Joseph: Preglasavanje Hrvata najgora je reklama građanske države

Bivši američki diplomat Edward P. Joseph, predavač na Fakultetu za međunarodne studije Sveučilišta Johns Hopkins (SAIS), govorio je pred Vanjskopolitičkim odborom britanskog parlamenta i istaknuo kako su bile opravdane odluke o izbornim intervencijama visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta u BiH.

Pritom je naznačio kako je vrijeme za novi iskorak kako bi se osnažile poveznice između hrvatske i bošnjačke strane te spriječile nove nestabilnosti u zemlji.

Ne postoji ništa nelegitimno u onome što je Schmidt donio vezano uz slučaj “Ljubić”. Neki se mogu ne slagati s time kako je to trebao učiniti i kada, ali motivacija za to, a moram reći da su te poteze poduprli američko i britansko Veleposlanstvo, dolazi iz odluke Ustavnoga suda BiH. U toj odluci, ako čitate ključne rečenice tadašnjeg predsjednika Suda Mirsada Ćemana, Bošnjaka, on uopće ne spori bilo koji od temeljnih zahtjeva. On kaže da su to legitimni zahtjevi, ali i da se radi o jako osjetljivim balansima, rekao je Joseph, piše Večernji list.

S Josephom, o situaciji na zapadnome Balkanu govorili su bivši britanski diplomat, osnivač ViennEasta Anthony Monckton, te suosnivač i viši suradnik Vijeća za politiku demokratizacije Kurt Bassuener, koji je i bivši zaposlenik Ureda visokog međunarodnog predstavnika u BiH.

Na upit predsjedateljice Vanjskopolitičkog odbora Alicije Kearns, koja je prije par dana prednjačila u rešetanju s pitanjima visokog međunarodnog predstavnika u BiH Schmidta, kako to da se Vlada u Zagrebu pohvalila Schmidtovom odlukom kao svojim uspjehom, Joseph je objasnio kako je to zapravo potvrda ispravnosti te da se sada očekuje kako će Hrvatska motivirati hrvatske predstavnike u BiH na činjenje drugih kompromisa, ali i da će druga strana odgovoriti istom mjerom.

Opetovao je ranije tvrdnje kako predstavlja narušavanje daytonskih dogovora preglasavanje u slučaju izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Schmidt: Nije isključena opcija upotrebe Bonskih ovlasti za sankcioniranje pojedinaca

Sada je na Zagrebu da pogura bosanskohercegovačke Hrvate, da ih ohrabri kako bi se usuglasili oko “Sejdić-Fincija”. Ovdje ću se nadovezati na izbor hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Svi znaju, a i Bošnjacima je jasno, kako je poremećen balans i da je iskorištena većina kako bi se preglasala druga zajednica. To je najgora moguća reklama za građansku državu. To je dokaz i potvrda strahova druge strane koja kaže: “Ovo ćemo dobiti ako dobijemo građansku državu”, upozorio je bivši američki diplomat koji se tijekom prošle godine čak spominjao u kombinacijama za misiju na Kosovu.

Joseph je naveo kako očekuje da će dogovor o izbornim reformama biti dio jedinstvene platforme probošnjačkih i građanskih stranaka s kojima je HDZ BiH napravio dogovor prema Republici Srpskoj te da će se te izmjene odnositi i na ovaj entitet.

Treba poduprijeti jedinstvenu poziciju Hrvata u BiH, ne iz Hrvatske, nego Hrvata iz BiH i Bošnjaka svih stranaka kako provesti presude “Sejdić i Finci”, Pilav i druge. I treba obuhvatiti Republiku Srpsku. RS ne smije ostati neutralna. To se treba predstaviti kao zajedničko stajalište prema RS-u, naveo je, piše Večernji list.

Joseph je pred Vanjskopolitičkim odborom pozvao na primjenu zajedničkog pristupa SAD-a, EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva na području zapadnoga Balkana, što sada nije slučaj. On je naveo kako je to jedino slučaj s Ukrajinom te da se mora govoriti jedinstvenim glasom ako se žele postići rezultati.

Josephov istup zapravo je bio preslika jasnih poruka koje je prošloga tjedna iz Zagreba uputio posebni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar. Istaknuo je jasnu potporu odlukama visokog međunarodnog predstavnika te je na vrlo jednostavan način ukazao kako treba ispraviti nepravdu oko izbora člana državnoga vrha tako “da se volja Hrvata u BiH treba čuti i provesti”.

Izborne reforme sastavni su dio nekoliko dokumenata. Najprije, to je obveza kako bi BiH nakon dobivanja kandidacijskog statusa započela pregovore o članstvu u EU. Zatim, to definira sporazum koji su potpisali predstavnici iz triju političkih blokova.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Svi su skuzili bosnjacku podlu igru i politiku. Evo novi slucaj da se onaj radikalni ekstrem bosnjaka Zlatan Begic megafon DF sa uvredljivim porukama,, luđačkim,, kandiduje za clana presjednistva iz reda ostalih. Do juce bio bosnjak Radikal, sad je kao on ostali. Gdje su to Romi i zidovi i ti ostali zastupljeni u drzavnom i federalnom domu. Tko uzurpira njihova mjesta. Pa bosnjaci, najvise SDA koji se poziva na presude iz Strazbura itd. I sto ce sada ovaj Begic napraviti zato je i predo kandidaturu CIKU da moze praviti tužbu Strazburu. Prljava, hinjska bosnjacka igra. Ali valjda sada svi vide koji je naum te njihove ,, serijat,, gradanske drzave. Dotakli su dno- dna…! Izjave zadnjih mjesec dana ovog pjandure Begica, radikala o Amerima, Scmidtu, EU vise sliče izjavama vode Alkside nego normalnog politicara. Covjek je puko ko kokica, vrijeda sve redom i sramoti institucije BiH a najvise bosnjake. Preuzeo je ulogu Komsica. Begic, Komsic, Donlagic. Ludi trio koji ima naputke i podrsku Bakira i SDA. I svog medijatora Avde Avdica ..!

  • Meni nije jasno, sta Britanci (Englezi) i Amerikanci imaju sa Hrvatima non-stop posla?. Koda smo im briga, njihovo politicko zlo protiv Rusije neka igraju bez Hrvata.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.