Prodaja električnih i hibridnih vozila u EU i dalje snažno raste

Pandemija koronavirusa, znamo to već otprije, imala je snažan negativan utjecaj na prodaju novih automobila u Europi.

Međutim, izvanredna je situacija dovela i do nekih značajnijih promjena trendova na europskom tržištu, koji su vidljivi iz najnovijih podataka o prodaji koje je objavilo europska udruga proizvođača automobila ACEA.

U njihovim podacima vidljiv je pad prodaje novih automobila u EU od preko 30 %, dok se puni učinak zatvaranja i pandemije tek očekuje u podacima za travanj i svibanj.

Najveći pad, očekivano, zabilježen je i u najvećim segmentima gledano po pogonskom gorivu. Tako je prodaja novih dizela pala za 32,6 %, a benzinaca za 32,2 % u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Od ukupno zabilježenih nešto preko tri milijuna novih registriranih automobila u EU 52,3 % njih pogonjeno je benzinom, 29,2% dizelskim gorivom, piše Autonet.hr.

Toyotin hibridni Highlander sa 7 sjedala u Europu stiže 2021.

Negativnu sliku u području fosilnih goriva donekle popravlja nastavak pozitivnog trenda u kategoriji elektrificiranih vozila. ACEA ih dijeli na hibridna električna vozila i električno punjiva, u koja spadaju plug-in hibridi i potpuno električni automobili.

Baterijska vozila zabilježila su rast prodaje od 68,4 %, dok su plug-in hibridi porasli za čak 161,7 %. Ukupni udio električni punjivih vozila u prodaji u EU prvom kvartalu bio je 6,8 % (prošle je godine u ova tri mjeseca iznosio tek 2,5%).

Obični hibridi koji se pune u vožnji i kombiniraju električni pogon s onim na fosilna goriva i dalje su najpopularniji oblik elektrifikacije prijevoza. U prva tri mjeseca ove godine u EU ih je prodano preko 232.000, što je porast od 45 % u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Ukupni udio u prodaji sada im je 9,4 %, dok je 2019. godine iznosio 4,9 %.

Volkswagenov ID.3, unatoč pandemiji, prvim kupcima stiže u lipnju

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.