirnog sporazuma za mir, moja procjena je da vlasti RS-a već ozbiljno krše Sporazum i da su ga spremne i dalje kršiti, potencijalno uzrokujući nepopravljivu štetu. Ako neosporno uspiju u ovom pothvatu, vlasti RS-a bi uspostavile novi ustavni i pravni okvir kojim bi RS izbacila iz daytonske arhitekture, posebno iz ustavnog poretka BiH, što je sinonim za secesiju. Ignoriranje ili umanjivanje važnosti ovakvog stanja moglo bi imati opasne implikacije za regiju i šire, upozorio je Schmidt, prenosi Faktor.

Međutim, Schmidt u izvještaju nije navodio samo da su vlasti RS problematične pa je tako spomenuo činjenicu da tri godine od održavanja Općih izbora nije formirana nova Vlada Federacije BiH i da institucije BiH “potpuno stagniraju, uz najslabije rezultate Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH nego u bilo kojem prethodnom mandatu”.

Uvjeti iz Agende 5+2, čije je ispunjavanje neophodno za zatvaranje OHR-a, nisu ispunjani zbog stalnih kriza i otvorenog odbacivanja nekoliko ciljeva. Iako se nadam da će se vlasti u potpunosti pridržavati Daytonskog sporazuma i postići napredak na putu BiH ka integraciji u EU, što ostaje vanjskopolitički cilj definiran u brojnim odlukama koje su usvojile institucije BiH, ako dođe do narušavanja mira i stabilnosti korištenje mog izvršnog mandata u skladu s dodatnim naporima međunarodne zajednice da zaštiti Daytonski mirovni sporazum ne smije biti isključeno, naglasio je Schmidt.

U izvještaju je nabrojao kronološki događaje koji su obilježili proteklih pola godine u BiH pa je tako među njima izdvojio i aferu u vezi s korištenjem industrijskog kisika za liječenje pacijenata u RS.

Povlačenje RS iz ustavnog poretka BiH imalo bi nekoliko neposrednih implikacija, pa i na Brčko Distrikt, trenutno jedino područje napretka u okviru Agende 5+2, imajući u vidu da je Distrikt kondominijum između RS-a i Federacije i djeluje u okviru ustavnog poretka pod institucijama BiH, uključujući i one iz kojih je RS najavila povlačenje, a ne samo UNO na koju se Distrikt oslanja po pitanju prihoda. Pod ovim okolnostima, Arbitražni sud za spor oko međuentitetske linije u Brčkom bi morao ocijeniti da li takve radnje RS-a predstavljaju ozbiljno nepoštivanje uvjeta Konačne odluke. Šanse za nove podjele i sukobe su vrlo realne i pozivam generalnog tajnika i članove Vijeća sigurnosti da obrate pažnju, posebno je naglasio Schmidt.

Kao razlog zbog čega nije formirana nova Vlada FBiH, Schmidt je naveo opstrukcije HDZ-a BiH, prenosi Faktor, te podsjetio da je lider ove stranke Dragan Čović rekao da se naredni Opći izbori ne mogu održati ako se ne izmijeni Izborni zakon.

(www.jabuka.tv | Foto: Odd Andersen/AFP)17 komentara

 • Još jedan u nizu muslimanskih plaćenika.
  Ni riječi o prijetnjama ratom svakodnevnim sa bošnjačke strane, podrivanju ustava od strane istih, nepoštivanju presuda ustavnog suda BiH. Moramo biti pametni na vrijeme i blokirati sa Srbima ovog plaćenika.

 • Islamisti ništa ne prepuštaju slučaju i odnjegovali su još jednoga trola u vidu tzv. viskog predstavnika u tzv. BiH. Niti riječi o neprestanom zveckanju oružjem od strane islamista i zagovornika tzv. bosanskog kalifata. Obraća se tzv. vijeću sigurnosti UN, onom istom vijeću koje ga nije instaliralo na poziciju tzv. visokog predstavnika za BiH. Instaliralo ga tzv. vijeće za implementaciju mira i to preglasavanjem Rusije koja je izbačena iz mogućnosti odlučivanja, onda tu nema nikakvoga tzv. visokog predstavnika. Ukoliko su svi dosadašnji tzv. visoki predstavnici otišli iz tzv. zemlje bosne sa vrećom para inkasiranim od strane islamista i ovaj štanca izvješća sa istim ciljem nadajući se svojoj krvavoj srebrnini. Umjesto u nadmetanju sa islamistima tko će mu srediti bolju kuravu, mušku ili žensku svejedno, treba pristupiti težnji ka istinskim promjenama, a sve sa ciljem otvaranja puta BiH društva ka Euroatlanskim integracijama, jer niti Srbi, a još manje islamisti to dosita i žele. To sa ovim i ovakvim hdz-om ili sa drugom Gaggom neće ići.

