Proširit će se kapacitet prihvatilišta za migrante u BiH i angažirati privatni zaštitari?

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o povećanom priljevu migranata i pogoršanju sigurnosne situacije u privremenim prihvatnim centrima.

U Informaciji se navodi da su u četiri privremena prihvatna centra u BiH, ukupnog kapaciteta 4.592 mjesta, tijekom 2023. godine prosječno boravila 1.504 migranta, dok su u prva dva mjeseca 2024. godine u ovim centrima u prosjeku boravile 2.603 osobe.

Od kraja 2023. godine u svim privremenih prihvatnim centrima došlo je do pogoršanja sigurnosne situacije, izvršena su mnogobrojna kaznena djela, uključujući i dva ubojstva migranata.

Ljudski resursi Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koji su angažirani na osiguranju ovih centara izuzetno su ograničeni, te zadovoljavaju samo četvrtinu stvarnih potreba, a policijski službenici izloženi su svakodnevnom riziku i opasnostima, navodi Ministarstvo sigurnosti u Informaciji i predlaže proširenje postojećih kapaciteta privremenih prihvatnih centara, kao i aktivnosti na njihovom adekvatnom osiguranju.

BiH: Od početka godine 110 kaznenih djela krijumčarenja ljudi

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo sigurnosti – Službu za poslove sa strancima da izvrši analizu postojećeg stanja i dostavi informaciju u kojoj se predlaže broj dodatnih mjesta u privremenim prihvatnim centrima za smještaj migranata na području Unsko-sanske županije, kako bi se izbjeglo pogoršanje sigurnosne situacije u slučaju iznenadnog povećanog priljeva migranata.

Također, Ministarstvo je zaduženo da sagleda mogućnosti angažmana privatnih zaštitarskih agencija koje bi, u suradnji s lokalnim ministarstvima unutarnjih poslova i uz financijsku potporu međunarodnih partnera, značajno unaprijedile ukupnu sigurnost na područjima gdje postoje privremeni prihvatni centri u Bosni i Hercegovini.

O privedenim aktivnostima Ministarstvo će informirati Vijeće ministara BiH u roku od 30 dana.

BiH: Broj nezakonitih migranata u porastu, prednjače Afganistanci

(www.jabuka.tv | Foto: Pixsell/Arhiva)

6 komentara

  • Zasto mi imamo prihvatilista za ilegalne migrante? Zasto im ne platite kartu avionsku za maticnu drzavu? Jel to najjeftinije?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.