Poznat početak izgradnje tunela Prenj i mostarske obilaznice

Ravnatelj JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder bio je domaćin posjeta Koridora Vc, na čelu s predsjednicom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odile Renaud-Basso, šefom Izaslanstva EU u BiH Johannom Sattlerom i ravnateljem JP Autoputeva RS Nedeljkom Ćorićem.

Oni su posjetili tunel Ivan, koji je otvoren u listopadu 2022. godine.

Voloder je ocijenio kako postoji snažno partnerstvo s međunarodnim europskim financijskim institucijama i EU uz čiju podršku Autoceste FBiH nastavljaju realizaciju razvojnog i izuzetno važnog projekta za Bosnu i Hercegovinu kao što je autocesta na Koridoru Vc.

Ove godine počinje gradnje kompletnog sjevernog dijela Koridora Vc, odnosno ukupno 50 kilometara, a uz to još ugovaranje dvije dionice na jugu, 14,5 kilometara od Mostara jug do Bune. Ono što je u ovom trenutku najvažnije na Koridoru Vc, jeste činjenica da su za dva najkompleksnija projekta, tunel Prenj i mostarska obilaznica, raspisani natječaji, a početak izgradnje planiran je sredinom ove godine. U ovoj godini u Federaciji BiH ćemo imati u izgradnji 110 kilometara autoceste, istaknuo je Voloder.

Podsjetio je i da je tunel Prenj najduža je i najsloženija građevina na cijelom Koridoru Vc, s dužinom od 10,45 kilometara radit će se o devetom najdužem cestovnom tunelu u Europi, a prvi je ovakav tunel u Bosni i Hercegovini koji prelazi granicu od šest kilometara.

Dalje je naveo kako će autocesta od Sarajeva do Mostara uvelike skratiti putovanje. Usporedbe radi, trenutna dužina ceste preko M-17 iznosi 113 kilometara, dok će izgradnjom autoceste iznositi 82 kilometra.

Preciznije, vrijeme putovanja će se skratiti s dosadašnjih dva sata na nešto manje od jednog sata vožnje, što u konačnici dovodi do skraćenja puta od 31 kilometra i uštede vremena za više od jednog sata, navodi se u priopćenju.

Tunel će biti dio dionice autoceste Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever i ključni je za povezivanje Sarajeva sa Mostarom, odnosno jače unutarnje povezivanje Bosne sa Hercegovinom, što je i strateški cilj, odnosno kompletiranje izgradnje cijelog koridora Vc kroz Federaciju BiH, naglasio je Voloder.

On je istaknuo da radovi na tunelu Prenj počinju sredinom ove godine i trajat će šest godina.

Predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso podsjetila je da je ova banka, od početka rada u BiH, investirala tri milijardne eura i da će nastaviti pružati podršku BiH putem različitih projekata.

Koridor Vc kod Bosnu i Hercegovinu trebao bi biti završen do 2028. ili 2029. godine.

(www.jabuka.tv | Foto: JP Autoceste FBiH)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.