Na zagrebačkom Rebru umrlo troje pacijenata zaraženih legionelom

Troje pacijenata na zagrebačkom Rebru je preminulo nakon što su se zarazili bakterijom legionelom, javljaju hrvatski mediji.

Kako piše Index.hr, sveukupno se legionarskom bolesti zarazilo šestero ljudi, i to u bolnici. Svi preostali zaraženi imaju teške komorbiditete te su imunokompromitirani.

U bolnici kažu da će tek istraga utvrditi je li uzrok smrti legionela ili opće stanje preminulih pacijenata.

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, u KBC-u Zagreb počela je istraga odakle je krenula zaraza jer je poznato da se može proširiti ili iz klima-uređaja ili iz vode.

Kako je ranije rečeno za Jutarnji list, odmah je alarmiran Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve potrebne analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu.

Legionarska bolest je atipična upala pluća uzrokovana bakterijom. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka. Kako je riječ o bakteriji, bolest se liječi antibioticima, no usprkos tome smrtnost je 5-10%, piše navedeni medij.

(www.jabuka.tv | Foto: KBC Zagreb)