Kriptovaluta Squid Game izgubila 99,99 % vrijednosti

Kriptovaluta inspirirana popularnom Netflixovom južnokorejskom serijom Squid Game izgubila je gotovo svu svoju vrijednost nakon što je otkriveno da se radi o očitoj prevari.

Squid se predstavljao kao “play-to-earn” kriptovaluta, a u posljednjih par dana mu je vrijednost porasla za desetke puta, piše BBC.

“Play-to-earn” kriptovalute se kupuju za korištenje u online igrama, u kojima se mogu i zaraditi te se kasnije zamijeniti za druge kripto ili nacionalne valute.

Prošlog utorka Squidom se trgovalo za samo 1 cent. U manje od tjedan dana cijena mu je skočila na preko 2856 američkih dolara.

Vrijednost mu je sada pala za 99.99%, objavila je stranica CoinMarketCap.

Gizmodo je objavio da su programeri koji su stvorili Squid iz ove prevare izašli bogatiji za oko 3.38 milijuna dolara.

Squid je predstavljen kao token koji će se moći koristiti za novu online igru ​​inspiriranu Netflixovom serijom. Igra je trebala biti objavljena ovog mjeseca.

Međutim, stručnjaci za kriptovalute upozorili su na nekoliko znakova da se vjerojatno radi o prevari.

Najzanimljivije je da oni koji su kupili ovu kriptovalutu nisu mogli prodavati svoje tokene.

Kritičari su također istaknuli da je web stranica na kojoj je kriptovaluta predstavljena sadržavala mnogo pravopisnih i gramatičkih pogrešaka. Stranica više nije online, a profili na društvenim mrežama koji su promovirali Squid više nisu aktivni, prenosi Index.

To je samo jedna od shema kojima naivne male ulagače privlače i iskorištavaju zlonamjerni promotori kriptovaluta, rekao je ekonomist sa Sveučilišta Cornell Eswar Prasad za BBC.

Prasad kaže da mali ulagači moraju biti oprezni kada kupuju kriptovalute jer gotovo da ne postoji njihov nadzor.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.