  • Problem je zapravo u nelustriranom društvu ovih prostora, u tzv. “nesvrstanima” kojih ima “od Vardara pa do Triglava” i koji su se vjerojatno dočepali nekakvih novaca i pozicija pa kupuju ljude, kler, po biblijskoj matrici o “nepoštenomu upravitelju”, za kojekakvo dakle radno mjestašce, uhljebljenje, bliže i dalje rodbine, a nerijetko budzašto, uvalili u dugove, u ovisnosti, požude, alkohol, kocku, zatupljuju ih putem medija, “kruhom i igrama”, hedonizmom, populizmom, često religioznim, i uništenim obrazovanjem.

 • Kako je bio najavljivan kao dolazi svabo sad ce sve srediti, Dodik se bio poplasio, entuzijazam s obje strane, a vidi sad… entuzijazam opao.
  Nije trajao polet ni dva mjeseca, nesto se ko bio upoznavao s liderima, manje vise se pricalo svakome sta zeli cut i sad kad se ne rjesava samo od sebe pisemo nazad EU. Eh nije lako s nasima, treba posebna vrsta namazanluka i to svabo nece nikad znat, to se rodis s tim. A da je vrijeme za nove face u politici je, ovi Su dodijali i Bogu i coviku

 • Gospodine Schmidt zar ne vidite da su hrvati na rubu nestanka, zar ne vidite da bosnjaci zele u Federaciji da naprave bosnjacko islamski entitet. Prosvjedi koji su instrumentirani od bosnjackih stranaka juce pred Americkom ambasadom se pretvorili u prosvjede protiv prava hrvata. Je li itko to vidi. Bosnjacima je kljucno nacionalno pitanje da hrvatima biraju oni prestavnike u vlasti koji ce njih slusati. To rade srbima u Federaciji i ostalim. To MZ ne vidi ili nece da vidi. Bakir kaze javno dozvolit cemo hrvatima da izaberu svoga clana presjednistva ali onda oni nama motaju dati Dom naroda, znaci hrvatima moraju uzeti Dom naroda. Pa da se najezis od te drskosti. Schmidt cuti, MZ cute, hrvatski politicari cute. Pa jeste li vi normalni. Do koje mjere ide drskost tih bosnjackih nacionalista. Jos malo rece nam imate troje djece jedno mora na islam. Opravdanje , sto hocete ostavili dmo vam dvoje. Samo ludi ekstremisti ovo mogu izjaviti i samo jude, podanici ovo mogu trpjeti. Bosnjacki mediji, bosnjacke stranke lijeve, desne svi su slozni hrvate poniziti i pretboriti u rome… Pa je li moguce da se ovo desava u 21 stoljecu, da jednom konstitutivnom narodu uzimas slobodu da bira svoje prestavnike.

 • Ako vođa Hrvata da izjavu da je mogao da je htio imati svoj entitet onda o čemu pričamo da nam je neko drugi kriv,već ko vidi sebe ovdje nek ostaje ko ne vidi nek odlazi.
  To je realnost sada ako se ne bi što u dogledno vrijeme promijenilo.

 • problem je u europi razbili yugu i nas opet trpaju u mini yugu daj odjebite od nas tko drugom pravi red u kući nema tu reda trideset godina prodje mi opet na početku dokle dokle pa prodje jedan cjeli naraštaj i od kuda vam pravo da se mješate u unutrašnje stvari drugih država i namećete im svoja razmišljanja čemu to vodi vidimo iz cjelog svijeta pokolju

 • Bosnjsci i srbi vode politicku borbu. Hrvste vise nitko i ne dozivljava. Mi smo za njih dporadicna manjina. Zasto ovaj Schmidt njje pojasnio poziciju hrvata jednog od tri konstitutivna naroda. Zasto nije pojasnio da vecinski bosnjaci u Federaciji treci puta biraju dva clana presjednistva koja rade u interesu bosnjaka, i na stetu hrvata i srba i ostalih u Federaciji. To samo budala ne vidi. Spominjati vise kako Covic nije bolji nista od Komsica itd. Ok u tome se slazemo ali pustite hrvate da biraju sebi prestavnike u izvrsnoj vlasti pa makar to bili romi, ostali, hrvati, srbi itd. Ali da ga izsbere €0 posto i vise biraca hrvsta. To isto vrijedi u Domu naroda. Ova bosnjacka politika u Federacijo je preslik srpske politike u Jugoslaviji. Onda nas Milosevic plasio JNA, tenjkovima a sad Bakir plasi tenjkovima i nekim patriotima BiH. A sto je to hrvat koji hoce da zivi u BiH, da radi, da ima ista prava tko i bosnjaci i srbi. To je zlikovsc je li ili je i to patriota i to pravi jer ne zeli drugim nametati svoju volju… Scmidt to ne vidi. Bakir bi opet vezao zastave sa hrvatima i da ga HVO i HV brane od srba a da nas on naziva zlocincima i progoni gdje stigne. Pogledaj te omjer povratnika u Federaciji u opcine gdje je do Dejtona drzao HVO i opcine i povratak hrvats gdje je vlast imala Armija BiH. Samo budali nije jasno sto se ovdje dogada zadnjih26 god

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.